• Special

De waanzinnige voorspellingen van Saxo Bank voor 2020

Voorspellingen met een knipoog

Ja u leest het goed. BinckBank en Saxo Bank zijn sinds enkele maanden samen en het eerste dat u van onze nieuwe partner te zien krijgt zijn een reeks ‘’waanzinnige voorspellingen’.

Maar maakt u zich geen zorgen. Het betreft hier louter tien spraakmakende maar hoogst onzekere toekomstvisies, die de bank en haar Chief Investment Officer Steen Jakobsen ieder jaar in december naar buiten brengen.

Een mooie traditie inmiddels, die jaarlijks breed wordt opgepikt in de financiële markten en door de media wordt gewaardeerd. Want hoewel de voorspellingen in veel gevallen nogal onwaarschijnlijk lijken bestaat er de kans dat een of meer daarvan toch onverwacht zullen optreden. Met mogelijk grote gevolgen voor de financiële markten en uw portefeuille…

Lees daarom hier de ‘Saxo Bank 2020 Outrageous Predictions’. Voorspellingen met een knipoog en daarom ook geen onderdeel van de officiële marktvooruitzichten van Saxo Bank of van BinckBank. Maar tegelijk wel voor iedereen die de beurzen volgt een duidelijke waarschuwing. Want als belegger weet u uiteraard als geen ander dat de markten juist de grootste schokken krijgen door gebeurtenissen die niet waren verwacht.

Dit zijn de tien ‘waanzinnige voorspellingen’ voor 2020. Neem ze wel met een flinke korrel zout.

 1. Winter in de techsector
  Slecht nieuws voor beleggers in de chipindustrie, want de SOX Index voor halfgeleiders zal liefst met 50 procent dalen in 2020. Na 1960 en 1980 volgt zelfs een nieuwe Artificial Intelligence-winter, waarbij de hype in de techsector plots tot stilstand komt. Alleen grote jongens als Facebook, Microsoft en Google weten het hoofd nog boven water te houden.

 2. Stagflatie duwt Amerika in mineur
  De Amerikaanse economie krijgt harde klappen door de aanhoudend lage rente in combinatie met een steeds grotere stimulus voor de economie. De economie komt in een recessie terecht en de inflatie loopt juist op doordat lonen en prijzen enorm beginnen te stijgen door de miljarden die in de economie worden gepompt. Ook de dollar verliest fors aan waarde.

 3. ECB gooit roer om en verhoogt de rente
  De banken boeren goed in 2020 met een winst van 30% voor de EuroStoxx bank index. Aanleiding vormt een radicale draai van de ECB. Omdat nieuwbakken president Lagarde vreest voor de toekomst van de banksector besluit ze het renteroer om te gooien. Al in januari volgt de eerste renteverhoging en eind van het jaar is beleidsrente zelfs boven het nulpunt uitgekomen.

 4. De oliesector geeft gas
  Na de crisis van 2009 beleefde de oliesector gouden tijden, maar de laatste jaren stond de sector onder druk. Niet alleen door opmars van schaliegas en LNG, maar ook door de steeds luider wordende klimaatdiscussies. Maar in 2020 keert het tij. Aanhoudende productiebeperkingen van de OPEC en een snel groeiende vraag uit Azië maken van de oliesector een grote winnaar.

 5. Licht uit in Zuid-Afrika
  Een van de landen die in ernstige problemen verzeild raakt is Zuid-Afrika. Het land kampt met een energiecrisis en razendsnel oplopende schulden die onder meer de koers van de rand fors verder doen dalen. Andere minder presterende opkomende markten worden meegesleept in de val van de op een na grootste Afrikaanse economie.

 6. Trump lanceert ‘America First’-belasting
  Ondanks kleine vooruitgang in het handelsconflict met China blijft de VS kampen met grote handelstekorten. President Trump ziet zijn kans op herverkiezing slinken en besluit tot de introductie van een speciale ‘America First’-belasting, waarbij bedrijven die in de VS produceren worden bevoordeeld. Met nieuwe ruzies met Amerikaanse handelspartners tot gevolg.

 7. Zweden sneeuwt onder
  Zweden wordt alsnog slachtoffer van haar eigen open immigratiebeleid en moet het roer omgooien om de economie op de rails te houden. Het immigratiebeleid moet aangescherpt worden en de uit de hand gelopen sociale voorzieningen worden aangepakt, met forse uitgavenstijgingen, een flink in waarde stijgende Zweedse kroon én een recessie tot gevolg.

 8. Democraten winnen verkiezingen VS
  De Democraten winnen niet alleen de presidentsverkiezingen in 2020 maar krijgen ook de controle over zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Trump verliest de verkiezingen waarbij vrouwen en millennials het verschil maken. Direct duiken ook nieuwe discussies over het zorgstelsel en medicijnprijzen op, met forse koersverliezen voor de farmasector tot gevolg.

 9. Hongarije stapt uit Europese Unie
  Hongarije en de Europese Unie vervreemden in 2020 nog verder van elkaar en na 15 jaar besluit het land zelfs haar lidmaatschap te beëindigen. President Orban moet niets hebben van de toenemende kritiek uit Brussel en voelt zich meer verwant met een land als Turkije. Voor de Hongaarse economie is het allemaal niet best. Kapitaal stroomt het land uit en de lokale forint keldert.

 10. Azië creëert eigen reservevaluta
  De groeiende handelsrivaliteit tussen de Verenigde Staten en een aantal Aziatische landen mondt in 2020 uit in de lancering van een nieuwe Aziatische reservevaluta, de Asian Drawing Right (ADR). De nieuwe valuta moet de macht van de dollar verminderen en onder meer Rusland hapt gretig toe. De Amerikaanse munt daalt daarop met 20 procent ten opzichte van de ADR en maar liefst met 30 procent tegenover goud.


Niet te serieus nemen (of toch wel?)

Wilt u veel meer lezen over deze bijzondere voorspellingen van Saxo Bank en wat de achterliggende gedachten zijn? Klik dan hier voor een veel uitgebreider toelichting op de Saxo-website.

De voor een belangrijk deel ludiek bedoelde extreme voorspellingen van Saxo Bank vormen uiteraard ook niet de visie van BinckBank op de financiële markten. Maar om u aan het denken te zetten delen we deze toch graag met u. Mocht u toch uw beleggingsstrategie willen afstemmen op een van deze ‘voorspellingen’ besef dan goed dat u de stellingen met een stevige korrel zout moet nemen. Maar tegelijk, je weet maar nooit…

Webinar met Steen Jakobsen bijwonen?

Wilt u weten hoe Saxo Bank tot deze voorspellingen is gekomen is en – wellicht nog liever – weten hoe hun echte outlook voor 2020 er uit ziet? Kijk dan dinsdag 21 januari naar ons speciale webinar waar Steen Jakobsen als gast zal aanschuiven. Inschrijven voor het webinar kan via deze link.

Beleggen kent risico's. U kunt uw inleg verliezen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?