• Actualiteit

De Duitse verkiezingen en uw portefeuille

Hoe gaan de Duitsers stemmen en hoe kan dat uw beleggingen beïnvloeden?

De Duitse verkiezingen staan voor de deur: zondag 26 september is het zover. En dat kan voor u als belegger de nodige gevolgen hebben. Duitsland is immers belangrijk. Immers, met een BNP van $ 4.000 miljard (schatting voor 2021) is zijn onze oosterburen de 4e economie wereldwijd en de grootste economie van Europa. (Ter referentie: Frankrijk is nummer 2 met $ 2.780 miljard).


Waar gaat het om?

Als we de polls moeten geloven (bijvoorbeeld deze), dan doet de CDU/CSU het niet goed in de peilingen.  Het staat nog wel eerste, met de SPD als de nummer twee, dat weer op de voet gevolgd wordt door de Groenen.

Naar verwachting zal de uitslag van de Duitse verkiezingen betekenen dat er een ruk naar links/groener gemaakt zal worden. Dit zou kunnen leiden tot meer overheidsuitgaven in onder andere infrastructuur en vergroening en tot een minder strikte omgang met de begrotingsregels.

Welke coalitie uiteindelijk gevormd zal gaan worden is nu nog onduidelijk, maar op dit moment is de samenwerking tussen CDU/CSU – SPD – de Groenen degene die het meeste draagvlak heeft (volgens deze zelfde peilingen).

Het is weliswaar niet mogelijk voor de kiezer om de opvolger van Merkel direct aan te wijzen, maar als de Duitse stemmer op dit moment de opvolger van Merkel aan zou moeten wijzen, dan staat de leider van de SPD (Scholz) met 30% ruim aan kop. Dit heeft hij overigens vooral bereikt door geen uitglijders te maken; de leiders van de andere partijen deden dit wel.

 (Dit beeld bevestigt ook de Duitse vlogger Reno die met zijn observaties rondom de Duitse verkiezingen een aantal zaken analyseert. De video (in het Duits) is hier te bekijken en na slechts 1 dag was deze vlog al 1,5 miljoen keer bekeken).


Wat kunnen de Duitse verkiezingen betekenen voor u als belegger?

Uiteraard kan een onverwachte uitslag van de verkiezingen in zo’n belangrijk land voor beroering (lees: volatiliteit) zorgen op korte termijn. Maar wellicht nog belangrijker is de vraag: wat zijn de gevolgen op de lange(re) termijn als Duitsland een ander beleid gaat voeren? Denk hierbij aan sectoren die de wind in de rug zullen krijgen, zoals infrastructuur en bedrijven die werken aan een duurzamere toekomst. Maar ook: wat dit betekent voor de rente? Gaat deze oplopen omdat de overheid ruimhartiger zal zijn? En hoe zullen de verhoudingen binnen Europa en richting Rusland en China gaan verschuiven?

De Chief Investment Officer van Saxobank Steen Jakobsen heeft daar duidelijke ideeën over en die vindt u hier op de internationale (Engelstalige) website van Saxo Bank. En mocht u Steen bovendien over dit onderwerp willen horen spreken, dat kan ook. U kunt ons webinar van 8 september jl. nu terugkijken via onderstaande knop.


Webinar terugkijken: Outlook met Steen Jakobsen

 

Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?