• Inspiratie

Studieschuld? Hoe ga je die terugbetalen?

Tips om je studieschuld af te lossen

Die vakantie, dat feestje, je studietijd of die mooie droom. Zo mooi, maar opeens is het voorbij. En na de studietijd heb je nog 2 jaar en dan moet je de studieschuld terugbetalen. Bijna 800.000 studenten hebben een studieschuld van zo’n gemiddeld zo’n € 13.000 en gemiddeld lenen studenten € 528 per maand. Met het in 2015 ingevoerde leenstelsel wordt dit naar verwachting zelfs hoger. Zo’n 80% van de Nederlandse studenten heeft een studieschuld. En ja, (bijna) iedereen moet dit terugbetalen. We leggen je hieronder uit wat de mogelijkheden zijn.

Wat je moet weten over je studieschuld:

 • Je studieschuld staat (vooralsnog) niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie).
 • De lening moet binnen 15 of 35 jaar zijn afgelost.
 • Je hebt 5 Jokerjaren waarin je de aflossing tijdelijk kunt stopzetten.
 • Je mag maandelijks aflossen waarbij er rekening wordt gehouden met je inkomen.
 • Let op: je studieschuld is niet zichtbaar voor een hypotheekverstrekker. Maar verzwijgen is onverstandig en kan consequenties hebben.

Tips voor het terugbetalen van je studieschuld


 1. Zorg dat je de leen- en aflosregels van DUO weet
 2. Als je bent afgestudeerd (of gestopt met studeren), dan heb je tot de eerstvolgende 1 januari een vrije periode. Vanaf 1 januari ben je pas na 2 jaar verplicht om terug te betalen. Soms kun je je maandelijkse aflosbedrag verlagen of de maandelijkse terugbetaling opschorten. Betaal je rente? En zo ja, hoeveel? Check duo.nl voor de terugbetalingsregels en je weet waar je aan toe bent.

 3. Weet hoe hoog je studieschuld is en hoeveel je maandelijks moet betalen
 4. Op de website van DUO kun je precies zien hoe hoog je studieschuld is. Deze studieschuld moet je terugbetalen, waarschijnlijk maandelijks. Met de rekenhulp van DUO kun je precies zien wat je maandelijkse aflossing gaat worden.

 5. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven
 6. Straks ga je maandelijks een (relatief fors) bedrag aflossen. Elke maand opnieuw. Dan is het erg verstandig om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan en weet je waar je mogelijk op kunt besparen.

 7. Zorg voor een gezonde financiële buffer
 8. Je hebt dure maanden en goedkope maanden. Zorg er daarom altijd voor de je ook in dure tijden je vaste lasten en (incidentele) tegenvallers kunt opvangen. Die kapotte wasmachine, een spontaan etentje – als je deze kosten kunt opvangen, dan geeft dat erg veel rust. Bovendien voorkom je boetes als je een rekening niet op tijd betaalt. Alleen maar voordelen dus.

 9. Zorg met een automatische incasso voor rust en zekerheid
 10. Vergeet nooit een maandelijkse betaling met een automatische incasso. Als je ervoor zorgt dat je de vaste lasten, inclusief studieschuld direct na het ontvangen van je loon betaalt, dan weet je zeker dat er niets fout gaat. Bovendien loop je in een dure maand minder risico met je vaste lasten omdat deze direct worden afgeschreven.

Studieschuld en een hypotheek

Je bent netjes afgestudeerd (of niet), een leuke baan, fijn inkomen en samen met je vriend(in) wil je een eerste huisje kopen. Daar heb je een hypotheek voor nodig. Tijdens dit gesprek wordt er aan je gevraagd of je studieschuld hebt. Gewetensvraag. Het zweet breekt uit en je hoofd wordt rood. Beantwoord je deze vraag eerlijk of niet?

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR, maar heeft wel een negatieve invloed op hoeveel je maximale hypotheekbedrag. Daarom vragen banken vaak een afschrift op zodat ze mogelijke afschrijvingen van DUO kunnen zien. Dit kan gevolgen hebben voor de hypotheek(aanvraag). Het is heel verleidelijk om je studieschuld te verzwijgen, want die studieschuld is vaak het verschil tussen net wél of net geen huisje. Overigens is het is geen pesten, want je hebt simpelweg maandelijks minder te besteden en daardoor loop jij (en de bank) meer financieel risico. En als je in de problemen komt, dan is vaak je NHG garantie niet meer geldig. Dus ook bij een studieschuld geldt: eerlijkheid duurt het langst.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?