• Onderzoek

Kleine belegger vindt Brexit 'verwarrend' en 'irritant'

Verdere daling pond én tweede referendum verwacht

Nederlandse particuliere beleggers volgen de ontwikkelingen rondom de Brexit nauwgezet, maar slechts een op de vijf houdt echt rekening met een chaotisch vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Dat blijkt uit een peiling van BinckBank onder haar actieve beleggers.

Bijna vier op de tien beleggers geven aan de ontwikkelingen in het Britse parlement op de voet te volgen. De rest doet dat op hoofdlijnen (slechts een enkeling geeft aan dat de Brexit hem of haar niet interesseert).

Tweede referendum

Wellicht is de wens deels de vader van de gedachte, maar de meeste beleggers hopen nog steeds dat de Brexit-storm zal luwen. Tegenover de 20 procent die een no-deal verwacht staat een vier keer zo grote groep beleggers die op een gunstigere uitkomst rekent.

Een op de vijf ziet het Lagerhuis alsnog een aangepaste deal goedkeuren en een even grote groep houdt rekening met nieuwe verkiezingen. Bijna 30 procent ziet zelfs een tweede referendum komen.

Hoe eindigt de Brexit discussie?

Te risicovol

Toch durven de meeste beleggers niet echt te speculeren op de afloop van de spannende discussies aan de overkant van het Kanaal. Ruim 60 procent noemt het proces namelijk ‘te onvoorspelbaar’ en nog eens een kleine 30 procent ‘te risicovol’ om nu bepaalde posities in te nemen.

Waar beleggers doorgaans hun beleggingen afstemmen op financiële en economische informatie is de Brexit-discussie voor hen moeilijk te peilen. Ruim 35 procent bestempelt deze dan ook als ‘verwarrend’, terwijl nog eens 30 procent het proces zelfs als ‘irritant’ kwalificeert.

Glaxo en BP favoriete aandelen

De invloed die de Brexit dit jaar op hun portefeuille zal hebben vinden ze dan ook moeilijk in te schatten. Opvallend is ook dat op dit moment slechts iets meer dan 10 procent van de particuliere Nederlandse beleggers ook daadwerkelijk Britse effecten in portefeuille heeft.

Bijna 25 procent geeft aan eerder wel Britse stukken te hebben gehad, maar dat deze inmiddels van de hand zijn gedaan. Gevraagd naar welk Brits aandeel (van de twintig meest gehouden Britse aandelen) men mogelijk toch als interessante investering ziet scoort GlaxoSmithKline (een van de vijf grootste farmaceutische industriële ondernemingen ter wereld), voor BP en Vodafone, het best.

Pond zakt flink weg

Wel zijn beleggers stelliger over de toekomst van het Britse pond en zien weinig potentie voor een versterking van de Britse munt.

Terwijl nu nog circa 1,14 euro voor een pond moet worden betaald, verwacht ruim 70 procent dat de Britse munt de komende maanden verder zal verzwakken.

Bijna 40 procent denkt dat het pond daarbij wel meer waard blijft dan de euro, 20 procent voorziet dit jaar pariteit en een kleine 15 procent denkt dat de euro later dit jaar het pond zelfs in waarde voorbij zal streven.

Hoe ontwikkelt de pond zich?

Speciaal Brexit-webinar donderdag 14 februari

Op 14 februari organiseert BinckBank om 20.00 uur een speciaal Brexit-webinar. Daarin wordt uitgebreid gesproken over scenario’s en mogelijke gevolgen voor je beleggingen. Kost de Brexit je geld of kun je er ook aan verdienen? Hoe moet je in deze spannende tijden verstandig omgaan met je portefeuille? Plus welke sectoren en (Nederlandse) aandelen worden geraakt of profiteren juist?

Je kunt jezelf via deze link gratis aanmelden voor dit webinar en krijgt dan antwoord op alle bovenstaande vragen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?