• Beleggen in...

De beurs als powerbank

Tien aandelen waar je energie van krijgt

Dat de steeds breder gevoerde klimaatdiscussie ook al meer invloed gaat krijgen op de financiële markten wordt steeds duidelijker. Natuurrampen en toenemende kosten om de wereld te wapenen tegen de opwarming van de aarde kunnen daarbij een negatief effect hebben, maar tegelijk wordt er ook volop geïnvesteerd in de energietransitie, nieuwe energiebronnen en andere klimaatoplossingen.

De energiesector is sinds jaar en dag een belangrijk onderdeel van de beleggingsportefeuilles van particuliere beleggers, maar de laatste jaren duiken daar ook steeds meer nieuwe bedrijven op die zich richten op duurzame energie en andere innovaties die onder meer vervoer, productie en verwarming kunnen vergroenen.

Daarbij valt ook de snel groeiende belangstelling op van beleggers voor bedrijven die zich specialiseren in batterijen, elektrisch rijden en andere vormen van slimme energieopslag.

Hieronder zet BinckBank tien van deze bedrijven op een rij. Een selectie die niet gemaakt is omdat wij vinden dat u daar direct in moet investeren, maar waarbij gekeken is waar BinckBank-beleggers op dit moment vooral in handelen.

Onderstaande bedrijven zijn daarbij momenteel populair:

 1. Alfen (Euronext: ALFEN / ISIN:NL0012817175 )

  De Nederlandse laadpalenproducent Alfen opereert vanuit Almere en kreeg begin 2018 een notering op Euronext. Naast laadpalen voor elektrische auto’s maakt het bedrijf modulaire energieopslagsystemen en particuliere elektriciteitsnetten voor onder meer de glastuinbouw.

 2. Ballard Power (Nasdaq: BLDP / ISIN:CA0585861085)

  Dit Canadese bedrijf ontwikkelt en produceert zogenaamde PEM-brandstofcelprodukten, die als energiebron dienen voor onder meer bussen en trams. Het bedrijf heeft reeds sinds de jaren negentig een beursnotering en was aanvankelijk vooral actief met lithium-batterijen.

 3. Fastned (Euronext: FAST / ISIN:NL0010732244)

  Het Amsterdamse Fastned ging in 2012 van start met als doel in een netwerk van snellaadstations langs hoofdwegen in Nederland te bouwen en exploiteren. Met de beursgang in 2019 wil het bedrijf deze ambitie versnellen en tevens ook in andere Europese landen actief worden.

 4. Fuel Cell Energy (Nasdaq: FCEL / ISIN:US35952H6018)

  Fuel Cell Energy is een Amerikaans bedrijf dat brandstofcellen ontwikkelt waarmee elektriciteit en warmte uit gas kan worden geproduceerd en beschikt hiervoor wereldwijd inmiddels over meer dan 50 fabrieken.

 5. ITM Power (Londen: ITM / ISIN:GB00B0130H42)

  ITM Power produceert geïntegreerde waterstof-energie-apparatuur om het gebruik van hernieuwbare energie te verbeteren die anders zou worden verspild en is gespecialiseerd in elektrolysers en in waterstof voor brandstofcelproducten.

 6. NIO (NYSE: NIO / ISIN:US62914V1061)

  NIO wordt ook wel het Chinese Tesla genoemd. De vanuit Shanghai opererende elektrische autobouwer bestaat pas sinds 2014 en kwam van de grond door onder meer investeringen van bedrijven als Baidu en Tencent. Sinds eind 2018 is het bedrijf genoteerd op Nasdaq.

 7. Powercell (Stockholm: PCELL / ISIN:SE0006425815)

  Powercell is een Zweedse producent van brandstofcellen en ontstond in 2008 als een afsplitsing van autoconcern Volvo. De brandstofcellen worden onder meer gebruikt in de autobranche en de scheepvaart.

 8. Plug Power (Nasdaq: PLUG / ISIN:US72919P2020)

  Plug Power is een in New York zetelend Amerikaans bedrijf dat waterstof brandstofcellen ontwikkelt en produceert die ter vervanging dienen van conventionele batterijen in door elektriciteit aangedreven machines en voertuigen.

 9. Tesla (Nasdaq: TSLA / ISIN:US88160R1014)

  Het Amerikaanse elektrische automerk Tesla behoeft nauwelijks nog introductie. Hoewel reeds in 2003 gestart heeft het bedrijf vooral de laatste jaren een enorme vlucht gemaakt en is het op de beurs inmiddels meer waard van Volkswagen.

 10. Varta (Frankfurt:VAR1 / ISIN:DE000A0TGJ55)
 11. De Duitse batterijgigant Varta draait al meer dan 100 jaar mee en werd vooral groot door de productie van autoaccu’s. Het bedrijf keerde in 2017 terug op de beurs en investeert de laatste jaren vooral ook in mobiele- en microbatterijen en andere energieopslagsystemen.


Wilt u beleggen in een van deze aandelen?

Beleggen in bovenstaande aandelen is mogelijk door zelf te beleggen van BinckBank. U kunt de aandelen op ons platform eenvoudig terugvinden via de genoemde tickers en ISIN-codes. Voordat u in individuele aandelen investeert is het verstandig u vooraf goed te verdiepen in deze bedrijven. Wilt u liever breed gespreid beleggen in duurzame en/of groene bedrijven? Lees dan ook dit artikel over beleggen in duurzaamheid, of dit artikel over beleggen in elektrische auto's en de nieuwe generatie batterijen.


Beleggen kent immers risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?