• Saxo Outlook

Saxo Q1 Outlook: van pandemie naar grondstofrally

Staat beursjaar 2021 in teken van commodities?

Na het zeer hectisch verlopen 2020 wacht de financiële markten opnieuw een spannend beursjaar. Een beleggingsjaar dat wel eens volledig in het teken zou kunnen staan van een heuse grondstofrally, nu de wereldeconomie, met hulp van vaccins, uit de coronacrisis breekt.

Die voorspelling doen de economen van Saxo Bank, het moederbedrijf van BinckBank, in hun vandaag verschenen Q1 Outlook voor de financiële markten. Daarin werpen de Saxo Strats niet alleen een blik op de komende maanden, maar wordt ook verder vooruit gekeken naar de rest van het beursjaar.

De beurshistorie heeft tot nu toe zes grote grondstofrally’s laten zien. En de zevende zou wel eens voor de deur kunnen staan, verwacht hoofdeconoom Steen Jakobsen van Saxo Bank.


Sociaal in plaats van financieel herstel

Grote gangmaker achter de positieve vooruitzichten voor commodities als olie, goud en granen is volgens Jakobsen de wijze waarop – nadat de pandemie is bedwongen - het wereldwijde economisch herstel vorm zal krijgen.

“In plaats van het herstellen van financiële stabiliteit komt de focus op sociale stabiliteit te liggen. Op zaken als het verkleinen van de ongelijkheid, vergroening en het verbeteren van de infrastructuur”, aldus Jacobsen.

Verhogingen van het minimumloon, groene investeringen en nieuwbouw kunnen daarbij aanjagers zijn voor de grondstoffenmarkten. Iets wat al zichtbaar begint te worden via de forse stijging van de Bloomberg Commodity Index over het afgelopen kwartaal.

Zaken vaccin-optimisme en de groeiende noodzaak om het klimaatproblemen aan te pakken kunnen de vraag naar grondstoffen verder aanzwengelen.


Dollar blijft zwak

Ook een verdere verzwakking van de dollar kan een grondstoffenrally verder aanwakkeren, zo denken de economen van Saxo Bank. Vooral als gevolg van extra stimuleringspakketten en het groeiende Amerikaanse handelstekort wordt een verdere daling van de dollar verwacht. Daarbij kan door negatieve reële rentes ook de druk op de dollar als wereldwijde reservevaluta verder toenemen.


Maar crypto’s winnen aan vertrouwen

Daarentegen voorziet Saxo Bank een aanhoudende interesse in cryptocurrencies, die in hun ogen steeds meer geaccepteerd en minder obscuur worden.

Steeds meer beleggers en investeerders zullen genegen zijn enkele procenten van hun vermogen in crypto’s te steken, aangezien deze een kans bieden op hoge rendementen. Ook het feit dat er – onder meer door stimuleringspakketten – enorm veel geld beschikbaar is, kan de vraag naar crypto’s verder aanwakkeren.

Het feit dat ook steeds meer gewone burgers crypto’s omarmen vergroot echter ook de kans op extra regulering en zal ook een verdere stimulans voor hackers zijn om zich op deze munten te richten.


Spannend jaar voor inflatie en obligaties

De Saxo-economen geven in hun Outlook onder meer hun visie op de inflatie en op obligaties. Meer hierover en over de hierboven besproken punten is terug te lezen in de volledige Outlook die via deze link is te raadplegen.

Let op: u wordt voor de Outlook doorverwezen naar de Engelstalige website van Saxo Bank. Deze analyses zijn geschikt voor gevorderde beleggers. De informatie waar deze artikelen naar verwijzen is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies. De beloning van de Saxo Strats staat niet direct of indirect in relatie met hun specifieke aanbevelingen of standpunten. 

Beleggen kent risico’s, uw inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?