• Waarom beleggen?

Is beleggen iets voor mij?

Antwoord op 10 belangrijke vragen

Voor beleggers was 2019 een mooi jaar, met op de beurzen winsten van 20 procent en meer. Zeker nu de rente zo laag is lijkt beleggen aantrekkelijk. Maar is beleggen voor iedereen geschikt? En wat zijn de risico’s? Saskia Klep, directeur van BinckBank Nederland geeft antwoord op tien belangrijke vragen.

1. Waarom doet de beurs het zo goed?

De bewegingen van de beurs zijn moeilijk te verklaren, laat staan voorspellen. Maar dat 2019 voor beleggers een mooi beursjaar is valt niet te ontkennen. De AEX had zelden zo’n sterke periode en staat nu op het hoogste punt sinds 2001. Beursexperts geven hiervoor meerdere verklaringen, waarbij vooral de blijvende economische groei en de zeer lage rente vaak worden genoemd.

2. Het blijft een lastige keuze. Moet ik beleggen of sparen?

Historische cijfers wijzen uit dat beleggen over een langere termijn hogere rendementen oplevert dan sparen. Vooral wanneer je vermogen wilt opbouwen voor later is beleggen dus een goede keuze. Plus, op dit moment kost sparen in feite geld. Met een rente van nul ga je er na inflatie en belasting op achteruit. Besef tegelijk wel dat bij beleggen nooit garanties voor dat extra rendement kunnen worden gegeven. Je zult altijd ook rekening moeten houden met risico’s. Je beleggingen kunnen ook minder waard worden. Daarom is het belangrijk ook altijd een buffer aan spaargeld aan te houden.

3. Gaan Nederlanders ook meer beleggen?

In de crisisjaren en door de financiële problemen die dit voor gezinnen opleverde daalde het aantal beleggers in Nederland enige tijd, maar de afgelopen jaren is sprake van een gestage groei. Elke maand komen er nu enkele duizenden beleggers bij. Op dit moment telt Nederland ongeveer anderhalf miljoen beleggende huishoudens.

4. Hoe is die groei te verklaren?

Dat de beurs het al een aantal jaren goed doet speelt uiteraard mee en trekt nieuwe beleggers aan, waaronder ook meer jongeren en vrouwen. En natuurlijk de lage rente, waardoor een spaarrekening nu niets oplevert en beleggen aantrekkelijker maakt. Maar daarnaast spelen ook andere zaken een rol. Beleggen is de afgelopen jaren – onder meer door automatisering en slimme app’s - veel eenvoudiger geworden, terwijl tegelijkertijd vermogensopbouw voor steeds meer Nederlanders noodzakelijk is geworden.

5. Hoe zit dat precies?

De afgelopen jaren is er – vooral door toedoen van de overheid – veel veranderd op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt. We moeten langer werken en steeds minder Nederlanders bouwen automatisch een goed aanvullend pensioen op. Vooral flexwerkers en ZZP-ers zullen hier echt zelf voor moeten zorgen. Maar ook Nederlanders met een vaste baan die straks een paar jaar eerder willen stoppen met werken of ook op latere leeftijd extra potje geld voor leuke dingen willen hebben.

6. Is beleggen niet te ingewikkeld?

Vroeger was dat zeker zo, maar tegenwoordig kan eigenlijk iedereen beleggen. Het opbouwen van vermogen gaat steeds meer via zogenaamde ETF’s, waarmee je geld automatisch gespreid belegd wordt en dagelijks de beursindex volgt. Je hoeft daarvoor dus niet zelf continu de beurzen in de gaten te houden en je daarin te verdiepen. Daarnaast gaat beleggen ook steeds meer automatisch. Geld dat – eenmalig of periodiek - op een beleggingsrekening wordt ingelegd wordt door ons automatisch belegd op basis van vooraf doorgegeven persoonlijke voorkeuren. Je hebt daar dus zelf in feite geen omkijken meer naar.

7. Hoe werkt dit precies?

Door vooraf onder meer aan te geven hoeveel geld je maandelijks wilt beleggen, wanneer je dit geld weer nodig hebt en hoeveel - of hoe weinig - risico je daarbij wilt nemen. Op basis daarvan wordt het geld belegd in een mix van aandelen en obligaties. En ook in de jaren daarna blijft dit steeds zo goed mogelijk geïnvesteerd volgens deze opgegeven persoonlijke wensen en doelen. Daar houden we ons strikt aan.

8. Maar daarvoor heb ik eerst een flink geldbedrag nodig?

Nee hoor, automatisch periodiek beleggen kan via Binck Forward al vanaf 10 euro per maand. Als je dit, of wellicht een iets hoger bedrag, een groot aantal jaren achtereen blijft doen zul je zien dat je op termijn een mooi vermogen op kunt bouwen.

9. Ik zou best willen. Maar zul je dan niet net zien dat de beurs volgend jaar weer omlaag gaat?

Dat risico bestaat met beleggen altijd. Maar feit blijft dat op langere termijn betere rendementen worden behaald dan met sparen. Dat wijzen historische cijfers uit. Natuurlijk zitten daar ook mindere beursjaren tussen. Daarom benadrukken wij ook altijd dat bij beleggen en vermogensopbouw vooral ook geduld en een lange adem belangrijk is. Spreid je beleggingen en investeer voor een lange periode! Dan verklein je deze risico’s en laat je vooral de tijd voor je geld werken. En heb je ook meer kans op een mooi rendement.

10. Waarom zou ik dan voor BinckBank moeten kiezen?

Bij BinckBank roepen we niet voor niets dat we ‘gek op beleggen’ zijn. We doen dus bewust niet aan hypotheken, verzekeren en kredieten. Wij waren het die in 2000 de beleggersmarkt open brak voor de kleine belegger. Met veel lagere tarieven en volledig online beleggen via een prachtig platform. Voor kleine en grote vermogens en voor actieve en passieve beleggers. Ook twintig jaar later zijn wij nog steeds de enige echte en grootste beleggersbank van Nederland.  

Beleggen kent risico's. U kunt uw inleg verliezen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?