• Beursgangen & Emissies

Stroom aan IPO’s in Amsterdam en New York

Update van de IPO's in Q2 van dit jaar

Behalve een razende start van het nieuwe jaar hebben de aandelenmarkten de afgelopen maanden ook een recordaantal nieuwe bedrijven mogen verwelkomen. In dit artikel kijken we naar een aantal opvallende beursintroducties en IPO’s in Amsterdam en New York, de twee meest populaire markten onder BinckBank-beleggers.


230 miljard opgehaald

Volgens cijfers van marktwatcher Dealogic was in de eerste vier maanden van dit jaar wereldwijd sprake van liefst 875 beursgangen met een totale waarde van 230 miljard dollar. Niet alleen is dat veel meer dan de 80 miljard dollar over heel 2020, maar ook fors hoger dan ten tijde van de piek van de dot-com-bubbel in 2000.

Hoewel Euronext Amsterdam hier slechts zo’n 7 miljard euro aan bijdroeg is ook op het Damrak sprake van het hoogste bedrag in vijftien jaar tijd. Daarbij viel vooral ook op dat Beursplein 5 de door de Brexit onder druk staande beurs van Londen wist af te troeven. De toekomst zal moeten uitwijzen of dit het nieuwe normaal is, of dat er een correctie volgt.

Naast veel jonge tech-bedrijven die een stap naar de beurs waagden maakten beleggers ook kennis met het fenomeen van de ‘SPAC’, ofwel Special Purpose Acquisition Company. Dit zijn beleggingsvehikels die met een zak geld naar de beurs gaan en vervolgens op zoek gaan naar een bedrijf om mee te fuseren. Dit relatief nieuwe fenomeen kent wel andere risico's ten opzichte van een 'normale beursgang': zo is het vooraf vaak onduidelijk waarin belegd gaat worden en zijn de rapportageverplichtingen een stuk minder streng, waardoor SPAC's zich soms van toekomstscenario’s bedienen die een ‘normale’ beursgang nooit had mogen presenteren.

Hieronder een overzicht – van Amsterdam en New York - van een aantal opvallende nieuwkomers die recent een notering kregen. Plus kort een lijstje met prominente namen die mogelijk later dit jaar een IPO wil realiseren.


Nieuw in Amsterdam

Vier opvallende nieuwkomers voor de Euronext Amsterdam:

 • Allfunds

  Met de beursgang van het Spaanse Allfunds werd de Amsterdamse beurs een groot investeringsplatform rijker. Het concern koppelt via een digitaal platform fondsenmanagers en investeerders aan elkaar.

 • CTP
  Eind maart ging op het Damrak de ontwikkelaar van bedrijventerreinen CTP naar de beurs. Hoewel het om een Nederlands bedrijf gaat bezit CTP vooral vastgoed in Tsjechië en andere Mid-Europese landen.

 • InPost
  Twee maanden eerder zette InPost haar eerste stappen op Euronext Amsterdam. Dit Poolse bedrijf heeft in eigen land een groot netwerk van kluisjes waarin pakketjes kunnen worden afgeleverd. InPost is ook actief in Italië en het Verenigd Koninkrijk.

 • ‘SPACs’
  Ook kregen in Amsterdam een aantal ‘SPACs een notering op Euronext, waaronder de fondsen ESG Core, EFIC1 en het aan de Franse multimiljonair Bernard Arnault gekoppelde Pegasus

Euronext Amsterdam laat verder doorschemeren dat er de komende maanden mogelijk nog meer beursgangen in de pijplijn zitten. Meest prominente naam is elektronicawebwinkel Coolblue, dat dit voorjaar een beursgang aankondigde, maar deze daarna weer even in de ijskast zette. Ook wordt de Nederlandse downloadspecialist WeTransfer genoemd als mogelijke kandidaat, terwijl eveneens de naam rondzingt van Universal, de muziekdivisie van het Franse Vivendi.


Nieuw in New York

Ook in New York waren er opvallende nieuwe namen.

 • Coinbase

  Naast vele tientallen andere tech- en cryptobedrijven die voor een beursgang kozen was die van cryptobeurs Coinbase in april zonder meer de meest spraakmakende. Het bedrijf was direct goed voor een market cap van meer dan 50 miljard dollar.

 • Coupang

  Het Zuid-Koreaanse Coupang is groot geworden door e-commerce en wordt ook wel het ‘Amazon van Korea’ genoemd. Onder meer BlackRock en Fidelity investeren in het bedrijf, dat na de IPO van maart nu een beurswaarde van ruim 70 miljard heeft.

 • Endeavor Entertainment

  Met Endeavor heeft Wall Street er sinds april een entertainmentbedrijf bij dat onder meer de Miss Universe-verkiezing en een vechtsportevenementen organiseert. Maar wat vooral ook in het oog sprong was de toetreding van Tesla’s Elon Musk als commissaris.

 • Roblox Online-gamebedrijf

  Roblox groeide tijdens de coronapandemie hard en zette in maart de stap naar de beurs van New York. Het bedrijf combineert games en social media op een eigen platform, waarbij gebruikers ook eigen games kunnen delen.


Met meerdere beursgangen per dag lijken ook de komende maanden weer een aantal prominente nieuwkomers in beeld voor een plekje op het koersenbord van de NYSE of Nasdaq.

Investeerders en beleggers kijken daarbij onder meer met spanning uit naar de al meerdere malen aangekondigde beursgang van het veelbesproken beleggersplatform Robinhood.

Ook groente- en maaltijdbezorger Instacart zou naar een IPO kijken, evenals het door twee Ieren opgerichte Stripe. Dit techbedrijf ontwikkelt online infrastructuur voor betalingen ontwikkelt en zou bij een beursgang mogelijk ook in één klap meer dan 100 miljard dollar waard kunnen zijn.


Zorg dat u de bedrijven kent

De hierboven genoemde bedrijven die een beursgang hebben voltooid of voorbereiden moet niet worden gezien als een beleggingsaanbeveling, maar als een opsomming van bekende ondernemers en ondernemingen die de stap naar de financiële markten zetten. Mocht u toch overwegen in een van deze bedrijven te investeren, dan is het altijd verstandig u eerst goed in te lezen en recente informatie te raadplegen. Zeker rondom een beursgang is veel informatie – waaronder het prospectus – beschikbaar waarin de potentie van het bedrijf maar ook de risico’s worden omschreven.

Zorg dus altijd dat u de bedrijven kent, en lees hier hoe u ook andere belangrijke beleggersfouten voorkomt.

Beleggen kent risico’s, uw geld kan minder waard worden

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?