• Beleggen in...

Beleggen in olie

Krijgt het zwarte goud weer glans?

De olieprijs is fors gestegen door de drone aanval op twee olie-installaties in Saudi-Arabië. De vraag die dit oproept is of dit nog beleggingsmogelijkheden biedt. Stijgt de olieprijs nog verder? Of bent u als zelfbelegger te laat? In dit artikel worden een aantal mogelijkheden op rij gezet om op een verdere stijging van de olieprijs te anticiperen en hoe u kunt beleggen in olie.

De olieprijs

Kijkend naar de grafiek van de olieprijs (Crude Oil Future) over 2019 ziet u dat deze op maandag 16 september een hele forse sprong gemaakt heeft. Bijna 10% is erbij gekomen sinds vrijdag 13 september.

Maar in breder perspectief is er naar mijn mening nog weinig aan de hand. Het voorlopig hoogtepunt in 2019 van ruim $ 66 is nog 10% weg en 1 januari van dit jaar stond olie nog op $ 44.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Hoger of lager?

De olieprijs is afhankelijk van vraag en aanbod. Aan de aanbodkant is nu een flinke kink in de kabel gekomen. Het ziet er naar uit dat bijna 6% van de dagelijkse productie geraakt is en dat heeft uiteraard een prijsopdrijvend effect. Tegelijkertijd is het zo dat de olieprijs sinds mei aan een dalende beweging bezig is geweest, al dan niet gedreven door een vertragende economische groei wereldwijd die leidt tot een lagere vraag. Ook zal een hogere prijs de Amerikaanse (schalie) aanbieders initiëren om de productie op te voeren. Hiertegenover staat weer de snelheid waarmee de productie weer op gang gebracht kan worden. Is het een kwestie van dagen of gaat het maanden duren om de productie weer op peil te krijgen? Dus de glazen bol die vertelt wat de olieprijs gaat doen is helaas troebel… maar wat zijn voor u als belegger de mogelijkheden om in olie te beleggen?

Individuele aandelen

Uiteraard kunt u ervoor kiezen om in individuele aandelen te beleggen van bedrijven die gelieerd zijn aan olie. Het meest bekende is Royal Dutch Shell, welke de dag na de aanslagen een stijging kende van ruim 2,5%. Uit de BinckBank beleggersbarometer van september bleek al dat dit onder veel beleggers een favoriet aandeel is. Indien u verder wilt kijken kunt denken aan de grootmachten Total, BP of Chevron. En ook aandelen van olie gerelateerde bedrijven zoals Fugro, SBM Offshore of het Amerikaanse Schlumberger. Al deze aandelen hebben een forse stijging laten zien op maandag.

Als u gelooft dat er nog veel opwaarts potentieel in de olieprijs zit, zullen deze aandelen waarschijnlijk verder profiteren.

Olie ETF's

Een andere manier om te kunnen profiteren van een (verwachte) verdere stijging van de olieprijs is door het kopen van een mandje aandelen van bedrijven die allemaal olie gerelateerd zijn. Voor de Europese markt kunt u denken aan Lyxor ETF STOXX Europe 600 Oil and Gas of iShares STOXX 600 Oil & Gas UCITS ETF DE. Als u zich wilt richten op wereldwijde energiemarkt komt u uit bij bijvoorbeeld de SPDR MSCI World Energy UCITS ETF.

De olieprijs zelf

De meest directe manier om in te spelen op een beweging in de olieprijs is door een positie in te nemen in olie. Omdat u zelf niet kunt handelen in fysieke olie zou u gebruik kunnen maken van een future op de olieprijs. Let op! Voordat u met futures gaat beleggen in olie, lees eerst de informatie over beleggen in futures. Wij raden u aan om alleen met futures te beleggen als u een ervaren belegger bent en op de hoogte bent van de werking en risico’s. Vanwege het hefboomeffect kunt u een hoog rendement behalen, maar u kunt ook meer dan uw inleg verliezen.

Conclusie

Een onderliggende waarde die sterk beweegt inspireert de fantasie van een actieve zelfbelegger die van beweging houdt. Maar let wel, hier is de beweging veroorzaakt door iets waar menig analist wel bang voor was maar uiteindelijk altijd onverwacht komt. Op dit moment valt een belegging in olie naar mijn mening onder de noemer “zeer offensief”. De vraag die u uzelf op dit moment dient te stellen: past dit bij me en wil ik dat? Als u daar positief op antwoord heeft u een aantal mogelijkheden gepresenteerd gekregen.

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?