• Strategie

De beurs omlaag?

Waarom u juist ook nu moet kiezen voor periodiek beleggen

Aandelenkoersen kunnen soms flink fluctueren. Daar weet u, als u de markten de afgelopen weken hebt gevolgd, inmiddels alles van. 

Sommige beleggers veren op van deze scherpe bewegingen, zien kansen en worden extra actief. Maar tegelijk blijven we bij BinckBank zeggen dat juist ook rust en geduld belangrijk zijn om via de beurs vermogen op te bouwen.

Door uw beleggingen gedurende langere tijd te laten renderen en door – via periodiek beleggen - stapje voor stapje extra in te leggen. Bijvoorbeeld door elke maand een vast bedrag te investeren. Historische data laat zien dat uw geld zo uiteindelijk meer oplevert dan op een spaarrekening.

Maar wanneer moet u starten met periodiek beleggen. En is het wel verstandig daar mee door te gaan op het moment dat beurskoersen heel hoog zijn of  – zoals nu – juist flink zijn gedaald?

Het antwoord hierop is zonder meer ‘ja’. Periodiek beleggen is en blijft juist nu ook een verstandige keuze. En is ook in deze bijzondere tijden een slimme manier om te blijven werken aan het opbouwen van een potje voor later. Automatisch en dus bijna ongemerkt.

Hieronder zetten wij op een rij waarom:

Gespreid instappen

Door op vaste momenten een bedrag te investeren koopt u voor een vast bedrag het gewenste beleggingsfonds of ETF. Het moment waarop u dit doet is eigenlijk niet eens zo belangrijk. Als de koersen relatief laag zijn koopt u relatief veel stukken en als de koersen juist hoog zijn koopt u relatief weinig stukken. Het voordeel hiervan is dat hierdoor over een langere termijn een mooie gemiddelde prijs voor de stukken betaald wordt. Dit principe wordt ook wel dollar-cost-averaging genoemd.

U hoeft beursorders niet meer te timen

Door periodiek te beleggen hoeft u ook niet langer iedere dag of week naar de markten te kijken om een geschikt investeringsmoment te kiezen. Zeker ten tijde van de recente forse koersuitslagen en zeker ook daarna met alle hectiek rond het coronavirus was het kiezen van een goed instapmoment bijzonder lastig. Maar dat probleem wordt eenvoudig opgelost. Het enige dat nog nodig is: Het prikken van een vast moment/datum en een vast bedrag om stukken aan te schaffen. En daar niet aan tornen.

Persoonlijk investeringsmoment

Een ander voordeel van periodiek beleggen is dat u dit op een door u te bepalen gunstig en vast moment kunt doen. Bijvoorbeeld aan het begin van iedere maand of – na een vaste overboeking via uw bank - enkele dagen nadat maandelijks het salaris binnenkomt. Dan weet u bovendien precies hoeveel geld er over is voor de uitgaven die in de rest van de maand nog volgen.

Gunstig voor langetermijnbelegger

Periodiek beleggen is bij uitstek geschikt voor langetermijnbeleggers, die zo stap voor stap een positie willen opbouwen. Omdat u voor een langere termijn investeert, bent u minder afhankelijk van beursschommelingen. Een langetermijn horizon geeft rust en dat werkt in uw voordeel.

U zit nergens aan vast

U kunt een periodieke belegging uiteraard ieder moment weer stopzetten. Dit betekent dus dat u er niet voor langere tijd aan vast zit. Kortom, u bent ‘in control’. En dat is een prettig gevoel.

Meerdere vormen mogelijk

Bij BinckBank kunt u op meerdere manieren periodiek beleggen. Bij Binck Forward beleggen wij voor u. Het geld dat wij via een automatische bankoverschrijving van u ontvangen, wordt  volgens uw vooraf vastgestelde beleggingsprofiel wordt geïnvesteerd.

Bij Binck Fundcoach kiest u zelf in welke fondsen of ETF’s u uw maandelijkse bedrag gaat beleggen. Hierbij kunt u dat bedrag verdelen over verschillende fondsen of ETF’s. Bijvoorbeeld door maandelijks 200 euro in techfondsen te investeren, 100 euro in Azië en 200 euro in Nederland.

Geen transactiekosten

Periodiek beleggen is bovendien voordelig. Bij Binck Forward is er geen sprake van aanvullende transactiekosten. Bij Binck Fundcoach zijn periodieke orders - bij een minimale inleg van 20 euro per maand – vrij van transactiekosten.

Wilt u ook periodiek beleggen?

Starten met periodiek beleggen is heel eenvoudig en kan, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, op twee manieren:

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. 

Binck Forward
Bij periodiek beleggen via Binck Forward beleggen wij uw vaste maandbedrag conform uw vooraf opgegeven persoonlijke voorkeuren en risicoprofiel. Vervolgens volstaat een automatische overboeking vanaf uw tegenrekening, die vervolgens door ons voor u wordt geïnvesteerd.

Meer informatie


Binck Fundcoach
Bij periodiek beleggen via Binck Fundcoach kiest u zelf het bedrag en de ETF’s of beleggingsfondsen waarin u maandelijks automatisch wilt investeren. Wanneer u een order plaatst kiest u simpelweg ‘periodiek’ in plaats van ‘eenmalig’, waarna u ook kunt aangeven op welke vaste dag en voor welk bedrag u maandelijks wilt beleggen.

Meer informatie

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?