• Fonds in beeld

Fonds in beeld: Skagen Global

Skagen Global is een beleggingsfonds dat wereldwijd in beursgenoteerde bedrijven belegt, zowel in grote, middelgrote als kleine ondernemingen, zowel in ontwikkelde als opkomende landen. Die vrijheid van beleggen zorgt ervoor dat overal ter wereld naar de meest veelbelovende beleggingen kan worden gezocht. Fondsbeheerder is Knut Gezelius waarmee BinckBank in gesprek ging.

Wie is fondsbeheerder Knut Gezelius?

Ik ben geboren en getogen in Zweden maar ik heb voornamelijk in het buitenland gestudeerd en gewerkt. Mijn ingenieursopleiding volgde ik aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston en ik specialiseerde mij daar in kernenergie, dat nu toch weer vanuit sommige kanten in de belangstelling staat. Daarna heb ik enkele jaren als strategie-consultant in Boston gewerkt om daarna te verhuizen naar Houston om als analist bij een groot Amerikaans energiebedrijf te werken. Vervolgens heb ik een jaar op Insead (een internationaal instituut voor managementopleidingen) gezeten om mijn MBA te halen om toen naar Londen te vertrekken en als investment manager bij Goldman Sachs aan de slag te gaan. Daar richtte ik mij op wereldwijde aandelen, hetzelfde wat ik nu doe als lead portfoliomanager van Skagen Global, dat ik sinds 2014 leid. Ik ben 41 maar mag nog altijd graag duiken in Noorse en Zweedse wateren, naast mijn grootste hobby als echte Zweed: ijshockey. Vakmatig ben ik verder erg geïnteresseerd in Charlie Munger, de zakenpartner van Warren Buffet. Ik heb veel van zijn hand gelezen, maar ook veel over hem. Ik heb ook een favoriet boek, dat echter niet van Munger is geschreven. Ik vind Investing: The Last Liberal Art van Robert Hagstrom echt veel inzichten bieden. Ik heb twee exemplaren: één op kantoor, en één op mijn nachtkastje.

Wat is de beleggingsstrategie van Skagen Global?

Skagen Global is een wereldwijd aandelenfonds met een geconcentreerde portfolio van circa veertig beleggingen waarvan de tien grootste belangen bijna de helft van het fondsvermogen uitmaken. Alle fondsen van Skagen hanteren de waardestijl als beleggingsfilosofie, waarvan Benjamin Graham de geestelijk vader is. Voor ons is de essentie het vinden van beleggingen die in onze ogen ondergewaardeerd zijn en waarbij door 'triggers' de werkelijke waarde op het koersenbord tevoorschijn komt. Triggers kunnen van alles zijn: verkoop van een bedrijfsonderdeel, inkoop van eigen aandelen, reorganisaties, het betreden van een nieuwe markt, om er maar een paar te noemen. Voor een aantrekkelijk naar risico gewogen rendement raden wij een beleggingshorizon van minimaal vijf jaar aan. Zoals ieder actief fonds streven wij er naar de referentie-index te verslaan, in ons geval is dat de MSCI All Country World.

Wat is de historie van Skagen Global?

Skagen Global is in 1997 opgericht en het fonds heeft op het moment van schrijven circa 3 miljard euro onder beheer. Een van de belangrijkste uitgangspunten van het fonds is dat het unconstrained is, een lastig te vertalen woord maar dat in feite betekend dat wij als team een hoge mate van vrijheid hebben zodat we de beste wereldwijde beleggingen kunnen opnemen in de portfolio. Wij zoeken naar bedrijven die in de waarde-filosofie van Skagen Global passen en dat betekent dat wij ons niet sterk laten leiden door sector, regio of thema beleggingen. De verdeling over sectoren en regio's is de resultante van de ondernemingen waarin is belegd. Uiteraard houden wij wel de risico's in de gaten. Het is natuurlijk niet zo dat zeg 40 procent van het fondsvermogen in één sector zit.

Nu we het toch over risico's hebben, hoe zit dat precies?

Zoals bijna alle aandelenfondsen zitten we volgens de risicometer in klasse 6 op een schaal van 7 (hoogste risico). De indicator kijkt naar de beweeglijkheid van de koers van het fonds over de afgelopen vijf jaar. Wij streven naar het best mogelijke – naar risico gewogen – rendement. Dat betekent dat we de portfolio zo proberen te bouwen dat bij een dalend marktsentiment onze fondskoers minder neerwaarts beweegt dan de index. Dat lukt meestal, maar niet altijd.

Kan je ons iets vertellen over een succesvolle en een minder succesvolle investering?

Laten we het Nederlands houden wat betreft succes. We investeerden in de verzekeraar NN Group toen ze in 2014 naar de beurs gingen. We hadden, zoals we altijd doen, een beleggingsthese opgesteld en die is in de jaren daarop vrijwel volledig uitgekristalliseerd. Uiteindelijk hebben we vijf jaar in NN gezet en een zeer aantrekkelijk rendement behaald.

Minder succes hadden we met Henkel, een Duitse onderneming bekend van merken als Persil en Schwarzkopf. Achteraf gezien waren we te optimistisch over de marktpositie van de onderneming, waar een aantal jaren te weinig in was geïnvesteerd. Toen we daar achter kwamen zijn we snel uitgestapt omdat we de schade zoveel mogelijk wilden beperken.

Kan je iets vertellen over het dividendbeleid?

Daar kan ik kort over zijn. We keren geen dividend uit, alles wordt herbelegd. Wij zijn in hoge mate gericht op waardecreatie via koerswinst.

Wat zijn de kosten van het fonds?

De vaste bruto kosten van het fonds liggen op 1 procent per jaar. Daar komt nog een prestatievergoeding bij als het fonds beter weet te presteren dan de referentie-index. Dit jaar (per 19 november) doen wij het bijna 3 procentpunt beter dan de index. Over het jaar 2018 lagen de totale kosten van het fonds op 1,07 procent doordat Skagen Global een hoger rendement behaalde dan de referentie-index.

Wat onderscheidt Skagen Global van andere beleggingsfondsen in deze groep?

Het belangrijkste is dat we ongebonden zijn. We kunnen als bottom upfundamentele waardebelegger overal ter wereld beleggen, of het nu in ontwikkelde of opkomende markten is, of het nu small, mid of large caps zijn, het maakt niet uit als er maar een veelbelovende waardecreatie in het vat zit. Over het algemeen pakt dat met onze waardestijl goed uit gezien de behaalde rendementen. Ook dit jaar presteren we duidelijk beter dan de wereldwijde index.

Heeft u interesse in dit fonds?

Heeft u na het lezen van het artikel interesse in dit fonds? Open dan een Binck Fundcoach-rekening. Het Skagen Global fonds wordt namelijk aangeboden via Binck Fundcoach. Hier bouwt u eenvoudig zelf aan uw vermogen met beleggingsfondsen en ETF's.

Meer informatie over Binck Fundcoach

 

Indien u al een rekening heeft bij BinckBank kunt u het fonds via deze link direct aankopen.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?