• Beursgangen & Emissies

Particuliere belegger kan pas na beursgang Adyen aandelen aanschaffen

Het razendsnel gegroeide Nederlandse online-betaalbedrijf Adyen gaat in juni naar de beurs in Amsterdam, maar particuliere beleggers kunnen bij de Initial Public Offering (IPO) niet inschrijven op stukken van het, door de financiële wereld op 5 tot 10 miljard euro geschatte, bedrijf.

Kleine beleggers die toch aandelen Adyen willen aanschaffen op het moment dat het bedrijf naar de beurs gaat kunnen dit dus alleen doen door direct vanaf de eerste notering een kooporder in te leggen.

Intentieverklaring Adyen

Dit is op te maken uit de documenten die Adyen voorafgaand aan het binnenkort te verschijnen prospectus heeft verspreid. In de intentieverklaring om een beursnotering op Euronext aan te vragen staat namelijk het volgende:

“The Offering will consist of solely of a private placement to institutional investors in various jurisdictions outside the United States, including the Netherlands, and, in the United States, only to qualified institutional buyers in reliance on Rule 144A or pursuant to another exemption from, or in a transaction not subject to, the registration requirements of the Securities Act.”

Niet gebruikelijk bij een beursgang

Het online-betaalbedrijf, dat vorig jaar de omzet met 38% zag groeien tot 218 miljoen euro, wil langs deze weg circa 15% van de aandelen bij institutionele partijen in Nederland, de Verenigde Staten en andere delen van de wereld plaatsen.

De stap van een Adyen om kleine beleggers bij een dergelijk grote beursgang niet bij de IPO te betrekken is ongebruikelijk, daar doorgaans bij grotere IPO’s in Amsterdam een deel van de nieuwe of te herplaatsen aandelen voor kleine beleggers wordt gereserveerd.

Ook bij de recente beursgangen van Alfen, B&S Group en NIBC werd dit voorjaar circa 10 procent van de beschikbare stukken bij retail beleggers geplaatst.

Adyen = nogmaals

De naam Adyen betekent in het Surinaams ‘nogmaals’. De kans is reëel dat de aandeelhouders van het bedrijf in de nabije toekomst extra aandelen gaan afstoten. Daarbij kan opnieuw voor een plaatsing bij institutionele beleggers worden gekozen, maar kunnen mogelijk ook particuliere beleggers alsnog in beeld komen.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?