• Lijstjes

In deze Britse aandelen beleggen Nederlanders

Verenigd Koninkrijk op 8 juni naar de stembus

Op donderdag 8 juni gaat Groot-Brittannië naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Sinds de Britten vorig jaar 'ja' zeiden tegen een Brexit wordt met extra aandacht naar de Britse financiële markten gekeken. Nederlandse beleggers investeren echter onverminderd via de Londense beurs en staken in de maanden na het referendum zelfs extra geld in Britse aandelen.

Hieronder een Nederlandse top-10 van Britse aandelenbeleggingen (stand per 1 juni):

 1. BP
 2. GlaxoSmithKline
 3. Reckitt Benckiser
 4. Royal Bank of Scotland
 5. Sopheon
 6. Glencore
 7. Rio Tinto
 8. Diageo
 9. Royal Dutch Shell
 10. easyJet


Cijfers obv data actieve beleggers Binck Nederland 

In het kader van die naderende verjaardag van de Brexit en de aankomende verkiezingen in het VK, kijken we ook naar de top 5 stijgers en dalers in de aandelen op de FTSE (Financial Times Stock Exchange).

24 juni 2016, de dag waarop de Britten 'nee' tegen Europa zeiden ging gepaard met onrust op de markt. En met verliezen. Zo daalde de Europese Eurostoxx 50 die dag met 8,6%. De Londense index, de “Footsie”, die hield het wat rustiger en daalde met 3,14%.

Als we kijken naar welke aandelen het best presteerden sinds eind mei 2016 tot nu, dan zien we enkele verrassende namen. In de top 5 van grootste stijgers uit de FTSE wordt de top 3 ingenomen door bedrijven die actief zijn in de mijnbouwsector. De top 5 wordt verder aangevuld door grote namen zoals Burberry en Coca-Cola.

Als we naar de dalers kijken, springt geen enkele sector er echt uit. De grootste daler was BT Group, die actief zijn in de telecomsector. De andere dalers die de top 5 compleet maken, zijn Next, The British Land Company, Royal Mail en Kingfisher.

Sterkste stijgers:
 1. Glencore (mijnbouw; + 117,19%)
 2. Antofagasta (mijnbouw; + 91,14%)
 3. Rio Tinto (mijnbouw; + 76,16%)
 4. Burberry Group (luxe; + 74,61%)
 5. Coca-Cola (dranken; + 74,48%)
Sterkste dalers:
 1. Kingfisher (retail; - 6,06%)
 2. Royal Mail (transport; - 7,85%)
 3. British Land Co (vastgoed; - 8,66%)
 4. Next (retail; - 13,02%)
 5. BT Group (telecom; - 24,67%)
Bron: Bloomberg (29/05/2017)
 

Het grootste verlies bedroeg bijna 25%, terwijl de grootste winst ruim 117% bedroeg. Was het voor de Britse aandelenbelegger dan geen slecht jaar? Als hij of zij de FTSE volgde zeker niet. Die FTSE steeg met bijna 17% sinds 26 mei vorig jaar, ondanks de Brexit.

Dat succes wordt wel beïnvloed door de valutakoers. In ponden zagen we een stijging, in euro zien we een heel ander beeld. De wisselkoers euro/pond steeg het afgelopen jaar met 11%. De euro werd dus duurder ten opzichte van de Britse pond. Indien u de footsie had gevolgd in de originele valuta (GBP), dan had u niet alleen de koerswinst van bijna 17% meegemaakt, maar ook het negatieve valuta-effect van 11%. Dit komt in euro neer op een stijging van ongeveer 6%.

 Evolutie euro pond sinds brexit

    Grafiek met evolutie wisselkoers EUR/GBP

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?