No categories have been created yet.
Ronald Veerman , 27 maart, 2018
“Do the Wall Street shuffle - Hear the money rustle - Watch the greenbacks tumble - Feel the Sterling crumble” ~10CC
Het zijn beroemde eerste zinnen uit de song ‘The Wall Street Shuffle’ van de Britse popgroep 10CC. Het nummer, dat al is uitgebracht in 1974, is al bijna 4 miljoen keer beluisterd op de populaire muziekstreamingdienst Spotify.
Dit razendsnel groeiende Zweedse bedrijf, opgericht in 2006, maakt zichzelf nu klaar voor een lucratieve financiële dans door binnenkort met stip nieuw binnen te komen op de beurs van New York.
Een stap die marktwatchers niet verrast, nadat de streamingsdienst de afgelopen jaren in no time uitgroeide tot een bepalende speler in de internationale muziekindustrie. Spotify heeft miljoenen klanten en songs, die in sommige gevallen zelfs al meer dan een miljard keer werden afgespeeld.
Met de beursgang van Spotify is er plots ook veel meer interesse in de muzieksector in z'n geheel, waarbij volgens Goldman Sachs alleen al de streamingdiensten uit zullen groeien naar een wereldwijde omzet van bijna 30 miljard euro.
Maar welke muziekgerelateerde bedrijven voeren op de beurs de boventoon? Reden genoeg om ons te verdiepen in deze bijzondere business en te kijken naar bedrijven die momenteel op hun terrein eerste viool spelen.
Oorspronkelijk groot geworden met de online verkoop van boeken is de in 1994 opgerichte Amerikaanse internetwinkel inmiddels uitgegroeid tot een megaleverancier van lp’s, cd’s en andere muziekdragers. Oprichter Jeff Bezos mag zich sinds kort ook de rijkste man ter wereld noemen.
Apple domineert sinds de introductie van de iPhone de internationale smartphone-markt, maar was de afgelopen jaren ook voorloper op het gebied van digitale muziek met de iPod, iTunes en streamingdienst Apple Music. Enkele jaren geleden werd koptelefoonconcern Beats overgenomen.
In de jaren tachtig zagen we de dolby-tekentjes en de tekst Dolby Surround voor het eerst op onze stereo-apparatuur verschijnen, maar tegenwoordig duikt de naam vooral ook op bij grote filmprodukties en concerten waar het Amerikaanse bedrijf voor perfecte geluidscondities zorgt.
Nog een grote muziekspeler waarvan u zich niet altijd bewust bent, maar waar grote grote groepen muziekfans jaarlijks voor in de rij staan. Eigenaar van Ticketmaster en Live Nation Concerts organiseert dit bedrijf grote concerten in onder meer de Ziggo Dome én verkoopt het de kaartjes.
Tegenhanger van Spotify in de Verenigde Staten, waar Pandora miljoenen luisteraars heeft die naar haar muziekstreamdiensten luisteren. Pandora Radio zorgt er daarbij voor dat de muziek die afgespeeld wordt continu wordt aangepast aan de smaak van de luisteraar.
Nauwelijks bekend in Europa, maar toch is Sirius ‘s-werelds grootste – en reclamevrije - radiobedrijf met tientallen zenders van sport tot komedie en ruim twintig miljoen abonnees. In de Verenigde Staten is SiriuxXM ingebouwd in de radio’s van alle grote automerken.
Bij muziek uit Zweden hoeven we sinds 2006 dus niet langer louter meer aan ABBA te denken. Ook in Nederland luisteren miljoenen liefhebbers wekelijks via hun smartphone naar liedjes op Spotify. Het illegaal downloaden van muziek, dat begin deze eeuw nog een vlucht nam, is daarmee ook nagenoeg verdwenen. Het lijkt inmiddels een kwestie van tijd tot u echt aandelen Spotify kunt kopen.
Het Japanse Sony kennen we natuurlijk niet alleen van de tv-schermen, ook de Walkman en Discman staan in het geheugen gegrift. Met Sony Music, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld, is het Japanse concern ook nu nog een grote naam in de muzieksector.
Eigenaar van WeChat, het Chinese WhatsApp. In de muziekwereld voor velen nog een grote onbekende, maar stevig aan de weg timmerend. Met streamingplatforms als QQ Music, Kugou en Kuwo bereikt het Chinese concern maandelijks meer dan 600 miljoen Aziatische muziekliefhebbers.
Naast Spotify het enige Europese bedrijf in deze lijst, hetgeen veel zegt over de Amerikaanse en Aziatische dominantie. De afgelopen jaren groeide Vivendi uit tot een machtige speler in de muziekindustrie, onder meer door de overname van platenmaatschappij Universal Music. Ook Canal+ behoort tot het Franse concern.
Bovenstaande aandelen zijn (op Spotify na) beschikbaar via de platformen van Binck. Maar is daarmee dé definitieve hitparade van muziekaandelen gegeven? Zit de klapper van de week hier wellicht tussen? Nee, die garantie krijgt u hier natuurlijk niet, want net als in de Top 40 kunnen ook de koersen van dit ensemble stijgen en dalen. Er kunnen nieuwkomers op de lijst komen of fondsen kunnen na verloop van tijd geheel verdwijnen of uiteindelijk zelfs helemaal uit de hitlijst verdwijnen.
Het eind van het liedje is dat u zelf verstandig uw keuze zult moeten maken.
Ronald Veerman heeft geen positie in bovengenoemde fondsen
Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.
Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen. Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?