• Interview

Directeur Saskia Klep kijkt vooruit bij 20 jaar BinckBank

Een interview in Effect van de VEB

Voor directeur Saskia Klep van BinckBank Nederland is de 20e verjaardag van onze website deze maand een mooie mijlpaal. Maar zij kijkt daarnaast ook vooruit naar de integratie met onze nieuwe eigenaar Saxo Bank. Een stevige klus die niet een twee drie geklaard is, maar wel een prachtig platform en dito handelsmogelijkheden voor BinckBank-klanten gaat opleveren.


Lees hieronder het interview dat Saskia deze maand gaf aan het blad Effect van de VEB, waarin ze ingaat op huidige markttrends en de gezamenlijke toekomst van BinckBank en Saxo Bank.


Artikel VEB Effect: “Gratis beleggen bestaat niet”

Origineel gepubliceerd op: VEB.net

Het online platform van Binck werd begin oktober 2000 gelanceerd. Het was rond het hoogtepunt van de internetzeepbel. Hoewel die kort daarna klapte, groeide de online broker hard totdat nieuwe concurrenten als Lynx en DeGiro online beleggen nog goedkoper maakten. Vorig jaar kwam er met Flatex zelfs een partij op de markt die gratis beleggen aanbood. Binck worstelde een aantal jaar met de strategie en werd een jaar geleden door het Deense Saxo van de beurs gehaald. Bij het twintigjarig bestaan gaat Saskia Klep in op de veranderingen in de sector, hoe het bedrijf zich onderscheidt van de prijsvechters, en op de coronacrisis die dit jaar leidde tot een grote instroom van nieuwe klanten. Ze vertelt ook hoe het ervoor staat met de overgang van BinckBank naar Saxo Bank. Die gaat er zeker komen, maar dat kan nog wel even duren.


Twintig jaar online beleggen. Wat is er in die tijd veranderd?

“Ik denk dat de rol van de bank is veranderd. Destijds was de wens van de oprichters van Binck om beleggen tegen zo laag mogelijke kosten voor iedereen toegankelijk te maken. De beleggers die daarop afkwamen waren vooral klanten die het vertrouwen hadden dat ze het zelf konden doen en die gingen voor lage kosten. In die twintig jaar is de beleggingswereld gaandeweg steeds meer gereguleerd. Bij regelgevers kwam de vraag op of klanten wel weten wat ze doen. Dat heeft ons als bedrijf weer doen nadenken hoe we klanten kunnen helpen bij het maken van de juiste beleggingsbeslissingen. Daarna hebben we de volgende stap gezet en een nieuwe doelgroep aangeboord die zegt ‘doe het voor mij’. Daarvoor doen we vermogensbeheer, maar dan wel digitaal.”


Binck was de goedkoopste, maar moest toezien hoe nieuwe spelers met nog lagere prijzen een groot deel van de markt veroverden. Hoe concurreert BinckBank daar nu mee?

“Ik denk dat wij een heel acceptabel prijsniveau hebben, maar dat beleggers inderdaad altijd ergens een goedkoper alternatief kunnen vinden. Wij zijn uiteindelijk eerder een speler die een goed product levert dan de speler met de allerlaagste prijs. Daarbij gaat het om de kwaliteit van het platform, een breed productenpallet, educatie en hulp bij het maken van keuzes. Het gaat er ook om hoeveel risico de belegger loopt met zijn geld. Het is bijvoorbeeld de vraag of helemaal duidelijk is hoe andere partijen geld verdienen.”


Dat is bij sommige concurrenten niet duidelijk?

“Bij Flatex hadden we natuurlijk een heel duidelijk beeld. Gratis beleggen bestaat niet, als belegger betaalde je in dit geval doordat de spread veel groter was dan als je via Euronext een order had geplaatst. Net zoiets blijkt uit het rapport over DeGiro. Daar is met cashgelden heel veel risico gelopen. Gelukkig is er niets gebeurd, maar het had best mis kunnen gaan.”


BinckBank zoekt niet de grenzen van de regels op?

“Wij zijn volledig transparant over de kosten en de prijs waarvoor wij dienstverlening aanbieden, dat ik durf met droge ogen te zeggen. Wij zijn een eersteklas broker.”


Staan beleggers ervoor open om daar iets meer voor te betalen?

“Beleggers letten vaak maar op een deel van de totale kosten. Je ziet ook dat klanten afgaan op het woord ‘gratis’. Tegelijk zien we ook dat onze klanten wel degelijk bereid zijn te betalen voor kwaliteit. Die kwaliteit kan zitten in het goede platform, goede communicatie, goede service, maar ook in vertrouwen en veiligheid die het merk biedt.”


Hoe betaalt de ‘gewone’ Binck-klant dan voor de kosten die een broker maakt?

“Die betaalt een servicevergoeding voor het aanhouden van de rekening. Dat is elke maand een vast bedrag plus een percentage van het belegd vermogen.”


Zou u de Bottomline-klanten niet liever overzetten?

“Dat zouden we best willen, maar we hebben een contract met de VEB. Daarover zijn we in gesprek. We gaan een aanbod doen voor een nieuwe kostenstructuur. Door de migratieperikelen en door de coronacrisis schiet dat nog niet op, maar we zijn er echt mee bezig en hopen dan tot overeenstemming te komen.”


Hoe verliep de coronacrisis voor BinckBank?

“We hebben een enorme groei doorgemaakt. Wat er is binnengekomen, is echt gigantisch, zowel in nieuw geopende rekeningen als in vermogen. Op een gegeven moment werden 2.500 rekeningen per week geopend. Dat is heel veel op een kleine 300.000 bestaande rekeningen. Het is ook ongeveer tien keer zoveel als in een normale week in 2019. Het waren er zoveel dat we tijdelijke krachten moesten inhuren. We zagen in alle landen in Europa overigens precies hetzelfde, en dat gold ook voor Saxo Bank.”


Wie zijn deze nieuwe beleggers?

“Dat is heel divers. We hebben zowel een instroom bij ‘laten beleggen’, het vermogensbeheer, als van mensen die zelf beleggen. Daarbinnen zijn er mensen die periodiek inleggen in trackers, maar ook mensen die dagelijks heel actief handelen. Het kunnen hele grote vermogens zijn, maar ook kleine.”


Wat is groot?

“Klanten met 15 miljoen euro of meer.”


Heeft dat soort mensen niet al een vermogensbeheerder?

“Dat kan, het kan ook iemand zijn die eerst advies kreeg en nu besluit dat hij het zelf gaat doen. Of iemand die uit het buitenland terugkomt en het vermogen hierheen haalt. Het kan ook gewoon iemand zijn die besluit over te stappen naar een andere bank.”


Alle klanten van BinckBank gaan op een gegeven moment over naar Saxo Bank. Saxo-oprichter Kim Fournais zei vorig jaar dat dit overzetten van klanten op zichzelf geen grote uitdaging was. U had het over migratieperikelen. Is het tegengevallen?

“Migreren is een megaklus. Alles draait om de processen aan de achterkant. Heel veel functies die de platforms bieden lijken hetzelfde, maar zijn dat net niet. Er leiden namelijk meerdere wegen naar Rome. Een voorbeeld is hoe een dividenduitkering wordt afgewikkeld. Dat kan bij beide partijen heel verschillend zijn. We hebben te maken met wetgeving, maar ook hoe we de klant informeren en welke service we verlenen. Er zijn gewoon verschillen tussen hoe Binck en Saxo dat doen. Je moet alles uitzoeken, het is echt een heel grote operatie.”


Het Saxo-platform heeft een breder productaanbod. Wat kunnen beleggers verwachten als ze straks overgaan?

“Dat is allemaal nog toekomstmuziek. Het samengaan met Saxo Bank betekent inderdaad een verbreding van het productenpallet en van markten. In het voorbereidend proces kijken we wel altijd of er behoefte bij klanten is voor producten en of de regelgeving ruimte biedt om ze aan te bieden. Daar zien we echt wel kansen, maar hoe en wat precies vergt gewoon heel veel voorbereiding.”


Het merk BinckBank verdwijnt en maakt plaats voor Saxo Bank. Wanneer gaat dat gebeuren?

“Bij de migratie. Dit vindt overigens pas plaats op het moment dat het kan, want BinckBank is een prachtige merknaam. Saxo Bank is ook een prachtig merk, maar wat minder bekend in Nederland. We zullen dus wel moeten zorgen dat mensen bekend worden met Saxo.”


Was het gezien de kracht van het merk BinckBank niet beter die naam te houden?

“Dat had ook gekund. Dat zijn strategische keuzes die worden gemaakt. Het is altijd zo bij overnames en fusies dat je één merk en één platform wilt. We willen het goed en zorgvuldig doen, dus als we denken dat we aanpassingen moeten doen, dan doen we dat en als we denken dat we meer tijd nodig hebben dan nemen we die. Maar op dat punt zijn we nog lang niet. We staan aan het begin van het traject.”


Bron: VEB Effect, oktober 2020 (online)


Beleggen kent risico's, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?