• Beursgangen & Emissies

Stroom tech-IPO's houdt aan

Hoewel de zomer in volle gang is en de beurshandel wat tot rust komt wil het maar niet stil worden op het IPO-front. Na een aantal spraakmakende beursgangen dit voorjaar staan – als we de mediaberichten mogen geloven - opnieuw een aantal klinkende namen in de coulissen om de stap naar de beurs te maken.

Na onder meer Snap, Spotify zijn het wederom hippe tech-bedrijven die naar het koersenbord lonken. Voor beleggers in individuele aandelen betekenen de nieuwe aandelen nieuwe mogelijkheden om te beleggen, of juist om de kat eerst nog even uit de boom te kijken.

Naderende IPO's

Graag houden we u daarom een paar keer per jaar op de hoogte van de laatste beursdebutanten, naderende IPO’s - initial public offering – en andere nieuwe namen die in de beurswereld rondzingen. De laatste groep uiteraard met een slag om de arm, maar leuk genoeg om al over te berichten.

Daarom is hier alweer de derde Binck Beursgang Bulletin van 2018 met tien opvallende IPO’s – deels al afgerond en deels nog in het vat - op een rij.

ADYEN (ISIN: NL0012969182)

De beursgang van Adyen zorgde vorige maand voor gemengde gevoelens bij kleine beleggers. De koers van het Nederlandse betaalbedrijf schoot weliswaar vanaf de eerste minuut omhoog, maar particuliere beleggers konden – zeer ongebruikelijk – niet vooraf inschrijven op de stukken. Maar beleggers die daarna alsnog instapten zullen waarschijnlijk ook niet klagen nadat Adyen medio juli op ruim het dubbele van de introductiekoers van 240 euro noteerde.

BELFIUS

In België dreigt daarentegen de beursgang van Belfius vertraging op te lopen door politieke onenigheid. Premier Michel zou volgens Belgische media echter alles op zetten om een IPO alsnog mogelijk te maken in oktober. De verkoop van circa 20% van de staatsbank zou de Belgische regering circa 2 miljard euro op kunnen leveren, waarmee de hoge staatsschuld voor een stukje kan worden afgelost.

DELL

Opmerkelijk is ook de geplande terugkeer van computerbedrijf Dell op de Amerikaanse beurs. Vijf jaar nadat het concern van Wall Street verdween wordt nu gewerkt aan een rentree. Dell zou daarbij de zogenaamde ‘tracking stocks’ van de huidige aandeelhouders willen omruilen in cash of nieuwe aandelen. Ook na de beursgang blijft oprichter Michael Dell grootaandeelhouder in het concern.

ELASTIC

In eigen land zou, volgens berichten uit de softwaresector, IT-startup Elastic ook voorbereidingen treffen voor een beursgang op het Amerikaanse Nasdaq. Het bedrijf ontwikkelt open source software voor onder meer Sprint, Grab en eBay. De Amerikaanse site Recode waardeert het bedrijf direct op 1,5 a 3 miljard dollar.

FNG (ISIN: BE0974332646)

Modebedrijf FNG had al een notering in Amsterdam, maar trok vorige maand 95 miljoen euro aan via een nieuwe notering op Euronext in Brussel. Ook particuliere beleggers konden op de stukken inschrijven. Het moederbedrijf van onder meer schoenenketen Brantano en de modewinkels van Claudia Sträter wil met het geld nieuwe winkels openen en haar online platform uitbreiden.

SONOS

Een aandeel waar muziek in kan zitten is zeker dat van Sonos. De producent van slimme luidsprekers kondigde begin deze maand aan de stap naar Nasdaq te maken en tot 100 miljoen dollar te willen ophalen. Het 16 jaar geleden opgerichte Sonos brak als een van de eerste de markt van intelligente draadloze speakers open, maar heeft inmiddels concurrentie van onder andere Apple en Amazon.

TENCENT MUSIC

Ook de Chinese internetgigant Tencent kijkt weer naar de beurs en zou een aparte notering van haar muziekstreamingdienst Tencent Music & Entertainment (TMA) overwegen. De stap volgt na de succesvolle beursentree van concurrent Spotify eerder dit jaar. De Chinezen zouden daarbij volgens de berichten zo’n 4 miljard dollar willen ophalen.

UBER

Mogelijk volgend jaar kunnen beleggers ook een ritje met Uber maken. Het bedrijf speculeerde al eerder over een beursgang, maar volgens topman Khorosrowshahi gaat deze er in 2019 ook echt komen. Het taxideelbedrijf geeft daarbij aan dat op dat moment mogelijk nog steeds geen winst zal worden gemaakt, maar dat ten tijde van de IPO wel duidelijk zal moeten zijn hoe dit in de nabije toekomst alsnog gaat gebeuren.

WeTransfer

Het direct downloaden van de aandelen is nog niet mogelijk, maar kleine beleggers kunnen de stukken van upload- en download-concern WeTransfer waarschijnlijk over niet al te lange tijd wel op de beurs aanschaffen. Hoewel een datum nog niet genoemd wordt mikt het bedrijf op een beursgang in Europa. Als termijn wordt een periode van twee tot drie jaar genoemd. 

WEL OF NIET INVESTEREN?

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Voor u besluit zich wel of niet in te schrijven op een emissie – en in welke omvang - is het belangrijk dat u alle beschikbare informatie weegt door het prospectus te raadplegen en andere informatie zoals dit artikel en berichten in de media. Actueel nieuws over (Nederlandse) IPO’s vindt u ook terug op onze speciale pagina over beursgangen en emissies.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?