• Trading

Long in Ahold Delhaize?

Optieconstructie voor supermarktaandeel

Het aandeel Ahold Delhaize, dat toch eigenlijk te boek staat als een defensief aandeel, noteert bijna 25% lager dan op 31 december 2016. Nu is daar veel over te zeggen en dat hebben diverse analisten en marktvorsers al gedaan. In dit artikel wil ik een optieconstructie voor de lange termijn aan u voorleggen, die gericht is op een stijging van het aandeel. Als u gelooft dat het aandeel AH verder zal dalen, dan kunt u deze column overslaan.

De driepoot

De driepoot is een constructie die uit drie optieposities bestaat, die samen een geheel vormen. Kent u Sem van Berkel , dan weet u dat dit een van zijn favoriete optieconstructies is. Deze bestaat uit een gekochte callspread die gefinancierd wordt met een geschreven put. De investering is laag en deze positie kan soms zelfs opgezet worden met een credit. U ontvangt dan geld bij het aangaan van de constructie. Uiteraard moet u naar het onderliggende risico kijken, en niet naar de directe investering. In het geval van een driepoot is het onderliggende risico dat u het aandeel moet afnemen voor de uitoefenprijs van de geschreven put.

tabel ahold 1

In het overzicht staat dat u de C AH dec ’21 15 kunt kopen voor € 2,31 en de C AH dec ’21 22  kunt schrijven voor € 0,60. Deze callspread zou dan € 1,71 kosten, maar ik reken voor het gemak met een prijs van € 1,70 voor de gekochte callspread.

Kijkend naar de puts ziet u dat de P AH dec ’21 12 € 1,61 oplevert. Dat is de put die u zou kunnen schrijven en dan kost de gehele driepoot u € 0,09.

Wat betekent de constructie in de praktijk?

Als het aandeel AH gaat stijgen, zal de gekochte callspread meer waard worden en zal de geschreven put in waarde dalen. De maximale waarde van de driepoot is € 7 en dit wordt bereikt bij een expiratie in 2021 boven de € 22.

Bij een koers van Ahold die de komende vier jaar niet van zijn plek komt is er niets aan de hand. De geschreven call en put zullen waardeloos aflopen en de gekochte call met uitoefenprijs 15 zult u nog kunnen verkopen en zodoende een kleine winst realiseren.

Mocht het aandeel AH echter verder dalen, dan komt de geschreven put in beeld. U bent daarmee namelijk de verplichting aangegaan om het aandeel AH (mogelijk) af te nemen voor € 12. Als het aandeel op de derde vrijdag in december van het jaar 2021 onder de € 12 noteert, zult u zeker aan die verplichting gehouden gaan worden. Daar ligt dus het risico.

Anders gezegd: bij een verwachting dat het aandeel AH de komende paar jaar gaat stijgen is dit dus een uitstekende manier om daarvan te profiteren. U neemt weliswaar het risico dat u de aandelen af moet nemen voor € 12, maar wel zo’n 20% onder de huidige koers. Wat u hierbij niet uit het oog moet verliezen is het feit dat u de aandelen zelf niet bezit en zodoende geen recht heeft op het dividend van ongeveer € 0,75 per jaar. Het verwachte dividend is te zien in onderstaande grafiek. (Die te vinden is onder het tabblad ‘Fundamentele Analyse’ op de website).

tabel ahold 2

‘Goedkopere’ variant

Een van de mooie dingen van opties is dat u er vrijwel eindeloos mee kunt combineren. U kunt dus afwijken van de voorgestelde uitoefenprijzen. U zou er voor kunnen kiezen om een callspread te kopen met hogere uitoefenprijzen en ook een duurdere put te schrijven. Een variant waarbij u geld ontvangt is de volgende:

Koop     C AH dec ’21 18 op          € 1,36

Schrijf   C AH dec ’21 25 op          € 0,34

Schrijf   P AH dec ’21 12 op          € 1,61

Ontvang                                              € 0,59

 

Agressievere variant

Een nog wat meer bullish variant is de volgende waarbij u twee Out of The Money callspreads koopt en deze financiert met een geschreven put. Interessant als u denkt dat AH aan de vooravond staat van een heel fors herstel.

Koop     C AH dec ’21 20 op          € 0,94    2x

Schrijf   C AH dec ’21 25 op          € 0,34    2x

Schrijf   P AH dec ’21 12 op          € 1,61    1x

U ontvangt nog steeds                  € 0,41

Het opzetten van de positie

Ik ben een voorstander van de driepoot als vaste combinatie. Dus het kopen van de callspread en schrijven van de put zie ik als twee onderdelen die leiden tot een driepoot. Maar u kunt natuurlijk wel uw positie in (bijvoorbeeld) vijf driepoten gefaseerd op wilt zetten. U koopt nu bijvoorbeeld twee keer de driepoot en als AH nog wat verder weg zakt, breidt u het uit naar het door u gewenste aantal.

Het risico

Het risico van deze positie is de geschreven put. Als u het echt defensief wilt aanpakken reserveert u het geld dat nodig is om de aandelen daadwekelijk te kunnen betalen als u af zou moeten nemen. Als u bijvoorbeeld 5 x de P AH dec ’21 12 short zit, zou u in dit scenario € 6.000 moeten reserveren om aan uw verplichting te kunnen voldoen.

Uitzitten?

Deze optiepositie wordt opgezet met de op dit moment langst lopende opties. Dit betekent niet dat u ook tot december 2021 moet blijven zitten in deze positie! U kunt gedurende de gehele looptijd de positie (hopelijk met winst) sluiten. En ook hier geldt weer: er is niemand die u verplicht om dit sluiten in 1 x te doen. Ook het sluiten van posities kunt u gefaseerd doen.

Conclusie

Mocht u vinden dat het aandeel AH te hard is afgestraft en u ziet opwaarts potentieel, dan is een driepoot een manier om te profiteren van die stijging. Denk wel om het risico (afnameplicht) van de geschreven put. Reserveer hiervoor voldoende kapitaal om aan uw verplichting te kunnen voldoen.
Enne, om uw optiepositie te ondersteunen kunt u natuurlijk ook wat vaker boodschappen doen bij de Albert Heijn...

 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?