• Actualiteit

Nederlandse Binck-klant belegt 3 van 10 euro in AEX

Hoe werd er belegd in maart 2021?

De afgelopen maand zal de geschiedenis ingaan als het moment waarop de AEX-index, na ruim twintig jaar, het record uit september 2000 brak.

Dat dit onder invloed van de grote interesse voor tech-aandelen gebeurde blijkt ook uit het maandelijkse overzicht van de meest populaire aandelen en fondsen van BinckBank-beleggers.

Hieronder vindt u een overzicht van de meest populaire aandelen, ETF’s en beleggingsfondsen, waarbij zowel naar transacties als naar belegd vermogen is gekeken.


Kleine 30 procent vermogen in AEX belegd

Hoewel alle ogen deze week op de AEX gericht zijn, kijken Nederlandse zelfbeleggers – vooral de laatste jaren – ook verder naar interessante beleggingsmogelijkheden.

Vooral de beleggingen in Amerikaanse (tech)aandelen zijn de laatste jaren flink toegenomen, terwijl ook de interesse om in indextrackers (ETF’s) te investeren nog ieder jaar blijft stijgen.

Wanneer gekeken wordt naar de actuele portefeuilles van de zelf beleggende BinckBank-klanten dan worden op dit moment nog ongeveer 3 van elke 10 belegde euro’s in een van de 25 AEX-fondsen geïnvesteerd.


Verdeling belegd vermogen Nederlandse beleggers

Bron: BinckBank, maart 2021


Daarna volgen dus de steeds populairdere beleggingen in op Noord-Amerikaanse beurzen genoteerde aandelen (incl. ADR’s van onder meer Chinese bedrijven) en de ETF.

Deze indextrackers zijn overigens nog sterker in trek bij jongere beleggers. Zo investeren zelfbeleggers jonger dan 30 jaar inmiddels 22 procent van hun vermogen in ETF’s en beleggers boven 50 jaar ‘slechts’ 12 procent.

Overigens is bij bovenstaande data alleen gekeken naar de portefeuilles van beleggers die zelf hun beleggingskeuzes maken en zelf hun orders plaatsen op de beurs.

Een grote en snel groeiende groep beleggers kiest er daarentegen voor om – onder meer via een maandelijkse storting – hun geld volgens hun persoonlijke voorkeuren te laten beleggen via een vorm van (online) vermogensbeheer. Hier ondsen en ETF’s vaak de boventoon voeren.


Bekende namen voeren maandlijst maart aan

In het Binck Maandoverzicht Populaire Aandelen blijft Royal Dutch Shell het favoriete aandeel (zowel qua transacties als op basis van belegd vermogen).

Maar daarnaast is – zoals hierboven reeds aangestipt – vooral tech weer prominent aanwezig. Zo pakt AEX-nieuwkomer Besi een plekje de top-10 van Nederlandse aandelen en zit ASML nummer twee ING nu echt op de hielen.

Internationaal viel ook vorige maand de stevige handel in GameStop weer op, maar wordt de bovenste plek nu ingenomen door de Chinese automaker Nio (een in de VS genoteerde ADR).

Dat de combinatie auto’s en duurzaam in trek is blijkt ook uit de groeiende populariteit voor Volkswagen. Ook bij fondsen en ETF’s blijft tech populair, al lijkt de handel in crypto’s in maart een stapje terug te doen.

Bekijk een overzicht van alle populaire maanden van de afgelopen maand in het maandoverzicht.


Naar Binck Maandoverzicht Populaire Aandelen

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?