• Beursgangen & Emissies

Bankieren met bonbons

NIBC Bank naar beurs in Amsterdam

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Met de beursgang van NIBC Bank krijgt het Damrak er na ABN Amro, ASR en NN opnieuw een bekende financial bij. Een bijzondere bank bovendien, die meer aan financiële ‘bonbons’ denkt dan aan het grote geld.

Van NIB naar NIBC

Het huidige NIBC kennen veel beurswatchers nog als de Nationale Investeringsbank. Deze in 1945 door de Nederlandse overheid opgerichte herstelbank was van 1986 tot 1999 al eens genoteerd op het Damrak, maar werd dat jaar door NIB Capital (ABP en PGGM) van de beurs gehaald. De beursexit markeerde ook de omvorming van de bank van een bank. De grote financieringen werden ingewisseld voor een bank die zich specialiseerde in advies, financiering en investeringsdiensten.

Beslissende momenten

“We willen een bank zijn voor de beslissende momenten”, aldus CEO Paulus de Wilt. Maar volgens de NIBC-baas dus niet langer voor grote en langlopende projecten, maar kleinschaliger en gericht op meerdere sectoren: middelgrote bedrijven en particuliere financiering (o.a. hypotheken). Een kleinere bank dus dan voorheen, maar ook heel bewust.

Paulus de Wilt

,,We zijn daarmee anders dan de grootbanken. Niet alleen zonder kantorennet, geldautomaten en betalingsverkeer, maar vooral door onze produkten op maat. Dat zijn de ‘bonbons’ voor onze klanten, die ons onderscheiden van andere partijen."
Ofwel leningen voor bedrijven die actief zijn in datacenters en fintech, plus het faciliteren van 30-jarige hypotheken voor consumenten die hun lening graag voor lange tijd vastzetten.

NIBC CEO, Paulus de Wilt

Groeien in solide markten

NIBC heeft niet de ambitie een wereldspeler te zijn maar wil groeien in degelijke Noordwest-Europese markten. Het rendement op het geïnvesteerde vermogen is de afgelopen jaren gestegen van 2 procent in 2014 tot 8,9 procent (exclusief de opbrengst van de verkoop van Vijlma) in 2017.

,,Hier staat gewoon een sterke bank met een sterke kapitaalbasis die naar de beurs gaat”, aldus CFO Herman Dijkhuizen, die de komende jaren zowel de waardering als de dividenden voor aandeelhouders verder wil laten stijgen.

,,We mikken op een rating van BBB+ (Standard & Poor’s) ten opzichte van de huidige BBB. En het uitkeringspercentage willen we de verhogen tot boven 50 procent van de winst, nadat we in 2017 al op 45 procent uitkwamen.”

Met de beursgang brengen de huidige aandeelhouders – indien gebruik wordt gemaakt van de overtoewijzingsoptie – maximaal bijna 44 miljoen aandelen naar de beurs in Amsterdam, waarbij in dat geval 30 procent van de aandelen vrij verhandelaar zal zijn.

Bron: NIBC 2018

Feiten over NIBC Bank
Medewerkers 689 FTE’s (eind 2017)
CEO Paulus de Wilt (53)
Prijs Indicatieve uitgifteprijs tussen 8,75 en 10,25 euro per aandeel.
Inschrijven voor particulieren kan uiterlijk tot 21 maart 14.00 uur
Aantal aandelen Maximaal 43.892.643 aandelen, indien volledig gebruik wordt gemaakt van
de overtoewijzingsoptie.
Ticker-symbool NIBC
Toewijzing Tenminste 10% emissie zal bij toepassing van de overtoewijzingsoptie bij
Nederlandse particuliere beleggers worden geplaatst. Er wordt gestreefd de
eerste 500 aandelen waarop is ingeschreven volledig toe te wijzen.
Toewijzing II Aandelen worden toegewezen op of rond 14 maart 2017
Verhandelbaar Vanaf vrijdag 23 maart 09.00 uur via Euronext Amsterdam
Marktkapitalisatie Afhankelijk van de uiteindelijke toewijzing en prijs tussen 1,28 miljard
en 1,5 miljard euro.
Aandeelhouders New NIB Partners en,NIB Special Investors houden nu bijna 98 procent van de aandelen.
Free float Na beursgang is maximaal 30 procent (bij volledige uitoefening
verhogingsoptie en overtoewijzingsoptie) in handen nieuwe publieke
investeerders
Resultaat 2017 Nettoresultaat 213 mln euro
Winstprognose Er is geen winstprognose afgegeven
Dividendbeleid NIBC stelt zich tot doel jaarlijks ten minste 50 procent van de
beschikbare winst uit te keren aan haar aandeelhouders

Wel of niet inschrijven

Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Voor u besluit zich wel of niet in te schrijven op de emissie – en in welke omvang – is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie weegt door het prospectus te raadplegen en andere informatie zoals dit artikel en berichten in de media.

Hoe meedoen?

U kunt zich via de website inschrijven op beursgang van NIBC Bank. De deadline voor inschrijving is vastgesteld op woensdag 21 maart om 14.00 uur, maar het is mogelijk dat de inschrijving eerder wordt gesloten. Wees er dus op tijd bij. Inschrijven kunt u via deze link.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?