• Tips & Tricks

Eenvoudig beleggingsfondsen vergelijken

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Vind je het een uitdaging of heb je te weinig tijd om zelf een beleggingsportefeuille met individuele aandelen en obligaties op te bouwen? Met beleggingsfondsen en ETF’s (een nieuwe generatie beleggingsfondsen met lage kosten) heb je via Binck Fundcoach een mooi alternatief om eenvoudig goed gespreid te beleggen. Door zelf een regio of sector te kiezen, kun je toch je eigen smaak toevoegen.

Is duurzaam beleggen een belangrijk thema voor je of wil je wereldspreiding? Ook dat kan.

Wel of niet beleggen?

Misschien moet je trouwens nog nadenken of je de stap naar de beurs wilt maken. Om je op weg te helpen: in de kern draait beleggen om twee vragen. Hoeveel risico kan ik dragen en hoeveel risico wil ik dragen?

Het eerste gaat over het vermogen dat je beschikbaar hebt (vrij belegbaar vermogen), het tweede over je nachtrust. Heb je € 10.000 vrij belegbaar vermogen, dan kan de beurs een prima bestemming zijn om je vermogen op lange termijn te laten groeien.

Maar hoe reageer je als de koersen dalen? Op de beurs moet je tegen een stootje kunnen, koersdalingen van meer dan 10% komen nou eenmaal voor. In andere woorden: kun je daar niet tegen, dan wil je het risico niet dragen. Hoe laag de rente ook is, blijf dan sparen.

Het beste beleggingsfonds

Kies je wel (gedeeltelijk) voor beleggen, dan is een beleggingsmix die past bij je eigen investerings- en risicoafweging dus gewenst, en het liefst met lage kosten en een aantrekkelijk jaarlijks rendement. Zoals gezegd kan dat met beleggingsfondsen en ETF’s. Maar hoe maak je de juiste keuze uit het brede aanbod van deze producten?

Wanneer je belegt via Binck Fundcoach kun je op het moment kiezen uit zo’n 845 verschillende beleggingsfondsen en ETF’s. Voordat je die kunt vergelijken, is het zinvol stil te staan bij wat voor jou het beste beleggingsfonds is. Dat kan een uitdaging zijn. Positieve rendementen uit het verleden zijn prettig, maar zijn geen garantie voor de toekomst. Persoonlijke beleggingsvoorkeuren spelen een belangrijke rol.

Wil je bijvoorbeeld in Amerika investeren of juist niet? Wil je een lager of hoger risico? Liever in tech of onroerend goed? Het ‘beste beleggingsfonds’ kan daardoor dus voor iedereen een andere zijn.

Hoe beleggingsfondsen vergelijken? Gebruik de ‘Fondsvergelijker’!

Voor ieder wat wils was de gedachte bij het bouwen van de Fondsvergelijker. Met deze tool helpt BinckBank je op weg met het maken van de investeringskeuze die het beste bij jou past. Je kunt namelijk alle via Binck Fundcoach aangeboden beleggingsfondsen en ETF’s op veel manieren met elkaar vergelijken.

Zo kun je niet alleen ranglijsten op meerdere criteria (denk aan risico, rendement en kosten) samenstellen, maar bijvoorbeeld ook twee fondsen waar je tussen twijfelt uitgebreid naast elkaar bekijken en beoordelen.

De ‘Fondsvergelijker’ vind je direct bovenaan in je scherm wanneer je bent ingelogd op je Binck Fundcoach-rekening.

fondsvergelijker 


Welke fondsen zijn in trek bij Binck Fundcoach klanten?

Zelf aan de slag gaan met de Fondsvergelijker geeft mooie inzichten, maar we hebben alvast voor je gekeken welke beleggingsfondsen op dit moment in trek zijn bij Binck Fundcoach klanten. Dit hebben we gedaan door onder andere te kijken naar belegd vermogen en duurzaamheid.

Hieronder vind je de lijstjes, waarbij ook is gekeken naar risico, rendement en kosten. Voor de duidelijkheid: het zijn geen beleggingsadviezen, maar voorbeelden hoe je de verschillende fondsen volgens zelf te bepalen criteria kunt rangschikken en vergelijken.

Let wel op dat het in dit artikel om een momentopname (stand 28 februari 2019) gaat. In de Fondsvergelijker vind je voor veel criteria een dagelijks bijgewerkt actueel beeld en kun je veel uitgebreider zoeken en vergelijken.

Belegd vermogen:

Criterium: Belegd vermogen Binck Fundcoach-klanten.

Behalve het inhoudelijk vergelijken van beleggingsfondsen via de Fondsvergelijker kunnen we bij BinckBank ook zien welke fondsen het populairst zijn bij Fundcoach-beleggers. Bijvoorbeeld door te kijken in welke fondsen het meeste geld is belegd.

Top 10:

 1. Skagen Global Acc (NOK)
 2. Vanguard Global Stock Index Fund (EUR) C
 3. Skagen Kon Tiki  (NOK) Acc
 4. Vanguard US Opportunities Fund Acc (USD)
 5. ASN Duurzaam Aandelenfonds
 6. ASN-Novib Microkredietfonds
 7. BlackRock World Technology Fund
 8. Fidelity Global Technology Fund Dis
 9. Carmignac Patrimoine F (EUR) C
 10. ASN Milieu & Waterfonds


Meest duurzaam:

Criterium: Vijf wereldbollen Morningstar Sustainability Index en rendement 12 maanden.

Sommige beleggers willen niet alleen dat risico en rendement in balans zijn, maar dat hun belegging ook duurzaam is. Om dat makkelijk te kunnen toetsen maakt Binck Fundcoach gebruik van de zogenaamde Morningstar Sustainability Index. Volgens deze methodiek kunnen beleggingsfondsen maximaal vijfwereldbollen verdienen op het gebied van duurzaamheid van hun beleggingen.

Wist je trouwens dat duurzaam investeren loont? Tussen 1993 en 2011 onderzocht de universiteit van Harvard 180 bedrijven. Hun conclusie: de financiële resultaten en beleggingsrendementen van bedrijven die duurzaamheid in de bedrijfsstrategie en – cultuur hadden ingevoerd waren aanzienlijk beter. Het jaarlijkse verschil met de niet-duurzame bedrijven kwam uit op 4,8%.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Wil je je er verder in verdiepen én om het je gemakkelijk te maken, vind je hieronder dan ook een top-10 van de hoogst beoordeelde duurzame fondsen op basis van rendement over de afgelopen twaalf maanden.

Top 10 op basis van rendement 12 maanden:

 1. NN Health Care Fund
 2. NN Information Technology Fund
 3. RobecoSAM Sustain Healthy Living Fd
 4. DWS Invest ESG Equity Income
 5. NN Energy Fund
 6. BlackRock US Small MidCap Opps D2 - C
 7. Actiam Euro Vastgoedfonds
 8. BNP Paribas Property Securities Europe
 9. Triodos Sustainable Equity Fund Z
 10. Fidelity Global Dividend Fund


Verder vergelijken

Geprikkeld door bovenstaande lijstjes en wil je nog dieper zoeken naar bijvoorbeeld duurzame Europese fondsen met een laag risico en een hoog rendement? Of naar obligatiefondsen van Emerging Markets met lage jaarlijkse kosten?

Dat kan dus allemaal via de Fondsvergelijker. Handig om te gebruiken voordat je een nieuwe investering doet of mutatie in portefeuille wilt uitbrengen. Uiteraard raden wij je daarbij aan ook alle overige beschikbare informatie over het fonds, zoals de Essentiële beleggersinformatie (Ebi), goed door te lezen.

Zelf fondsen vergelijken? Klik hier.


Ben je nog geen klant bij BinckBank en heb je interesse in een Binck Fundcoach rekening? Open die dan meteen door hier te klikken.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?