Remember to come back in september!

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Heeft u uw aandelen deze zomer aangehouden of toch de aloude beurswijsheid – “Sell in may and go away” – gevolgd?

De groep beleggers die voor het laatste koos was deze zomer duidelijk spekkoper, want de AEX die voor de zomer nog boven de 570 punten stond daalde tussen eind april en eind augustus met ongeveer vijf procent.

Hoewel er ook winnaars op het Damrak waren, deed het gros van de AEX-aandelen, en met name de financials, duidelijk een stap terug. Ook de toonaangevende indices in de VS moesten inleveren, ook al was in de tweede helft van augustus sprake van een licht herstel.

Zomerrally

Toch blijkt uit historische gegevens dat de financiële markten het doorgaans helemaal niet slecht doen in de zomermaanden. Integendeel zelfs. Data over de periode 1978-2017 toont aan dat de S&P 500 in de maanden juni t/m augustus in veertig jaar een gemiddeld rendement van 3,1 procent wist te behalen.

Bron.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt zelfs dat wie de afgelopen veertig jaar zijn aandelen in de zomermaanden gewoon aanhield een totaal rendement van circa 87% behaalde, tegenover ‘slechts’ 65 procent voor de groep beleggers die in de zomer voor cash koos.

Bron.

Misschien dus volgend jaar de aandelen toch maar aanhouden in de zomermaanden. Of wederom verkopen? Het blijft een lastige afweging, want historische rendementen zijn nog altijd – zie ook dit jaar – geen garantie voor de toekomst.

Volatiele beurs. Kopen of verkopen?

De blik op de zomer brengt ons bovendien terug bij het tweede deel van het spreekwoord: “But remember to be back in september”.

Een nieuwe interessante tweede helft van het beleggersjaar dient zich aan, met ongetwijfeld spannend bedrijfsnieuws en nieuwe ontwikkelingen rondom de Brexit en het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. Allemaal zaken die de beurzen de komende maanden positief maar ook verder negatief zou kunnen beïnvloeden.

Wat te doen als belegger? Wellicht zijn er groepen beleggers die de komende maanden nog steeds, of alsnog, voor een veilige cashpositie kiezen. En zijn er anderen die juist kansen zien om extra te investeren. Lastige keuzes nu de beurs nogal beweeglijk is.

Geen koop- of verkoopstress: beleg periodiek

Het kiezen van het juiste moment om voordelig in te stappen of om een correctie te mijden blijft voor particuliere beleggers moeilijk te timen. Zeker wanneer blijkt dat zittenblijvers het vaak beter doen dan regelmatige switchers. Iets om als belegger nerveus en onzeker van te worden. Dat is ook de belangrijkste reden waarom we u bij BinckBank ook graag wijzen op de voordelen van periodiek beleggen.

Door elke maand een vast bedrag te investeren in bijvoorbeeld goed gespreide ETF’s hoef je niet meer zelf het beste moment te timen en wordt uw geld tegen een mooie gemiddelde prijs belegd (bij lage koersen krijg je meer stukken en bij hoge koersen minder). Met name voor lange termijn beleggers kan periodiek inleggen gunstig zijn, omdat historische data wijzen op positieve rendementen over langere belegginsperioden.

Bovendien bent u zo minder gevoelig voor de effecten van beursschommelingen en kan uiteindelijk stap voor stap een mooi – extra - vermogen worden opgebouwd.

Wilt u meer weten over het voordeel van periodiek beleggen. Kijk dan hier.

Beleggen kent risico’s. Uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?