• Lijstjes

Op reis door Europa

De populairste aandelen per vakantieland

Door de naweeën van het coronavirus kiezen veel Nederlanders voor een vakantie dichtbij. De Wadden, een mooie camping op de Veluwe of gewoon de eigen achtertuin.

Blijft u ook in Nederland deze zomer? Of durft u een tripje naar het buitenland wel aan?

Een ding is zeker, ook als u de grens niet overgaat kunt u alsnog uw vakantiegeld op reis sturen. Bijvoorbeeld door te investeren in populaire Europese aandelen, want in een aantal Europese landen wordt serieus belegd door Nederlandse particulieren.

Benieuwd welke dat zijn? Wij zetten voor u de populairste aandelen en fondsen per vakantieland op een rij (o.b.v. belegd vermogen klanten BinckBank).


Aandelen

België: Ageas

De uit het omgevallen Fortis voortgekomen verzekeraar Ageas is al enige tijd het populairste Belgische aandeel onder Nederlandse particulieren. Maar in trek zijn eveneens farmaciebedrijf Fagron en bierbouwer AB Inbev.


Denemarken: Genmab

Hoewel een klein beleggingsland zijn enkele Deense bedrijven behoorlijk populair bij Nederlandse particuliere beleggers. Biotecbedrijf Genmab voert zelfs de Europese ranglijst aan, terwijl ook een bedrijf als Zealand Pharma hoog scoort.


Duitsland: Bayer

De kwaliteitsaandelen van onze oosterburen zijn sinds jaar en dag in trek. Momenteel is chemiebedrijf Bayer het populairst, met als goede tweede het bekende conglomeraat Siemens. Kort daarop volgen onder meer de bekende Duitse automerken.


Finland: Nokia

De Finse beurs trekt niet veel Nederlandse beleggers, maar toch weet nog altijd een groep investeerders de stukken van Nokia te vinden dat met afstand het meest gewilde Finse fonds is.


Frankrijk: Air France KLM

Niet verrassend wellicht dat Air France-KLM de ranglijst met Franse aandelen aanvoert, al staat het fonds natuurlijk ook gewoon in Amsterdam genoteerd. Op korte afstand volgen echter de Total en Sanofi, die geen Nederlandse connectie hebben.


Noorwegen: Nel

Slechts een kleine groep Nederlandse beleggers kijkt naar Noorwegen, maar degenen die dat doen weten vooral de stukken van energiebedrijf Nel Hydrogen te vinden.


Oostenrijk: Verbund

In Oostenrijk zijn de stukken van verzekeraar Verbund het meest gewild, maar kijken beleggers ook naar het aan het autoracen gelinkte Voestalpine.


Portugal: Amorim

De bescheiden groep beleggers die voor Portugal kiest komt als eerste uit bij kurkgigant Amorim, dat op dit gebied wereldleider in de wijnmarkt is.


Spanje: Telefonica

Spaanse bedrijven doen het beter bij Nederlandse beleggers, al wordt de populariteit van het aandeel Telefonica waarschijnlijk deels nog altijd bepaald door de eerdere overname van Endemol. Banco Santander is goede tweede.


Italië: Prysmian

De aandelen Fiat en Ferrari weten beleggers uiteraard te vinden, maar toch gaan de meeste investeringen naar Prysmian. Dat is niet alleen ’s werelds grootste producent van kabels en leidingen maar ook het bedrijf waar het Nederlandse Draka recent in opging.


Verenigd Koninkrijk: Glaxo SmithKline

Naast Duitsland is vooral ook het Verenigd Koninkrijk een land dat traditioneel ook veel Nederlandse beleggers trekt. Pharma is populair met Glaxo SmithKline op één en AstraZeneca op drie. Daartussen het softwarefonds Sopheon.


Zweden: Powercell

Het energiebedrijf Powercell, dat brandstofcellen maakt, voert de ranglijst in Zweden. Vlak daarachter volgt Investor, het investeringsbedrijf van de familie Wallenberg.


Zwitserland: Nestlé

Zwitserland valt buiten de Europese Unie maar is sinds jaar en dag wel in beeld bij Nederlandse beleggers. Nestlé is de absolute nummer één, maar ook hier doet pharma – met Roche en Novartis op de plekken daarna – het goed.


ETF’s en Fondsen

Uiteraard is het ook mogelijk om Europees te beleggen door te investeren in een mandje van Europese aandelen, waarbij gekozen kan worden uit een sector, index of land.

Hieronder vindt u een aantal ETF’s en beleggingsfondsen die breder in Europa investeren (de top-3 obv belegd vermogen) en enkele voorbeelden van fondsen die zich specifiek op een of enkele landen richten.

 

Europa


ETF’s

 1. iShares EURO STOXX 50
 2. VanEck European Equal Weight
 3. VanEck iBoxx EUR Sov Capped

Beleggingsfondsen

 1. NN Europees Deelnemingen Fonds
 2. Kempen European High Dividend Fund
 3. Comgest Growth Europe


België

 • LYXOR BEL 20  (ETF)

Duitsland

 • Amundi ETF MSCI Germany UCITS (ETF)
 • Deutsche Invest I German Equities (Beleggingsfonds)

Groot-Brittannië

 • Fidelity United Kingdom Fund (Beleggingsfonds)
 • Threadneedle UK Corporate Bond Fd Dis (Beleggingsfonds)

Zwitserland

 • Schroder ISF - Swiss Small & Mid Cap  (Beleggingsfonds)

Scandinavië

 • Amundi ETF MSCI Nordic (ETF)
 • Fidelity Nordic Fund (Beleggingsfonds)

Zuid-Europa

 • Fidelity France Fund  (Beleggingsfonds)
 • Fidelity Iberia Fund (Beleggingsfonds)
 • Fidelity Italy Fund (Beleggingsfonds)

Uiteraard geldt voor alle bovenstaande aandelen en beleggen dat beleggen ook risico inhoudt en uw geld minder waard kan worden. Daarom is het altijd verstandig u goed in de bedrijven of landen te verdiepen voordat u besluit een investering te doen. Maar wellicht heeft u hier – als u dit jaar niet op vakantie gaat – ook mooi alle tijd voor.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?