• Actualiteit

Nieuw in de AEX: Besi en Signify

ABN Amro en Galapagos maken plaats voor twee nieuwkomers.

Eerder schreven we al dat de AEX steeds meer een tech-beurs wordt. En vanaf maandag 22 maart zal dit nog iets meer het geval zijn. Terwijl ABN Amro en Galapagos vanaf die dag niet langer opgenomen zijn in de belangrijkste beursindex van het Damrak, maken Besi en Signify juist hun entree.

Hieronder stellen we beide nieuwkomers kort aan u voor. En gaan we ook in op de wijzigingen in de andere Amsterdamse indices van Euronext: de AMX en de AScX.

De veranderingen zijn het gevolg van de jaarlijkse review van de indices van Euronext, waarbij onder meer gekeken wordt naar de omvang van de handel in bepaalde aandelen en het aantal verhandelbare aandelen (free float). Op basis hiervan kunnen bepaalde fondsen promoveren of degraderen.


Nieuw in AEX Verdwijnt uit AEX
BE Semiconductor Industries (Besi) ABN Amro Bank
Signify Galapagos

Besi

Het vanuit Duiven opererende BE Semiconductor Industries (Besi) werd in 1995 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot een zeer belangrijke leverancier van halfgeleider-assemblage-apparatuur voor de internationale halfgeleider- en elektronica-industrie.

De apparatuur van het bedrijf wordt gebruikt bij de productie van onder andere elektronica, computers, mobiel internet plus LED- en zonne-energiesystemen.

Het bedrijf telt circa 1700 medewerkers, waarvan ongeveer tweederde actief is in Azië. Besi behaalde over het afgelopen jaar een omzet van ruim 430 miljoen euro en een nettoresultaat van 132 miljoen euro.

Sinds 1995 heeft het bedrijf een notering op Euronext, terwijl ook via ADR’s in het bedrijf kan worden gehandeld op de Nasdaq. Meer informatie over BE Semiconductor Industries vindt u op de pagina van Besi op ons beleggersplatform.


Signify

Wellicht gaat er een lichtje branden bij het horen van de naam Signify, want dit bedrijf werd in 2016 als Philips Lighting door moederbedrijf Philips naar de beurs gebracht.

Na ASML en NXP was Philips Lighting de derde grote poot die het Eindhovense concern verzelfstandigde en net als de andere bedrijfsonderdelen heeft ook de lichtdivisie inmiddels een enthousiaste schare aandeelhouders aan zich gebonden.

Hoewel Signify haar lampen en andere lichtproducten nog steeds onder de merknaam Philips verkoopt werd drie jaar geleden toch voor een nieuwe naam gekozen, zodat onder meer voor beleggers het onderscheid met het oude moederconcern duidelijker werd.

Signify is een wereldleider in professionele lichtsystemen, consumentenverlichting en verlichting voor het ‘internet of things’. Vorig jaar was het 38.000 medewerkers tellende bedrijf goed voor een omzet van 6,5 miljard euro met een nettowinst van 335 miljoen euro.

Meer informatie over het bedrijf vindt u op de pagina van Signify op ons beleggersplatform.


Wijzigingen in de AMX: Alfen en AMG promoveren

Behalve binnen de AEX is ook sprake van een aantal veranderingen in de twee andere belangrijke Amsterdamse indices, de AMX en AScX.

Niet alleen ABN Amro en Galapagos maken vanaf 22 maart deel uit van de AMX, maar ook laadpalenfabrikant Alfen en metaalbedrijf AMG promoveren naar de midcap-index.Nieuw in AMX Verdwijnt uit AMX
ABN Amro Bank BE Semiconductor Industries (Besi)
Alfen NSI
AMG Signify
Galapagos

Wijzigingen in de AScX

NSI verhuist daarentegen van de AMX naar de AScX, die verder wordt versterkt met CM.com, Hunter Douglas en Kiadis.


Nieuw in AScX Verdwijnt uit AScX
CM.com Alfen
Hunter Douglas AMG
Kiadis ICT Group
NSI

Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?