• Onderzoek

Olympische gedachten voor beleggers

Meedoen is niet belangrijker dan winnen

Komende week starten in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang de 23ste Olympische Winterspelen. Beleggers zijn vooral blij dat daarmee even de strijdbijl tussen Noord- en Zuid-Korea begraven is, hetgeen voor rust op de financiële markten zorgt.

Maar wat hebben de beurs en de Spelen nog meer met elkaar gemeen? Het gaat om de records, rendement en geld. Beleggers begeven zich niet graag op glad ijs, maar gaan net als sporters wel voor goud. Al is op de beurs winnen wel echt belangrijker dan meedoen...

Hieronder zet Binck nog enkele andere Olympische gedachten op een rij, waar beleggers de komende weken rekening mee kunnen houden.

Efficiënte Spelen

De Zuid-Koreaanse economie draait al jaren prima en heeft ook veel minder last gehad van de financiële crisis. Momenteel groeit de economie jaarlijks met een kleine drie procent.

Met 51 miljoen inwoners en een bruto nationaal product van 1,3 biljoen euro is de economie van Zuid-Korea bijna twee keer zo groot als die van Nederland. Dat ze net als Nederlanders elke euro (in hun geval een won) twee of drie keer omdraaien blijkt uit de lage organisatiekosten.

Geschat wordt dat deze op circa 10 miljard euro uitkomen, slechts een vijfde van de peperdure editie van vier jaar eerder in het Russische Sotsji. Dit is terug te zien in de ticketprijzen: zo kost het bijwonen van een schaatswedstrijd tussen de 100 en 200 euro. De hoofdprijs betaal je echter voor de ijshockeyfinale: de prijzen beginnen bij € 229 euro en lopen op tot € 689.

Effect van de Spelen op de beurs

De bekendmaking van de organisator van de Olympische Spelen pakt niet altijd even goed uit voor de lokale economie en beurs. Terwijl onderzoekers het erover eens zijn dat de Zomerspelen doorgaans een positief effect hebben, is dit bij de Winterspelen minder duidelijk.

Er zijn zelfs onderzoeken die een negatief effect voor de lokale beurzen zien, verwijzend naar enkele recente edities van de Winterspelen die voor het organiserende land geen positief resultaat opleverden.

De Koreaanse beurs lijkt hier vooralsnog weinig last van te hebben en steeg sinds de aankondiging van de Spelen met meer dan 50 procent. Ook in het afgelopen jaar deed de Koreaanse beursindex Kospi het prima, met een rendement van bijna 22 procent. Bijna het dubbele van de winst die de AEX in 2017 boekte.

Samsung populairste Koreaanse aandeel

Samsung is met afstand het grootste en bekendste bedrijf van Zuid-Korea en ook het populairste Koreaanse aandeel onder Binck-beleggers.

Met een marktkapitalisatie van bijna 300 miljard dollar is het bedrijf zelfs een flinke slag groter dan ons eigen Royal Dutch Shell (circa 240 miljard dollar), naar nog altijd slechts een derde van de omvang van grote rivaal Apple.

In 2017 realiseerde het bedrijf een nettowinst van 9 miljard euro. Ander bekende Koreaanse beursfondsen zijn autobouwer Hyundai en elektronicaproducent LG.

ETF's & fondsen

Slechts in een handvol Koreaanse aandelen kan direct vanuit Nederland belegd worden. Investeren in Koreaanse bedrijven en economie kan echter ook via speciaal op het land gerichte ETF's en beleggingsfondsen.

Binck-beleggers kiezen daarbij overwegend voor het beleggingsfonds van Invesco (Invesco Korean Equity A) of de ETF van iShares (MSCI Korea ETF).

Olympische aandelen

Behalve Samsung hebben nog tientallen andere grote beursfondsen zich op de Spelen gestort om extra omzet te genereren of om als sponsor veel in beeld te komen.

Grote en bekende partners van de Spelen die zich ook op de beurs bevinden zijn onder meer Alibaba, Coca-Cola, Intel, McDonalds, Panasonic, Procter & Gamble, Toyota en Visa.

Niet alles goud wat er blinkt

Waar beleggers de ene keer meer en de andere keer minder in de ban zijn van goud draait bij de Spelen alles om dit edelmetaal. Veel goud zit er echter niet aan de 102 gouden medailles die worden uitgedeeld. Slechts 6 gram van de totale 586 gram per medaille is bladgoud (iets meer dan 1%). De rest is zilver. De totale waarde van de zes gram goud per medaille wordt geschat op circa 50.000 euro. Dat is dus per medaille bijna 500 euro.

De winnaars van de vorige Spelen in 2014, en beleggers, hebben bovendien de waarde van hun goud en zilver sindsdien nauwelijks zien stijgen. Al betaalt een medaille zich voor sporters meestal op een andere manier goed uit door middel van het afsluiten van lucratieve sponsorcontracten. Mocht u ook voor goud willen gaan, en in dit edelmetaal willen investeren, dan hebben we een aantal tips mooie voor u op een rij gezet.

Damrak op dooie gemak?

"Vrouwen bloot handel dood" is een vroeger vaak gebruikte beurswijsheid, maar ook de Olympische Spelen kunnen de activiteit op de beurs - vooral negatief - beïnvloeden.

Zeker wanneer een land successen boekt en het volk voor de buis gekluisterd zit kunnen de omzetten op de lokale markten een dip vertonen, zo blijkt uit onderzoek.

Nieuwe successen van Sven Kramer, Ireen Wüst en de andere leden van TeamNL zullen mogelijk dus niet overal in Nederland op evenveel waardering kunnen rekenen.

Spelen mogen van beleggers nog jaren duren

Maar tegelijk zullen beurshandelaren en beleggers stiekem hopen dat de 'Koreaanse' Winterspelen niet weken maar jaren zullen duren.

De afkoelingsperiode en toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea, die in de geest van de Olympische verbroedering met een gezamenlijk team zullen deelnemen, heeft voor een zucht van opluchting gezorgd.

De dreiging van Noord-Koreaanse raketproeven en andere, de beurs negatief beïnvloedende, provocaties lijkt daarmee in ieder geval voor even verdwenen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?