No categories have been created yet.
Ronald Veerman , 21 december, 2018
Shell is net als in de afgelopen jaren het populairste aandeel onder kleine Nederlandse beleggers, het wordt gevolgd door ING en KPN.
Hoogste nieuwkomers in de lijst zijn NIBC (68) en Adyen (85), terwijl ook twee wietbedrijven de index dit jaar binnenstormen. Midkapper Besi maakt bovenin de lijst de grootste sprong.
Dat blijkt uit de nieuwe editie van de jaarlijkse Binck Beleggers Top 200, die is samengesteld op basis van data-onderzoek van ruim 200.000 effectenportefeuilles van particuliere beleggers bij BinckBank.
Net als in voorgaande jaren bestaat de Binck Beleggers Top 200 voor het grootste deel (ruim 60 procent) uit aandelen. Het aantal beleggingsfondsen in de lijst blijft dalen, terwijl de groei van het aantal ETF’s doorzet.
Naast een andere verschuivingen in de lijst valt in de lijst verder de toegenomen populariteit van enkele buitenlandse bedrijven op, waaronder Amazon, Netflix, IBM, Deutsche Bank en Bayer.
Welke aandelen en andere effecten bezit beleggend Nederland? Voor de ranglijst van de Binck Beleggers Top 200 is gekeken naar het aantal actieve beleggers bij BinckBank dat in december bepaalde effecten in portefeuille had. Langs deze weg werden op de 200 ‘populairste’ effecten een kleine half miljoen ‘stemmen’ uitgebracht.
Daarbij is niet alleen naar Nederlandse en internationale aandelen gekeken, maar ook naar beleggingen in populaire beleggingsfondsen, obligaties en ETF’s. Hieronder alvast de Top 25.
Shell en ING zijn daarbij zoals gezegd opnieuw nummer één en twee. Verder is Philips gepasseerd door ASML en uit de Nederlandse Top 10 gevallen. Opvallend is verder de opmars van Besi, al blijven BAM en Pharming de populairste niet-AEX-fondsen.
De Top 25 bestaat voor het overgrote deel uit aandelen en telt slechts één ETF (Think AEX), één obligatie (Rabo Certificaat) en één Europees fonds (Ageas). Apple is op plek 36 het hoogst genoteerde Amerikaanse aandeel.
Naast verschuivingen van bepaalde aandelen of andere effecten is ook per beleggingscategorie in 2017 sprake van verschuivingen.
Kijkend naar de verschillende beleggingscategorieën valt het opnieuw toegenomen aantal aandelen in de lijst op. Dit jaar zijn dat er 124 tegenover 121 een jaar eerder (en 111 twee jaar geleden). Daarentegen neemt het aantal beleggingsfondsen gestaag af, terwijl de elk jaar populairder wordende ETF’s in aantal blijven groeien.
Evenals vorig jaar, toen nieuwkomers als Avantium hoog in de lijst binnenkwamen, maken ook dit jaar enkele debutanten een prominente entree. NIBC, dat in maart een notering op het Damrak kreeg, is op plek 68 nog voor Adyen de hoogste nieuweling. De hoge entree van Altice USA, op plek 44 is het gevolg van de splitsing van dit aandeel eerder dit jaar.
In 2017 drongen voor het eerst ook beleggingen in cryptomunten door in de Top 200 (Bitcoin Tracker en Ether Tracker), maar in 2018 zijn het de wietbeleggingen die een opvallende entree maken met drie nieuwe noteringen (Aurora, Canopy en Horizons).
Opvallend in de lijst van snelste stijgers is – gezien het dalende totaalaantal beleggingsfondsen – de prominente positie van Kempen Orange Fund dat liefst 78 plaatsen klom in de lijst. Het via Amerikaanse beurzen verhandelde internetbedrijf Alibaba is met een sprong van 69 plaatsen goede tweede.
Andere bekende klimmers zijn dit jaar Netflix (plus 31 plaatsen), Amazon (plus 22 plaatsen) en Alibaba (plus 20 plaatsen). Onder de grootste dalers bevinden zich fondsen als Tesla (min 26 plaatsen) en het binnenkort door een overname van de beurs verdwijnende Gemalto (min 104 plaatsen).
Naast Nederlandse zijn de Amerikaanse fondsen, nog voor Europese topmerken, favoriet bij kleine beleggers.
Apple is daarbij nog steeds met afstand de nummer één, maar verliest dit jaar wel iets terrein. Andere techreuzen als Alphabet, Microsoft en Amazon klimmen wel opnieuw in de ranglijst.
Hoewel de vergelijking vanwege de verschillende gehanteerde criteria niet helemaal opgaat, is het toch aardig te kijken in hoeverre de bij Binck-beleggers populairste op Euronext Amsterdam genoteerde aandelen eind 2016 afwijken van de officiële AEX.
Hieronder de twee lijstjes van 25 hoogst scorende Amsterdamse fondsen, die in de lijst van Binck-beleggers voor 40 procent uit andere aandelen zou bestaan. RELX, UniBail Rodamco en Wolters Kluwer halen daarbij niet eens de Top 40 bij Binck-beleggers.
Dikgedrukte aandelen komen in beide lijsten voor.
Naast nieuwkomers komen ook enkele effecten niet meer in de lijst voor. Naast een aantal ETF’s en beleggingsfondsen die stuivertje wisselen zijn ook namen als Pfizer en Klepierre uit de top gevallen.
Bijlage: De volledige Binck Beleggers Top 200 - 2018
Interesse in hoe de Binck Beleggers Top 200 er vorig jaar uitzag? Kijk dan hier.
De Binck Beleggers Top 200 is een ranking (Dec 2018 vs Dec 2017) van het aantal zelf beleggende retail-klanten dat posities houdt in bepaalde effecten, waarmee in dit geval de populariteit van een bepaald aandeel wordt aangeduid. Daarbij is gekeken naar de posities van de circa 200.000 Zelf Beleggers bij BinckBank gedurende 2018. Een vergelijking op basis van het belegd vermogen geeft een vergelijkbare ranglijst, maar deze kan worden vertekend door plotse koersstijgingen/dalingen. Daarnaast houdt in een aantal fondsen een relatief klein aantal beleggers zeer grote posities. Bij de ranglijst is geen rekening gehouden met bedrijven die recent - bijvoorbeeld vanwege een faillissement – niet meer of moeilijk verhandelbaar zijn maar waar beleggers vanwege mogelijke claims nog wel ‘posities’ houden. Verder zijn in dit overzicht sommige posities van bedrijven waarin via meerdere noteringen kan worden belegd (o.a. Heineken en Unilever) samengevoegd.
Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.
Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen. Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?