• Themabeleggen

Kiezen voor Europa

Beleggingsopties in de Europese Unie

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Eind mei gaan 28 Europese landen naar de stembus en op donderdag 23 mei gaan ook in Nederland de stemlokalen open voor de verkiezingen van het Europees Parlement. Een goede reden dus om eens af te stemmen op welke manieren u in Europa al beleggend kunt kiezen.

Veel particuliere beleggers investeren hun geld vooral in Nederlandse fondsen en aandelen, met de Verenigde Staten als goede tweede. Europa is als afzonderlijke belegging minder populair, maar toch zijn er via het assortiment van Fundcoach tientallen mogelijkheden om heel gericht op het continent te beleggen. Zo kun je gericht beleggen in Europa of een van de landen van de Europese Unie.

Voor elk EU-land een ETF of beleggingsfonds

Beleggen in Europa kan in de Europese Unie als geheel, maar u kunt er via speciale ETF’s en beleggingsfondsen ook voor kiezen dit in een of meer landen van uw voorkeur te doen. Waarbij met het oog op de Brexit-discussie uiteraard ook beleggen in het Verenigd Koninkrijk – of juist niet – een bewuste keuze kan zijn.

Hieronder loop ik voor u de belangrijkste EU-landen langs en zet een aantal opties op een rij. Veelal zijn het beleggingen die door Fundcoach-klanten regelmatig gekozen worden, maar het is verstandig dat u ook de bijgaande informatie van de fondsen leest alvorens u hierin investeert.

Duitsland

Eerst maar eens kijken bij het grote buurland en economisch sterkste EU-land. Veel BinckBank-klanten beleggen in bekende Duitse bedrijven als Bayer, Deutsche Bank en BMW. Maar dat kan ook door bijvoorbeeld te investeren in Deutsche Invest I German Equities, een beleggingsfonds dat in grote Duitse ondernemingen belegt. SAP, Allianz en Siemens zijn op dit moment de belangrijkste participaties van het fonds.

Frankrijk

Over de andere politieke EU-grootmacht van het eerste uur, Frankrijk, zijn de meningen van economen en beleggers al jaren verdeeld. Een land met groeipotentie, maar ook een lidstaat waar economische hervormingen moeizaam tot stand komen. Een fonds dat specifiek gericht is op de Franse markt is het Fidelity France Fund. Dit fonds belegt direct in Franse aandelen met nadruk op consumentenproducten.

Italië

Italië is sinds de laatste verkiezingen het toneel van politiek geruzie met Brussel en onzekerheid over de begroting en economie. Het Fidelity Italy Fund belegt in bekende Italiaanse ondernemingen als Enel, Eni en UniCredit. De financiële- en energiesector is goed voor de helft van het belegd vermogen.

Spanje & Portugal

In Spanje en Portugal is het economisch een stuk rustiger geworden na de klappen die beide landen tijdens de financiële crisis kregen. Wel blijven de onafhankelijkheidswensen binnen Catalonië een gevoelig onderwerp. Wie wil beleggen in beide landen kan dit bijvoorbeeld doen via het Fidelity Iberia Fund, dat in Spaanse en Portugese bedrijven als Iberdrola en Sara-moedermaatschappij Inditex participeert. 

Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije

De relatie tussen Brussel en een aantal mid-Europese lidstaten verloopt de laatste jaren stroef rondom onderwerpen als persvrijheid en immigratiebeleid, met name die met de regeringen in Hongarije en Polen. Maar de economische groei ligt er nog steeds boven het EU-gemiddelde. Beleggen in de regio kan onder meer via het iShares MSCI East-Europe. Een flink deel wordt echter ook belegd in Rusland.

Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Slovenië

Wanneer u de blik nog iets verder op het zuidoosten van Europa richt komt de Balkan in beeld, met lidstaten als Kroatië, Roemenië en Slovenië. Beleggen in deze regio kan via het East Capital Balkan Fund, dat overigens ook een deel van het vermogen in Griekenland en Turkije investeert.

Denemarken, Finland, Zweden

Zoekt u het liever hogerop in het bij een aantal investeerders ook geliefde Scandinavië dan kunt u in deze regio beleggen via het Fidelity Nordic Fund. Behalve beleggingen in de Zweden, Finland en Denemarken krijgt u er dan ook een stukje van het Noorse bedrijfsleven bij. De nadruk van het fonds ligt op industriële ondernemingen en bedrijven uit de energiesector.

Estland, Letland, Litouwen

Grenzend aan Scandinavië maar met een andere dynamiek en Europese historie liggen de drie inmiddels tot de eurozone behorende Baltische staten. Via het East Capital Baltic Fund belegt u in Estland, Letland en Litouwen met een nadruk op de financiële- en telecomsector.

Verenigd Koninkrijk

Tja, en dan is er natuurlijk ook nog het Verenigd Koninkrijk. Het land dat zich sinds het referendum van 2016 los wil maken van de EU maar daar door interne politieke twisten maar niet in slaagt. Ook voor beleggers is de Brexit al ruim twee jaar een onzekere factor en stoorzender, die ook de komende maanden het nieuws zal beheersen.

Daarom hier toch twee opties om te beleggen. Een fonds heel specifiek gericht op het bedrijfsleven in Verenigd Koninkrijk – het Fidelity United Kingdom Fund – en een Europees beleggingsvehikel dat het land juist uitsluit uit uw portefeuille: iShares MSCI Europe ex-UK UCITS ETF. Afhankelijk van uw eigen gevoel rondom de Brexit – de uitkomst en economische gevolgen – kunt u zelf een keuze maken.

Of toch gewoon beleggen in heel Europa?

Voor kleinere economieën als landen Oostenrijk, Ierland, Luxemburg, Malta of Cyprus is het aanbod van specifieke fondsen beperkt. Evenals voor buurland België, waarvan bedrijven als AB Inbev en Fagron wel populair zijn onder aandelenbeleggers.

Maar bent u ook helemaal niet op zoek naar één enkele EU-land om te beleggen en spreidt u uw euro’s liever over de hele Europese Unie. Uiteraard kan dit ook. Hieronder vindt u de twee populairste Europafondsen (ETF’s en beleggingsfondsen) onder Fundcoach-klanten:

Populairste Europese beleggingsfondsen (obv belegd vermogen):

 

Populairste Europese ETF’s (obv belegd vermogen):

Conclusie

Indien u voor een investering in een of meer Europese landen gaat is het niet alleen verstandig de informatie van het betreffende fonds goed door te nemen, maar u wellicht ook wat meer in de economie van het land te verdiepen. Hierover verschijnen regelmatig rapporten van onder meer de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Zo heeft u dus net als tijdens de Europese verkiezingen bij Binck Fundcoach genoeg opties om op (af) te stemmen. Wat uiteindelijk uw voorkeur heeft bepaalt u natuurlijk helemaal zelf.

De auteur heeft geen positie in bovengenoemde fondsen.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?