• Nieuws

Economie groeit stevig, rente blijft laag in 2018

ECB, Brexit en Chinese economie risico's voor bedrijven en beleggers

De Nederlandse economie draait nog steeds op volle toeren. Dat schrijft althans het Centraal Planbureau (CPB) in de vandaag verschenen vooruitzichten voor 2018.

Volgens het planbureau zal volgend jaar net als in 2017 sprake zijn van een groei boven 3 procent, percentages die sinds 2007 niet meer zijn voorgekomen. Wereldwijd trekt de economische groei in 2018 zelfs aan tot 3,9 procent.

Ondanks de aantrekkende Nederlandse en Europese economie trekt de inflatie (hicp) slechts langzaam verder aan van 1,3 naar 1,5 procent. De lange rente ziet het CPB daarbij stabiel op 0,5 procent.

Ook rond de olieprijs zien de economen slechts een beperkte groei tot 61,7 dollar per vat, bij een gemiddelde dollarkoers van 1,17 ten opzichte van de euro.

Wel benoemt het planbureau een aantal onzekerheden voor bedrijven en (beleggende) consumenten.Zo zijn er vragen over de Chinese economie, de perikelen rondom de Brexit en is sprake van onduidelijkheid over de afbouw van het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Volgens het planbureau kan een te langzame afbouw leiden tot oververhitting van de economie, snel oplopende inflatie en financiële zeepbellen terwijl sterk oplopende kapitaalkosten bij snelle afbouw kunnen zorgen voor nieuwe spanningen in het eurogebied. 

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?