• Brexit

Hoe profiteer ik als belegger van de Brexit?

Order, order of no dealing?

Deal or no-deal, that’s the question. Hoe profiteer je als belegger van de soap die Brexit heet?

Niet alleen in het Britse Lagerhuis is het op het op dit moment opnieuw razend spannend, maar ook in de rest van Europa kijken politici én investeerders met argusogen hoe de Brexit-saga gaat aflopen.

Veel Britten en ook veel beleggers hebben al een tijdje genoeg van het reeds drie jaar (!) durende gebakkelei. Maar nu 31 oktober nadert en - ondanks het flexibele uitstel van drie maanden - er echt knopen gaan worden doorgehakt rijst toch opnieuw de vraag: Wat gaan de markten doen en kan ik daar op inspelen? En moet ik wel of niet nu investeren in Britse bedrijven? En welke Nederlandse aandelen moet ik extra in de gaten houden?

Koersval of rit omhoog?

Zoals u weet wagen we ons bij BinckBank niet aan marktprognoses, maar de finale uitkomst van het Brexit-debat voorspellen is bijkans nog moeilijker. Volgens sommigen is een vertrek van de Britten uit de EU al grotendeels ingeprijsd. Maar tegelijk wordt ook rekening gehouden met een forse marktbeweging wanneer de knoop finaal wordt doorgehakt.

Het Amerikaanse MSCI heeft een interessante analyse gemaakt waarbij naar de twee uiterste scenario’s is gekeken: Een voor het eind van de maand beklonken deal die alsnog een ordelijk vertrek van de Britten uit de EU regelt versus een chaotisch ‘no-deal’-vertrek op 31 oktober.

Twee opties die wel degelijk impact kunnen hebben op Britse en andere markten. Volgens MSCI kan een positieve uitkomst een gunstig effect van liefst 10% op de Britse beurs hebben en kan het pond 8% stijgen ten opzichte van de dollar. Een onafwendbare harde no-deal-exit kan daarentegen de Financial Times Stock Exchange Index (FTSE), de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs van Londen, met 15% naar beneden drukken en het pond met 10%. Markten buiten het Verenigd Koninkrijk zouden 3 tot 5% kunnen dalen.

Welk scenario uitkomt en of deze effecten ook daadwerkelijk zullen optreden weten we uiteraard niet, maar wellicht vormen ze voor u wel handige achtergrond.

Order, order!

Indien u zelf ook het gevoel heeft dat er stevige Brexit-volatiliteit op komst is kunt u zich daar op verschillende manieren op voorbereiden.

Verwacht u een positieve uitkomst dan zou kunnen speculeren op een stijging van de Britse markt en pond via ETF’s op bijvoorbeeld de FTSE of een longpositie via een optie. Ziet u het minder rooskleurig in dan kunt u naar mijn mening kiezen voor een shortstrategie. Besef wel dat opties risicovolle producten zijn en kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie vereisen.

Uiteraard kunt u ook voor een belegging in individuele Britse aandelen kiezen, zoals ondanks het referendum nog steeds veel beleggers doen. Hieronder de huidige top 10 van BinckBank-klanten (op basis van belegd vermogen):

 1. GlaxoSmithKline
 2. Sopheon
 3. Unilever (notering London)
 4. BP
 5. Hurricane Energy
 6. Diageo
 7. Anglo American
 8. BHP
 9. Reckitt Benckiser
 10. Royal Bank of Scotland

Let wel dat niet gezegd is dat de aandelen van deze bedrijven automatisch zullen dalen bij een chaotische Brexit en vice versa.

Sommige Britse bedrijven die een groot deel van hun omzet buiten het Verenigd Koninkrijk behalen zouden bijvoorbeeld juist kunnen profiteren van een fors goedkoper pond en – zeker in sterling – hogere winsten kunnen behalen.

Een nadere studie van het betreffende bedrijf is dus verstandig voordat u eventueel instapt.

En Nederland?

Niet alleen de AEX zal meebewegen met een positief of negatief Brexit-sentiment. Ook individuele Nederlandse aandelen kunnen – afhankelijk van hun relatie met de Britse markt – profiteren of juist tegen extra koersverlies oplopen.

Zo heeft ING eerder uitgerekend welke Nederlandse beursfondsen een relatief groot deel van hun inkomsten in het Verenigd Koninkrijk realiseren. Hieronder de top 5:

 1. BAM (29%)
 2. Sif (25%)
 3. Arcadis (20%)
 4. Wessanen (13%)
 5. VolkerWessels (12%)

Ook noemde ING Flow Traders en Euronext als aandelen die mogelijk konden profiteren van Brexit-onrust en extra volatiliteit.

Stay tuned

Of en hoe u gaat inspelen op de Brexit hangt uiteraard vooral af van uw eigen inschatting. Komt het goed of gaat het helemaal mis? Tot dusverre overheerst de onvoorspelbaarheid in het Brexit-debat, dus kunnen wij u daarbij alleen maar adviseren het nieuws op de voet te volgen.

Snel handelen – of juist niet – kan het devies zijn. Weet in ieder geval dat we er ook bij BinckBank voor klaar zitten. Deal or no-deal.

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?