• Vakantiegeld

Hoe wordt vakantiegeld berekend?

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Het jaarlijkse vakantiegeld is voor miljoenen Nederlanders een mooi terugkerend extraatje, dat doorgaans in de maand mei wordt uitgekeerd. Veel gezinnen gebruiken deze meevaller voor een vakantie, een weekendje weg of andere leuke zomeruitgaven.

Er is ook een grote groep Nederlanders die (een deel) van het geld jaarlijks opzij zet op een spaar- of beleggingsrekening met het plan om het over enkele jaren verder gegroeide bedrag straks voor een mooi doel – misschien wel een prachtige verre reis - in te zetten. Wie zo een bedrag van tien of twintigduizend euro op wil bouwen moet dus eerst een aantal jaren gedisciplineerd de vakantiebonus oppotten.

Maar hoe lang moet je dat doen om een leuk bedrag te hebben? Hoeveel vakantiegeld krijg je eigenlijk ieder jaar van je werkgever en wat houd je hier netto van over? Hieronder leggen we dit aan u uit.

8% als vuistregel

Officieel heet uw vakantiegeld de ‘vakantiebijslag’. Doorgaans bedraagt het bedrag dat u aan vakantiegeld ontvangt 8 procent van uw jaarsalaris, ofwel het brutoloon dat u in twaalf maanden verdiend. Daarbij wordt gekeken naar het aantal maanden dat u tussen juni en mei hebt gewerkt.

Ook indien u bijvoorbeeld WW, WAO of een AOW-uitkering hebt wordt voor de berekening van het in mei uit te keren vakantiegeld naar deze periode gekeken.

Het vakantiegeld dat u als werknemer ontvangt komt bruto in de buurt van een bruto maandsalaris. Netto houdt u vaak echter minder van het vakantiegeld over omdat dit extra inkomen wordt afgerekend via de belastingschijf waarin de top van uw inkomen valt.

Naast deze progressieve belastingheffing wordt daarbij ook rekening gehouden met de afbouw van heffingskortingen (zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting). Ook daardoor wordt het bedrag dat u netto overhoudt vaak extra gedrukt.

Bruto – Netto. Hoeveel vakantiegeld krijg ik?

Ter illustratie ziet u hieronder in een tabel wat bij een bepaald bruto maandloon de hoogte van uw vakantiegeld is en wat u hier na aftrek van belasting – volgens de tabel bijzondere beloningen – netto van overhoudt.

Bruto maandloon Bruto vakantiegeld Netto vakantiegeld
€ 1.500 € 1.440 € 900
€ 2.000 € 1.920 € 1.100
€ 2.500 € 2.400 € 1.350
€ 3.000 € 2.880 € 1.450
€ 3.500 € 3.360 € 1.700
€ 4.000 € 3.840 € 1.950
€ 4.500 € 4.320 € 2.200

Bron: Nibud

Uitgeven of gebruiken voor later?

Het mooie aan vakantiegeld is dat de ontvangers het geld volledig vrij kunnen besteden. Waar de een er een nieuwe tuinset van koopt kiest de ander voor een mooie elektrische fiets.

Wie het geld (of een deel daarvan) jaarlijks opzij zet kan echter in een aantal jaren een veel groter bedrag opbouwen. Met bovendien de mogelijkheid van rente of een positief beleggingsresultaat.

Het vakantiegevoel van BinckBank

Wilt u graag (een deel) van uw vakantiegeld opzij zetten omdat u dit geld nu niet nodig hebt? Of wilt u een groter bedrag opbouwen om later te gebruiken voor een grote uitgave, het aflossen van schulden of misschien wel een mooie wereldreis?

Uiteraard kunt u – een deel van ndash; uw vakantiegeld ook op een beleggingsrekening van BinckBank zetten. Dat kan heel eenvoudig via een Binck Forward-rekening. Door bijvoorbeeld automatisch elk jaar eind mei een storting te doen, ofwel door iedere maand een deel van het vakantiegeld op uw beleggingsrekening te zetten.

Een tactiek die na een paar jaar al een mooi bedrag kan opleveren. Hieronder laten we met een voorbeeld zien welk vermogen u mogelijk kunt opbouwen indien u bijvoorbeeld 5 jaar uw vakantiegeld van 2000 euro netto belegt(*).

Jaar Inleg begin van het jaar Bedrag einde jaar
1 € 2.000 € 2.080
2 € 2.000 € 4.243
3 € 2.000 € 6.493
4 € 2.000 € 8.833
5 € 2.000 € 11.266

Bron: BinckBank.

* In bovenstaand voorbeeld is rekening gehouden met een gemiddeld jaarlijks beleggingsrendement van 4 procent. Daarentegen is er bij het "Bedrag einde jaar" geen rekening gehouden met inflatie, belastingen en overige kosten.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Beleggen brengt risico’s met zich mee, uw inleg kan minder waard worden.

Direct genieten via BinckBank en Booking.com

Wilt u komende zomer liever direct genieten van uw vakantiegeld in een leuk hotel of appartement. Ook dat kan met BinckBank.

Recent heeft BinckBank een samenwerking met Booking.com afgesloten, waarbij u voor iedere reservering via het boekingsplatform extra vermogen opbouwt op uw Binck Forward beleggingsrekening.

Daarbij wordt na uw vakantie 4% van het boekingsbedrag aan uw beleggingstegoed toegevoegd.

Wilt u ook vakantiebeleggen bij BinckBank?

Wilt u een (deel) van uw vakantiegeld beleggen bij BinckBank? Of wellicht profiteren van de samenwerking tussen BinckBank en Booking.com?

Open dan nu een Binck Forward-rekening

 

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?