• Actualiteit

Hogere Box-3-belasting beleggingen van de baan

Drie mogelijkheden om minder belasting over je beleggingen te betalen

Beleggers met grotere vermogens kunnen – althans voorlopig – even opgelucht ademhalen nu het kabinet alsnog afziet van het zwaarder belasten van belegde vermogens.

De plannen van het ministerie van Financiën om spaarders vanaf 2022 veel minder belasting via Box 3 te laten betalen en dit voor belegd vermogen juist te verhogen zijn gesneuveld na veel kritiek van de kant van beleggers, juristen en politiek.

Dat kondigde althans de nieuwe staatssecretaris Hans Vijlbrief afgelopen week aan in de Tweede Kamer. De bewindsman meldde daarbij niet alleen dat hij het omstreden plan van zijn voorganger Menno Snel intrekt, maar dat hij juist ook wil kijken naar een meer gelijke behandeling van spaargeld en defensief belegd vermogen. Ook kondigde hij aan de vrijstellingsgrens te willen verhogen.

Het wachten is nu op de nieuwe plannen, maar vooralsnog lijkt sprake van goed nieuws voor beleggers die liever minder dan meer belasting over hun aandelen en andere beleggingen betalen.


Al beleggend belasting besparen

Maar: wist u dat er naast ‘gewone’ manieren om op de beurs te investeren ook nu al mogelijkheden zijn om al beleggend uw vermogensrendementsheffing te drukken of verlagen?

Hieronder vindt u drie opties om via beleggen minder belasting te betalen in Box 3, en hoe u dit bij BinckBank kunt regelen.

Wel willen we u er op wijzen dat de persoonlijke situatie invloed kan hebben op uw belastingvoordeel, en dat de situatie in de toekomst kan veranderen. Kijk daarom ook op de website van de Belastingdienst of vraag advies van een belastingadviseur. Ook willen wij u meegeven dat wij bij BinckBank geen belastingadvies geven, enkel tips om mogelijk belasting te besparen.


 1. Groen beleggen

  Bij veel spaarders en beleggers is niet of nauwelijks bekend dat de Belastingdienst al geruime tijd een gunstige regeling aanbiedt voor groene beleggingen. Deze, door de fiscus erkende fondsen, investeren in projecten die gunstig zijn voor het milieu.

  Daarbij is sprake van twee belastingvoordelen. Erkende groene beleggingen zijn tot een maximum van € 59.477 (voor fiscale partners is dit € 118.954) vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Maar daarnaast zijn deze groene beleggingen tot hetzelfde maximum (en voor fiscale partners eveneens het dubbele) ook goed voor een heffingskorting van 0,7 procent van uw groene beleggingen op de door u te betalen inkomstenbelasting.

  Afhankelijk van uw persoonlijke fiscale situatie en vermogen kan dit tot een fors jaarlijks belastingvoordeel oplopen. Er zijn op dit moment twee beleggingsfondsen die hieronder vallen: Het Triodos Groenfonds en het ASN Groenprojectenfonds. U belegt eenvoudig in deze fondsen via bijvoorbeeld Binck Fundcoach.


 2. Beleggen voor (klein)kinderen

  Indien u uw vermogen op termijn wilt overdragen aan uw kinderen of kleinkinderen, dan kunt u daar nu al mee beginnen. Daarmee kunt u niet alleen in Box 3 belasting besparen. Dit scheelt later mogelijk ook erfbelasting.

  De Belastingdienst stelt elk jaar de grenzen vast van de bedragen die u maximaal jaarlijks mag schenken. Voor kinderen is dit in 2019 € 5.515 en voor kleinkinderen € 2.208 per jaar.

  Een mooie manier is een beleggingsrekening voor uw (klein)kinderen waarop u maandelijks (of jaarlijks) een vast bedrag stort en het geld automatisch volgens uw voorkeuren wordt belegd. Dat kan eenvoudig met een (klein)kindrekening bij Binck Forward.

  Let daarbij wel op dat het vermogen van (klein)kinderen onder 18 jaar tot die leeftijd nog wordt meegeteld bij hun ouder(s).


 3. Pensioenbeleggen

  Veel Nederlanders bouwen jaarlijks pensioen voor later op. Toch benut lang niet iedereen de (gunstige) fiscale regels die hier voor gelden. Niet alleen werknemers in loondienst. Ook zelfstandigen en Nederlanders die nog maar kort met pensioen zijn beschikken mogelijk over 'fiscale ruimte' om extra pensioen opzij te zetten.

  Geld dat op deze wijze opzij wordt gezet is in het betreffende jaar aftrekbaar in Box 1. Ook in de jaren daarna is er een voordeel omdat dit opgebouwde vermogen niet belast is met vermogensrendementsheffing. Pas wanneer de extra pensioenpot tot uitkering komt moet in Box 1 belasting worden betaald.

  Of en hoeveel ruimte u hebt om fiscaal gunstig extra pensioen te sparen hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt uw zogenaamde jaarruimte of reserveringsruimte (over de laatste zeven jaar) echter uitrekenen via de rekentools van de Belastingdienst.

  De bedragen die u zo jaarlijks berekent kunt u vervolgens bij BinckBank beleggen via 
  Binck Pensioen


Wanneer moet ik gaan beleggen?

Wilt u wellicht vermogen opbouwen via de beurs en, als het kan, ook belasting besparen? Of kent u iemand die hierin geïnteresseerd is? Lees dan verder en ontdek in 60 seconden wanneer u moet beginnen met beleggen:


Wanneer moet ik gaan beleggen?

Start vandaag en bedank uzelf later met een stuk extra vermogen!


Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.

BinckBank verstrekt geen belastingadvies.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?