• Actualiteit

Nasdaq naar 10000 punten

Bubble or buy?

Veel beleggers kijken deze maand verrast naar de stevig aantrekkende beurzen, maar vooral de door tech gedreven Amerikaanse Nasdaq-beurs spant daarbij al enige tijd de kroon.

Na een val tot onder 7.000 punten in maart is de beurs weer helemaal terug en is zelfs de mijlpaal van 10.000 punten bereikt. Ofwel een verdubbeling ten opzichte van begin 2017 en als we even verder terugkijken een groei van circa 200% ten opzichte van 2014.

Is het een echte bubble of moet je razendsnel instappen om de trein niet te missen? Beursexperts en economen buitelen inmiddels over elkaar heen. Waar de een waarschuwt dat de zeepbel straks barst, roept de ander dat de techrevolutie op Nasdaq nog maar net is begonnen. 

Als BinckBank hebben we op dit punt geen advies, maar we kunnen u wel iets op weg helpen in het vergroten van uw inzicht in deze volgend jaar 50 wordende maar nog altijd hippe beurs. 

Hieronder vindt u meer informatie en achtergrond over Nasdaq. Plus welke aandelen momenteel het meest in trek zijn bij klanten van BinckBank.


1. Een klein stukje geschiedenis

Nasdaq staat officieel voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations en ging in 1971 van start als de eerste elektronische schermenbeurs, waarbij niet handelaren maar computers de orders volledig automatisch afwikkelen.

Inmiddels is de beurs uitgegroeid tot de grootste beurs van de Verenigde Staten en zijn er ook vestigingen in onder meer Hongkong en Japan
De Nasdaq kent twee belangrijke indices. De Nasdaq Composite, waarin ruim 3000 fondsen zijn opgenomen, en de Nasdaq 100 waarin de honderd belangrijkste fondsen zijn opgenomen.

2. Steeds meer Binck-beleggers kiezen voor de Nasdaq

Het aantal Binck-beleggers dat investeert in de Amerikaanse aandelen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Inmiddels wordt ongeveer 20% van de aandelenbeleggingen aangehouden in Amerikaanse bedrijven. Weer de helft daarvan is geïnvesteerd in Nasdaq-fondsen.

Nasdaq - Belegd vermogen aandelen

3. Tech dominant op Nasdaq

Waar de NYSE en de Dow Jones-index vooral ook een groot aantal oude bekenden bevatten, kozen vooral de grote tech-bedrijven de afgelopen jaren voor een notering op Nasdaq. Die dominantie is ook goed zichtbaar in de Nasdaq 100, waar Apple, Microsoft en Amazon qua weging al bijna een derde uitmaken. Het feit dat vooral deze tech-aandelen de laatste jaren hard gestegen zijn verklaart ook voor een deel het ‘succes’ van de Nasdaq 100 ten opzichte van andere indices.Hieronder de top-10 qua weging van de Nasdaq 100, die dus reeds goed is voor ruim 50% van de totale weging:

 1. Apple Inc 11,4%
 2.  Microsoft 11,2%
 3. Amazon 9,7%
 4. Facebook 4,4%
 5. Alphabet A 3,9%
 6. Alphabet B 3,9%
 7. Intel 2,8%
 8.  NVIDIA 2,2%
 9. Cisco Systems 2,0%
 10. Comcast 1,9%

4. Apple ook populairst onder Binck-beleggers

De grote op Nasdaq genoteerde fondsen zijn ook populair bij beleggers van BinckBank, die hierin direct investeren of via afgeleide producten.
Kijkend naar belegd vermogen en naar het aantal portefeuilles met bepaalde fondsen zijn dit momenteel de populairste bedrijven (tussen haakjes de positie een jaar geleden)Binck-klanten top-10: belegd vermogen

 1. Apple (1)
 2. Amazon (2) 
 3. Microsoft (3) 
 4. Tesla (8) 
 5. Alphabet (4)
 6. NVIDIA (19) 
 7. Facebook (7) 
 8. uniQure (10)
 9. Booking Holdings (5)
 10. Netflix (9)


Binck-klanten top-10: aantal accounts met aandeel in portefeuille

 1. Apple (1) 
 2. Microsoft  (3)
 3. Alphabet (2)
 4. Amazon (4)
 5. Tesla (5) 
 6. Facebook (6) 
 7. Gilead Sciences (15)
 8. NVIDIA (9)
 9. Beyond Meat (29)
 10. Netflix (8) 

5. Maar meeste transacties in Tesla

Meest gehandeld wordt er daarentegen in autobedrijf Tesla, maar ook namen als Beyond Meat en het door het coronavirus in het nieuws zijnde Gilead vallen op.

Meest populair (transacties jan-juni)

 1.  Tesla 
 2. Microsoft
 3. Apple 
 4. Beyond Meat 
 5. Amazon
 6. Alphabet
 7. FuelCell Energy
 8. Gilead
 9. Inovio
 10. NVIDIA 

Bron: Transacties BinckBank-klanten, jan-jun 2020


6. Beleggen in Nasdaq kan ook via ETF’s

Naast investeringen in de vaak aansprekende Nasdaq-fondsen wordt door BinckBank-beleggers ook steeds vaker geinvesteerd in ETF’s die de Nasdaq-index volgen. Daarmee worden individuele pieken en dalen van de individueel soms fors bewegende aandelen enigszins afgevlakt. Kijkend naar het belegd vermogen zijn onderstaande Nasdaq-ETF’s op dit moment het meest in trek bij Binck-klanten:

 1. iShares NASDAQ 100 
 2. Lyxor ETF Nasdaq-100
 3. Invesco Nasdaq-100 

Daarnaast kiezen sommige beleggers er ook voor om in onderdelen van de Nasdaq te beleggen, waarbij met name biotech populair is. Het iShares Nasdaq Biotechnology ETF wordt daarbij het meest gekozen.


7. Via Nasdaq beleggen in Aziatische en Nederlandse fondsen

Behalve in Amerikaanse aandelen is het ook mogelijk om te handelen in Europese en Aziatische aandelen die via een zogenaamde American Depository Receipt (ADR) een notering in New York hebben. Zo kunt u op deze manier in de avonduren ook handelen in bijvoorbeeld Galapagos en ASML en in Chinese fondsen als Baidu en JD.

Uiteraard geldt net als bij beleggingen via Euronext of andere investeringen die u via BinckBank doet dat het verstandig is u vooraf goed in te lezen over het betreffende fonds. Zeker ook wanneer indices en koersen, zoals nu bij de Nasdaq, recordstanden bereiken. 

Daarnaast dient u bij beleggingen in de Verenigde Staten te beseffen dat de onderliggende waarden doorgaans in dollars noteren en dat u dus ook een valutarisico kunt lopen doordat de koersverhouding tussen de euro en de dollar wijzigt.

Beleggen brengt risico’s mee, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?