• Lijstjes

Royaal in oranjefondsen

Koninklijk beleggen nog steeds populair ​

Nederlandse particulieren beleggen steeds internationaler, waarbij met name Amerikaanse tech-bedrijven de laatste jaren al meer (jonge) investeerders trekken. Toch wordt nog steeds ruim zes van elke tien belegde euro’s belegd in op Euronext Amsterdam genoteerde aandelen.


Hollands Glorie

De Nederlandse belegger blijkt daarbij nog steeds gevoelig is voor een stukje Hollands Glorie. Kijk alleen al hoe trots we waren op de succesvolle bergingsoperatie van ‘onze’ Boskalis in het Suez-kanaal en hoe groot regelmatig de opwinding is over de Franse bemoeienis met nationale trots KLM.

De warmte voor deze oranjefondsen blijkt ook uit het feit dat nog altijd bijna 30 procent van alle beleggingen op het Damrak is geïnvesteerd in een van de twaalf genoteerde bedrijven die het predicaat ‘Koninklijk’ mogen hanteren.


Shell de grootste

Niet verrassend is dat Royal Dutch Shell, dat onder beleggers lang onder de naam ‘Koninklijke Olie’ te boek stond, het grootste koninklijke bedrijf op het Damrak is.

Maar alleen al in de AEX staan er met Ahold Delhaize, DSM, Philips en KPN nog een viertal. Hieronder de hele lijst, waarbij de volgorde is bepaald aan de hand van het belegd vermogen door BinckBank-klanten. Ook hier gaat Shell royaal aan kop, en de lijst wordt afgesloten door het piepkleine beursfonds Porceleyne Fles, de Delfts Blauw-producent die internationaal onder de naam Royal Delft opereert:

 1. Royal Dutch Shell
 2. Ahold Delhaize
 3. DSM
 4. Philips
 5. PostNL
 6. KPN
 7. BAM
 8. Boskalis
 9. Air France KLM
 10. Vopak
 11. Brill
 12. Porceleyne Fles

Amerika rukt op, Damrak verandert

Toch zijn er, zoals hierboven benoemd, ook veranderingen zichtbaar. Want hoewel de koninklijke aandelen nog steeds populair zijn neemt hun aandeel – vooral bij jonge beleggers – ieder jaar een klein stukje verder af.

Niet alleen doordat ook steeds meer internationaler wordt belegd in bedrijven als Amazon, Apple en Tesla, maar ook doordat het beeld op het Damrak recent is veranderd.

Want niet alleen wegen Nederlandse tech-bedrijven als ASML en Adyen daar steeds zwaarder op de beursindices, ook al meer niet-Nederlandse bedrijven (van Arcelor Mittal tot Prosus) hebben een notering op de Amsterdamse beurs.

Wie wil beleggen in een mandje rood-wit-blauwe aandelen zal deze daarom zelf moeten samenstellen, aangezien de AEX, AMX en AScX steeds minder Hollands zijn. Laat u daarbij echter niet louter leiden door een oranjegevoel, maar lees u ook goed in en raadpleeg recente cijfers en vooruitzichten van de individuele fondsen.


Beleggen kent risico’s, uw geld kan minder waard worden

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?