• Beursgangen & Emissies

Fastned op weg naar Euronext

Effectenbeurs nieuw laadstation voor groei

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Dit artikel is geüpdatet op 13 juni 2019 met aanvullende informatie t.a.v. de beursgang.

Met het piepjonge Fastned krijgt de Amsterdamse effectenbeurs er op vrijdag 21 juni een klein maar energiek nieuw fonds bij. Een bedrijf met een stevige groene ambitie, want Fastned wil met haar laadstations in Europa een grote speler worden in snelgroeiende markt van elektronische auto’s.

Dat blijkt uit het door de AFM goedgekeurde noteringsprospectus dat het bedrijf afgelopen maand naar buiten heeft gebracht.

Energie voor nieuwe groei

Hoewel het geen echt techbedrijf is speelt Fastned duidelijk in op de allerlaatste technische ontwikkelingen in de autobranche. Met name de zich steeds sneller ontwikkelende groei van volledig elektrische auto’s.

Het in 2012 opgerichte bedrijf telt op dit moment 51 werknemers met kantoren in Amsterdam, Keulen, Parijs, Londen en Gent.

Timeline Fastned

Bron: Fastned

De missie van Fastned is om rijders van elektrische auto’s de vrijheid te geven en de transitie naar duurzaam transport te versnellen. Elke laadlocatie heeft meerdere snelladers waarmee bestuurders hun auto snel kunnen opladen en hun reis kunnen voortzetten.

Fastned heeft momenteel ruim 90 van deze stations operationeel in Nederland en Duitsland en heeft onlangs ook haar eerste station in het Verenigd Koninkrijk geopend. De stations bevinden zich op A-locaties langs snelwegen en in steden, waar elektrische auto’s in gemiddeld twintig minuten kunnen opladen.

De komende jaren wil Fastned in deze landen meer locaties verwerven en ontwikkelen en wordt ook naar nieuwe plekken, zoals bijvoorbeeld Frankrijk en Zwitserland, gekeken.

Expansie Fastned

Bron: Fastned

Nog niet winstgevend

Ondanks een snelle groei van omzet en activiteiten plus marktleiderschap in Nederland is Fastned voorafgaand aan de notering op Euronext nog niet winstgevend. Wel maakte het bedrijf samen met de publicatie van het prospectus bekend dat over het eerste kwartaal van 2019 op operationeel niveau EBITHA break-even heeft bereikt. De onderneming blijft de komende tijd fors investeren in nieuwe stations maar verwacht daarbij op termijn ook winstgevend te worden.

Van NXchange naar Euronext

De beursnotering is voor Fastned niet geheel nieuw. Het bedrijf is al enige tijd genoteerd op het handelsplatform NXchange, maar zal deze notering beëindigen nu naar Euronext wordt overgestapt. De huidige eigenaren van certificaten van aandelen die eveneens willen overstappen zullen daarbij worden begeleid.

Indien u nu reeds klant van BinckBank bent kunt u bij onze klantenservice informeren hoe wij dit voor u kunnen regelen.

In mei op bezoek bij BinckBank

Eerder deze maand was de raad van bestuur van Fastned voor een toelichting op de beursgang ook al te gast bij BinckBank.

Als grootste beleggersbank van Nederland organiseren we regelmatig bedrijfsbezoeken aan beursgenoteerde bedrijven of maken we op andere manieren directe ontmoetingen met interessante sprekers of onze eigen experts mogelijk. Niet omdat we daarmee als BinckBank bepaalde beleggingen willen aanbevelen, maar omdat we het fijn vinden dat we dergelijke inhoudelijke ontmoetingen voor onze klanten mogelijk kunnen maken.

Tijdens de bijeenkomst gingen Fastned-CEO Michiel Langezaal en CFO Niels Korthals-Altes uitgebreid in gesprek met een groep Binck-beleggers, die geïnteresseerd luisterden maar ook kritische vragen stelden.

Feiten over Fastned
Opgericht 2012
Hoofdkantoor Amsterdam
Medewerkers 51
CEO Michiel Langezaal
Ticker-symbool Fast
ISIN-code NL0010732244
Emissie Bij de beursnotering worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. Dit is voor een later moment gepland.
Inschrijving Van 13 juni 09.00 uur tot 20 juni 14.00 uur
Toewijzing Toewijzing bekend op 20 juni. Particulier krijgt eerste 1000 certificaten in principe volledig toegewezen.
Market Cap De beurswaarde van Fastned komt daarmee uit op circa 300 miljoen euro.
Verhandelbaar Vanaf vrijdag 21 juni 09:00 uur via Euronext Amsterdam.
Aandeelhouders Per eind 2018: Wilhelmina-Dok (50.7%), Carraig Aonair Holding (30.4%).
Omzet en winst Omzet 1,6 miljoen euro (2018). Operationeel resultaat -/- 4,7 miljoen euro (2018).
Winstprognose Er is geen concrete winstprognose afgegeven.
Dividendbeleid Winsten zullen in het bedrijf worden geïnvesteerd. Voor de eerstkomende jaren wordt er geen dividend verwacht.

Hoe kan ik in Fastned beleggen?

Fastned heeft aangegeven bij haar beursgang naar Euronext maximaal 3 miljoen nieuwe certificaten uit te geven tegen een prijs van 10 euro per certificaat.

Inschrijven op deze certificaten kan via BinckBank van 13 juni 09.00 uur tot naar verwachting 20 juni 14.00 uur. Daarbij is aangegeven dat particuliere beleggers in principe de eerste 1.000 certificaten waarvoor wordt ingeschreven toegewezen zullen krijgen.

Voor u besluit – en in welke omvang – in Fastned te beleggen is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie leest. Behalve dit artikel kunt u daarvoor ook berichten in de media volgen en uiteraard het prospectus van Fastned raadplegen, waarin ook risico’s zijn opgenomen. Dit prospectus en andere informatie kunt u terugvinden op de speciale website over de beursgang van Fastned.

Beleggen kent risico’s. Uw kunt uw inleg verliezen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?