• Actualiteit

NASDAQ 50 jaar

Beleggen op dé techbeurs van de VS

Wie had vijftig jaar geleden kunnen denken dat alle beleggersogen in 2021 gericht zouden zijn op de toen totaal onbekende NASDAQ-beurs in New York.

Op 8 februari 2021 is het exact een halve eeuw geleden dat NASDAQ als eerste echte schermenbeurs van start ging. In het begin volledig in de schaduw van grote broer en buurman de New York Stock Exchange (NYSE), maar inmiddels uitgegroeid tot de meest besproken beurs ter wereld.

Hoewel de totale market-cap van de NYSE nog altijd circa twee keer zo hoog ligt, zijn het vooral de in het oog springende fondsen als Amazon, Apple, Facebook en Tesla die bij beleggers tot de verbeelding spreken.

Maar nog meer dan dat wordt natuurlijk met open mond gekeken naar de enorme stijging die de grote tech-fondsen en de daaraan gekoppelde de NASDAQ 100 de afgelopen jaren doormaakte. Zelfs in het coronajaar 2020 ging de index door het dak en werden nieuwe records neergezet: in juni van het afgelopen jaar werd voor het eerst de mijlpaal van 10.000 punten gehaald.


Beleggen op de NASDAQ

Genoeg aanleiding dus om iets meer te vertellen over deze hippe beurs die toch al Abraham ziet. Hieronder vindt u meer informatie en achtergrond over NASDAQ. Plus welke aandelen momenteel het meest in trek zijn bij klanten van BinckBank en hoe u zelf – via fondsen of individuele aandelen - op de NASDAQ kunt beleggen.


Een klein stukje geschiedenis

NASDAQ staat officieel voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations en ging in 1971 van start als de eerste elektronische schermenbeurs, waarbij niet handelaren maar computers de orders volledig automatisch afwikkelen.

Inmiddels is de beurs uitgegroeid tot een toonaangevende beurs met een totale marketcap van ruim 18 biljoen dollar ofwel ruim vier keer Euronext (stand 1/1/21) en zijn er ook vestigingen in onder meer Hongkong en Japan.

De NASDAQ kent twee belangrijke indices: de NASDAQ Composite, waarin ruim 3.000 fondsen zijn opgenomen, en de NASDAQ-100 waarin de honderd belangrijkste fondsen zijn opgenomen.


Steeds meer Binck-beleggers kiezen voor de NASDAQ

Het aantal beleggers dat investeert in de Amerikaanse aandelen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Inmiddels wordt ongeveer 20% van de aandelenbeleggingen bij Binck aangehouden in Amerikaanse bedrijven. Weer de helft daarvan is geïnvesteerd in NASDAQ-fondsen. Vooral door de forse koersstijgingen van een aantal NASDAQ-fondsen neemt dit aandeel snel verder toe.


Tech dominant op NASDAQ

Waar de NYSE en de Dow Jones-index ook een flink aantal oude bekenden bevatten, kozen vooral de grote tech-bedrijven de afgelopen jaren voor een notering op NASDAQ. Die dominantie is ook goed zichtbaar in de NASDAQ 100, waar alleen al de top-3 Apple, Microsoft en Amazon qua weging al bijna 30 procent uitmaken.

Het feit dat vooral deze tech-aandelen de laatste jaren hard gestegen zijn, verklaart ook voor een deel het ‘succes’ van de NASDAQ 100 ten opzichte van andere indices. Hieronder de top-10 qua weging van de NASDAQ 100, die samen al de helft van de totale weging bepaalt:

 1. Apple Inc (11,7%)
 2. Microsoft (8,8%)
 3. Amazon (8,4%)
 4. Tesla (5,3%)
 5. Facebook (3,4%)
 6. Alphabet A (3,2%)
 7. Alphabet B (2,9%)
 8. NVIDIA (2,6%)
 9. Paypal (2,4%)
 10. Intel (1,9%)

(Bron: Slickcharts.com)


Tesla en Apple populairst onder BinckBank-beleggers

De grote op NASDAQ genoteerde fondsen zijn ook populair bij beleggers van BinckBank, die hierin direct investeren of via afgeleide producten.

Als gekeken wordt naar het aantal klanten met een bepaald aandeel in portefeuille is Apple nog steeds populair, maar op basis van belegd vermogen is het hard gestegen Tesla op dit moment favoriet. Hieronder de top-10, met tussen haakjes de positie in de top-10 een jaar geleden.

 1. Tesla (4)
 2. Apple (1)
 3. Amazon (2)
 4. Microsoft (3)
 5. Alphabet (5)
 6. Plug Power (-)
 7. NVIDIA (6)
 8. Fuel Cell Energy (-)
 9. Facebook (7)
 10. Intel (9)

Bron: BinckBank


Ook qua aantal transacties is Tesla momenteel het meest verhandelde NASDAQ-fonds, maar ook nieuwe namen als Bionano (dat we hier verder voorstellen), Gevo en de inmiddels breder bekende vaccinleverancier Moderna vallen op.


Beleggen in NASDAQ kan ook via ETF’s

Naast investeringen in de vaak aansprekende NASDAQ-fondsen wordt door BinckBank-beleggers ook steeds vaker geïnvesteerd in ETF’s die de NASDAQ-index volgen. Daarmee worden individuele pieken en dalen van de individueel soms fors bewegende aandelen enigszins afgevlakt. Kijkend naar het belegd vermogen zijn onderstaande NASDAQ-ETF’s op dit moment het meest in trek bij Binck-klanten. Alle drie zijn overigens beschikbaar via Fundcoach.

Daarnaast kiezen sommige beleggers er ook voor om in onderdelen van de NASDAQ te beleggen, waarbij met name biotech populair is. Het iShares NASDAQ Biotechnology ETF (IE00BYXG2H39) wordt daarbij het meest gekozen. Natuurlijk kunt u ook altijd nog wat breder gespreid kijken naar deze sector, bijvoorbeeld met dit artikel over beleggen in de biotech.


Via NASDAQ beleggen in Aziatische en Nederlandse fondsen

Behalve in Amerikaanse aandelen is het ook mogelijk om te handelen in Europese en Aziatische aandelen die via een zogenaamde American Depository Receipt (ADR) een notering in New York hebben.

Zo kunt u op deze manier in de avonduren ook handelen in bijvoorbeeld Galapagos en ASML en in Chinese fondsen als Baidu en JD. Bijkomend voordeel is dat u op Amerikaanse beurzen als de NASDAQ ook in de avonduren in deze fondsen kunt handelen.

Uiteraard geldt net als bij beleggingen via Euronext of andere investeringen die u via BinckBank doet dat het verstandig is u vooraf goed in te lezen over het betreffende fonds. Zeker ook wanneer indices en koersen, zoals nu bij de NASDAQ, recordstanden bereiken.

Daarnaast dient u bij beleggingen in de Verenigde Staten te beseffen dat de onderliggende waarden doorgaans in dollars noteren en dat u dus ook een valutarisico kunt lopen doordat de koersverhouding tussen de euro en de dollar wijzigt.


Meer over beleggen in tech

Wilt u zich verder verdiepen in (beleggen in) technologie? Dat kan. Deze maand staat bij Binck namelijk in het teken van tech. Bekijk onze tech-special met artikelen, webinars en meer. Ook verwijzen we u graag naar de eerste aflevering van onze podcast Gek op Beleggen, waarin collega Peter Siks spreekt met Peter van den Elzen over zijn prikkelende visie op beleggen in tech en subsector bio-tech.


Beleggen brengt risico’s mee, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?