• Tips & Tricks

Je kind laten studeren: wat kost dat eigenlijk?

5 tips om je kind financieel te helpen

Natuurlijk wil je je kind zo goed mogelijk op weg helpen. Bijvoorbeeld door hen te helpen met een studie. Wat kost studeren eigenlijk en wat kun je doen om je kind alvast een goede studiestart te geven? Dat leggen we je graag uit!

Kosten studeren

Er zijn verschillende manieren hoe je je kind kunt laten studeren. Vroeg beginnen met sparen of beleggen. Of tijdens de studietijd een deel van je inkomen reserveren. En als laatst is lenen bij DUO ook mogelijk. Maar laten we bij het begin beginnen: de kosten.

Een kind laten studeren – kosten voor studie en op kamers gaan

Met collegegeld en een stapel studieboeken ben je er niet. Het Nibud heeft de maandelijkse kosten van de gemiddelde HBO/WO-student op een rij gezet.

 • Collegegeld: € 172
 • Kamerhuur: € 417
 • Boodschappen: € 181
 • Studieboeken en -benodigdheden: € 58
 • Vervoer: € 63
 • Ontspanning, uitgaan en sport: € 146
 • Kleding: € 47
 • Zorg- en WA verzekering: € 110
 • Telefoon: € 26

Bron: Nibud Studentenonderzoek 2017.

Opgeteld zijn totale maandelijkse studiekosten € 1.217. Per jaar kost studeren dus minimaal € 15.000.

Een kind laten studeren. Kosten uitgelegd

Het collegegeld is vanaf 2019: € 2.060. De studieboeken kosten – afhankelijk van de studie: € 720 per jaar. Een studie duurt 4 jaar. Verwacht minimaal €11.120 aan studiekosten over de gehele looptijd van 4 jaar.

Als je weet wat je doel is, kun je er gericht naar toe werken. Dat kan op verschillende manieren. Met sparen, beleggen of lenen bij DUO. Met de lage rente is lenen is relatief betaalbaar, maar let op: elke lening moet je terugbetalen.

Tips bij een studerend kind: kosten en studie


 1. Bespreek of je kind thuis blijft wonen of op kamers wilt
 2. Steeds meer studenten blijven in ’Hotel Mama’. Thuiswonen is goedkoper voor je kind, er is minder afleiding en wat sociale controle. Het voordeel van op kamers gaan, is dat je kind sneller zelfstandig wordt. En op kamers gaan hoort bij de ervaring van opgroeien en studeren.

 3. Maak je kind wegwijs in financiële zaken
 4. Heel belangrijk. Leer je kind om rekeningen op tijd en met automatische incasso te betalen. Maak ze wegwijs in verzekeringen, attendeer ze op het gevaar van schulden maken en dat het rust geeft om zaakjes netjes voor elkaar te hebben. En bovenal dat ze hulp vragen als ze er even niet uitkomen met inkomsten en uitgaven.

 5. Bespreek hoeveel je wilt bijdragen
 6. Het studentenleven is mooi en duur. Studiefinanciering is bij lange na niet genoeg om alle kosten te dekken. Een bijbaantje hoort er eigenlijk bij, maar zelfs dan komt je kind waarschijnlijk geld te kort. Vaak ondersteunen ouders hun kinderen dan ook met een maandelijkse toelage. Bijvoorbeeld om de belangrijkste levensbehoeftes of studiekosten te betalen.

 7. Let op dat je geen toeslagen laat liggen
 8. Wist je dat de overheid verschillende toeslagen biedt aan studerende kinderen? Huur- en zorgtoeslag zijn de belangrijkste. Ook bestaan er verschillende beurzen en kortingen specifiek voor studenten. Maar ook voor ouders zijn er verschillende vormen van toeslag. Van subsidie op laptops tot eenoudertoelagen. Laat vooral geen geld liggen!

 9. Houd vooral in het begin een vinger aan de pols
 10. Een nieuwe omgeving, ultieme vrijheid, grote stad en veel verleidingen. Dat is studeren. Soms gaat het goed, soms heeft een kind wat aandacht nodig. Zorg ervoor dat je (vooral in het begin) contact houdt. Zorg ervoor dat je kind voor alle vragen bij je terecht kunt voor een luisterend oor.

Sparen of beleggen voor de studie van je kinderen

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt werken aan het geld voor studiekosten. Denk aan Zelf Beleggen, Laten Beleggen of Fondsbeleggen. Overigens hebben we een interessant artikel Beleggen voor je kind geschreven.

Beleggen kent risico’s. Je inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?