• Onderzoek

Lage rente maakt dividend extra geliefd

Belegger ziet 5 á 6% als ideale dividendrendement

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Beleggers zijn tuk op dividend en zien dit als een mooi extra stukje rendement. Vooral nu de rente extreem laag is zijn aandelen en andere beleggingen die een hoog dividend uitkeren in trek bij particuliere beleggers.

Dat blijkt uit onderzoek van BinckBank over dividenduitkeringen en dividendrendement onder zelf beleggende Nederlanders.

Niet alleen geeft ruim 80 procent van de particuliere beleggers aan dat de hoogte van het dividendrendement op dit moment meespeelt bij het besluit een bepaald aandeel of fonds te kopen of verkopen, maar tegelijk zegt liefst 70 procent nog scherper naar dividend te kijken nu de rente zeer laag staat.

Aanleiding voor het onderzoek is het inmiddels gestarte dividendseizoen, waarbij het grootste deel van de op Euronext genoteerde bedrijven nog voor de zomer (slot)dividend zal uitkeren aan haar beleggers.

Dividend maakt uit

Beleggers vinden het fijn als bedrijven – in staat zijn – dividend uit te keren. Dit jaar keren de vijftig grootste Nederlandse beursfondsen naar schatting zo’n 32,8 miljard euro aan dividend uit.

Ruim 70 procent van de ondervraagde beleggers bestempelt dividend als een mooi vast stuk rendement, terwijl nog eens bijna 15 procent aangeeft dat daarmee benadrukt wordt dat een bedrijf goed draait. Daarbij moet wel gezegd worden dat men rekening moet houden met het dividendbeleid van de bedrijven: wanneer hierin wijzigingen plaatsvinden kan de hoogte van het uitgekeerde wijzigen.

Een minderheid, een kleine tien procent, heeft echter weinig op met de jaarlijkse dividenduitkering. Zij vinden het maar gedoe of hebben liever dat het geld in de onderneming blijft.

Lage rente helpt mee

Ruim 60 procent van de particuliere beleggers geeft desgevraagd aan heel bewust effecten met een hoog dividendrendement in de portefeuille op te nemen. Bijna een op de vier beleggers zegt hier zelfs zeer scherp op te letten. De lage rente speelt daarbij ook een duidelijke rol. Zo geeft ruim 30 procent van de particuliere beleggers aan dividend daardoor nog sterker te zien als een vast stukje rendement.

Flink wat beleggers zijn door de lage rente ook bewust een groter deel van hun portefeuille in effecten met een hoog dividend gaan beleggen, ook al kleven aan beleggen hogere risico’s en kan de inleg (gedeeltelijk) verloren gaan. Een op de zes beleggers geeft zelfs expliciet aan een deel van het weinig rente opleverende spaargeld in effecten met een hoog dividend te hebben gestoken.

Invloed lage rente op houding ten opzichte van dividend

Dividendfondsen in trek

De interesse voor hogere dividenden en dividendrendementen is behalve bij de keuze voor bepaalde aandelen ook zichtbaar bij andere beleggingen. In de lijst met meest populaire beleggingsfondsen, op basis van belegd vermogen, duiken ook een flink aantal dividendfondsen op.

Zo staan onder meer het Kempen Global High Dividend Fund, DWS Top Dividende Fund en het NN Hoog Dividend Aandelen Fonds prominent in de top-20 van meest populaire beleggingsfondsen.

Ook bij de ETF’s staan dividendtrackers als Think Morningstar High Dividend, Vanguard FTSE All Wordl High Dividend en iShares Euro Dividend hoog in de lijst.

Wanneer naar de portefeuilles van Binck-beleggers in beleggingsfondsen en ETF’s wordt gekeken is dit de top-5 per april 2019 (obv belegd vermogen):

Top 5 beleggingsfondsen:

 1. Kempen Global High Dividend Fund
 2. DWS Top Dividende FD Dis
 3. NN Hoog Dividend Aandelen Fonds
 4. Kempen European High Dividend Fund
 5. NN Premium Dividend Fund

 

Top 5 ETF's:

 1. Think Morningstar High Div UCITS ETF
 2. Vanguard FTSE All-World Hi Div Yld
 3. iShares EURO Dividend UCITS ETF
 4. SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF
 5. iShares Stoxx Glob Sel Div100 UCITS ETF

 

Bron: Data BinckBank, april 2019

5 á 6 procent is het ideale dividendrendement

Ook peilden we bij particuliere beleggers welk dividendrendement zijzelf als ‘ideaal’ beschouwen. Hoe hoger hoe beter natuurlijk, maar we vroegen hen wel rekening te houden met feit dat niet uitgekeerde winst in de onderneming zou blijven.

Het meest genoemde percentage is een rendement van 5 á 6%, door bijna de helft van de ondervraagden. Ruim een kwart vindt 3 á 4 procent echter beter, terwijl een kleine 15 procent het juist prima vindt als bedrijven waar ze in beleggen nauwelijks of helemaal geen dividend uitkeren.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Percentage ideale dividendrendement

Cash of stock

Beleggers kunnen steeds minder vaak stockdividend of keuzedividend ontvangen omdat  steeds vaker dividend uitgekeerd wordt in cash, maar heel veel problemen lijkt men daar niet mee te hebben.

Van de groep beleggers die dividend ontvangt geeft 48 procent de voorkeur aan cashdividend, terwijl 34 procent stockdividend prefereert. De overige bijna 20 procent heeft geen voorkeur.

Liever cash of stockdividend

Wie is de winnaar?

Kijkend naar individuele aandelen is Shell absoluut gezien al jaren de grootste dividenduitkeerder op het Damrak. Ook bij de uitkeringen aan particuliere beleggers staat het energieconcern bovenaan. Hieronder de top10 over 2018 o.b.v. dividenddata van BinckBank.

 1. Shell
 2. ING
 3. Ahold
 4. Unilever
 5. ABNAmro
 6. KPN
 7. BESI
 8. Wereldhav
 9. Vopak
 10. Flow Traders

 

Maar interessanter voor beleggers is het dividendrendement ofwel het stukje extra rendement dat zij met hun belegging realiseren.

Kijkend naar data over heel 2018 zijn dividendrendementen van meer dan 6 procent en soms zelfs in de dubbele cijfers geen uitzondering op het Damrak.

Hoogste dividendrendementen Damrak

Bron: IEX Euronext.

Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?