• Nieuws

Takeaway nu hoofdgerecht op Euronext

Maaltijdbezorger promoveert naar AEX-index

Een lekkere maaltijd aan huis arriveert door de vele maaltijddiensten steeds sneller. Maar ook op de beurs heeft marktleider Takeaway de vaart er in. Nog geen drie jaar nadat het jonge bedrijf een notering op Euronext aanvroeg promoveert het aandeel reeds naar de AEX.

Vanaf maandag 24 juni maakt het bedrijf deel uit van de belangrijkste beursgraadmeter van Euronext en neemt het een plekje in tussen andere voedingsgiganten als Ahold Delhaize en Unilever.

Een razendsnelle opmars, al verbaast die ook weer niet gezien de enorme groei die het - ooit als Thuisbezorgd.nl begonnen - concern doormaakt. Met inmiddels 44.000 aangesloten restaurants in tien landen was het bedrijf vorig jaar goed voor liefst 94 miljoen maaltijdbestellingen, zo blijkt uit cijfers.

Beleggers smullen van aandeel

Beleggers werden vooral blij van de snelle omzetgroei tot 1,8 miljard euro en een bruto-opbrengst van 240 miljoen euro, die het bedrijf op het Damrak geen windeieren legt. Waar Takeaway in 2016 voor 23 euro naar de beurs ging, noteerde het aandeel deze maand zelfs boven de 80 euro. Daarmee is Takeaway inmiddels zo’n 5 miljard euro waard.

Oprichter en CEO Jitse Groen reageerde in een verklaring dan ook verheugd op de promotie tot hoofdgerecht op het Damrak. “Een belangrijke mijlpaal, ook al staan we nog steeds pas aan het begin van de ontwikkeling in onze sector waarin we ook in de toekomst een belangrijke rol zullen spelen”, aldus de Takeaway-baas, die zelf nog circa een kwart van de aandelen in handen heeft.

Concurrentie op de loer

Naast een snelle groei van de sector neemt als gevolg van de stevige commissies die aan restaurants worden gevraagd echter ook de concurrentie toe, nu branchegenoten als Deliveroo en megaconcerns als Uber, met UberEats, stevig gas geven.

Dat Takeaway.com precies in de zomer tot de AEX toetreedt heeft overigens niks te maken met de piek in bezorgmaaltijden in de vakantiemaanden. Waar wisselingen in de AEX doorgaans in het voorjaar plaatsvindt kwam nu tussendoor een plekje vrij door het recent overgenomen en van Euronext verdwijnende chipkaartenmaker Gemalto.

Door de promotie van Takeaway schuift ook apothekerstoeleverancier Fagron op naar de AMX en krijgt ICT Group het doordoor vrijkomende plekje in de AscX.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?