• Pensioen

Nieuw pensioenakkoord: tijd om te beginnen met beleggen?

Hoe regel ik nu al een goed pensioen?

Jarenlang is er over onderhandeld en eindelijk ligt er een pensioenakkoord. Afspraken over een nieuw stelsel dat de pensioenen voor huidige én toekomstige generaties moet veiligstellen.

Maar wat houdt het akkoord in en wanneer wordt het uiteindelijk van kracht? En wat betekent het voor uzelf. Komt het goed met uw pensioen en hebt u later voldoende financiële middelen. Of kunt u ook nu al zelf aan de slag?

De beurs bepaalt

Eerst de belangrijkste veranderingen. Meest ingrijpend is dat de hoogte van uw pensioen straks niet meer gegarandeerd via bijvoorbeeld een percentage van uw laatste of gemiddeld verdiende loon. Deze ‘pensioengarantie’ werd immers al jaren niet meer waargemaakt door uitblijvende indexaties en dreigende kortingen. Vooral als gevolg van de extreem lage rente die de dekkingsgraden van de pensioenen uitholde.

In plaats daarvan worden straks de rendementen van uw ingelegde pensioenpremies op de beurs veel bepalender, waarbij de hoogte van uw daadwerkelijke pensioen dus veel sterker zal afhangen van het rendement dat is gemaakt. In plaats van een harde garantie zal straks sprake zijn van een prognose van uw pensioen op basis van een voorzien ‘projectierendement’. In de praktijk kan dit echter mee en tegenvallen.

Geen kortingen

Dit betekent minder zekerheid (die er nu in feite ook al niet is), maar ook dat niet langer gewerkt hoeft te worden met begrippen als rekenrente en dekkingsgraden, plus de als gevolg daarvan nu nog dreigende pensioenkortingen.

Uiteraard worden in het nieuwe stelsel allerlei aanvullende afspraken gemaakt om te zorgen voor een soepele overgang per generatie en om al te grote positieve en negatieve uitschieters te beperken. De komende maanden zal hier nog verder over onderhandeld worden.

Maar heb ik straks genoeg pensioen?

Grote vraag blijft natuurlijk of dit nieuwe pensioen u straks wél genoeg gaat opleveren om ook op latere leeftijd voldoende financiële middelen te hebben.

Het antwoord is dat dit voor heel veel mensen niet zeker is. Niet alleen omdat het eindresultaat niet langer vaststaat, maar vooral ook omdat steeds meer Nederlanders nu te weinig of geen pensioen opbouwen. Niet alleen personen die van baan wisselen, maar vooral flexwerkers en zelfstandigen.

Hoe regel ik nu al een goed pensioen?

De invoering van het nieuwe stelsel zal nog wel een paar jaar duren, maar ondertussen staat u niets in de weg om zelf al voor een beter pensioen te zorgen. Dat kan namelijk ook heel eenvoudig via BinckBank.

Wij doen dat immers al jaren: uw geld voor de langere termijn beleggen, zodat u later van een mooi  extra vermogen kunt genieten.

Want net als de onderhandelaars van het nieuwe akkoord geloven wij dat verantwoord beleggen op de beurs dé manier is om vermogen voor later op te bouwen. Zodat u straks kunt genieten van een mooi extraatje en de dingen die u leuk en belangrijk vindt kunt blijven doen.

Waarschijnlijk vindt ook u een goed pensioen belangrijk. Dus waarom nog jaren wachten op dat nieuwe stelsel, terwijl u nu bij BinckBank ook al eenvoudig kunt bouwen aan een beter pensioen?

Zelf extra vermogen opbouwen, met of zonder fiscaal voordeel

Extra pensioen kunt u via BinckBank helemaal zelf regelen. Zo bouwt u stap voor stap een eigen reservepotje op. Door uw geld door ons te laten beleggen of door dit zelf te investeren op de beurs. Benieuwd of dit ook voor u een goed moment is om te beginnen? Lees verder:

Wanneer moet ik gaan beleggen?Start vandaag en bedank uzelf later met een stukje extra pensioen!

 

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?