• Nieuws

Tien antwoorden op uw vragen over het coronavirus en uw beleggingen bij BinckBank

Het coronavirus en de gevolgen daarvan raken burgers en bedrijven hard. De koersen op de effectenbeurzen zijn de afgelopen weken ongekend hard gedaald en de Nederlandse economie is deels tot stilstand gekomen. Onduidelijk is hoe lang dit nog gaat duren.

De volksgezondheid staat bij de aanpak van de crisis vanzelfsprekend voorop, maar met ook flinke gevolgen voor u als belegger en ook voor ons als BinckBank. Wij ontvangen hierover – heel begrijpelijk – deze weken veel e-mail en telefoontjes van onze klanten.

Graag geven wij u daarom alvast antwoord op een aantal belangrijke vragen:

Waarom gaan de beurzen zo hard omlaag?

Angst en onzekerheid hebben altijd een zeer sterk effect op het beurssentiment en zorgen – zeker nu - voor veel volatiliteit. Omdat we nog zo weinig weten van het coronavirus, maar wel al zien dat deze steeds grotere impact op onze economie heeft, is sprake van veel nervositeit in de markt en zijn veel beleggers negatief. De onrust en angst over het virus werd daarnaast verder versterkt door de olieruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië, die de olieprijzen deed kelderen. Doordat beide effecten de hele economie raken blijft daarbij geen sector op de beurs gespaard.

Wanneer zullen de financiële markten stabiliseren?

Dat is op dit moment heel moeilijk te zeggen. De markten zullen ook de komende tijd waarschijnlijk nog onrustig blijven. Daarbij is het vooral wachten op meer duidelijkheid en informatie over het virus, de mogelijke komst van een vaccin en of – in de komende weken of maanden - de verdere verspreiding tot staan kan worden gebracht. Pas dan kan ook een betere inschatting worden gemaakt van de economische schade en hoe deze uiteindelijk door zal werken voor de verschillende beursgenoteerde bedrijven, sectoren en regio’s.

Moet ik nu kopen of verkopen?

Als BinckBank bieden wij u de mogelijkheid te beleggen en handelen op de beurs, maar wij geven geen beleggingsadvies. U zult van ons dus geen koop- of verkoopadviezen ontvangen. Wel zult u van ons blijven horen dat het als belegger belangrijk is er altijd voor te zorgen dat emotie niet de boventoon voert bij uw beleggingsbeslissingen en dat u altijd weloverwogen en goed geïnformeerd investeert in een bedrijf of sector.

Wat is dan de beste strategie?

Die hangt uiteraard voor een belangrijk deel af van uw eigen persoonlijke situatie en de mate waarin u risico wenst te nemen. Maar over het algemeen blijven wij van mening dat wanneer u als belegger vermogen op wilt bouwen het vooral belangrijk is rust en geduld te hebben. Door over een langere periode goed gespreid te beleggen. Plus door vast te houden aan uw vooraf gestelde doelen kan uw geld blijven renderen, waarbij pieken en dalen op de beurs uiteindelijk veel minder invloed zullen hebben.

Waarom is het nu extra druk bij BinckBank?

Door de forse koersdalingen handelen niet alleen onze actieve klanten nu nog meer dan gebruikelijk, maar ook andere beleggers die de dagelijkse beursontwikkelingen doorgaans meer van afstand volgen, stellen veel vragen of willen orders plaatsen. Daarnaast is sprake van een zeer grote instroom aan nieuwe beleggers, die rekeningen willen openen om voordelig te kunnen investeren. 

Kunnen handelsplatformen van de bank daardoor gewoon blijven functioneren?

Hoewel door de maatregelen in verband met het coronavirus een groot deel van onze medewerkers thuiswerkt kunnen wij u als online bank in principe op dezelfde wijze blijven bedienen. Ook onze platformen en diensten kunnen wij ondanks deze beperkingen zonder uitzondering – ook van afstand - laten functioneren. Ook in onze app kunt u ieder moment uw portefeuille raadplegen en tijdens beursuren handelen. Wel hebben wij het door de onrust op de financiële markten momenteel extra druk met het afhandelen van e-mail en telefonische vragen.

Welke maatregelen neemt BinckBank om de stroom aan orders en vragen goed af te handelen?

Omdat de activiteit op de financiële markten fors kan fluctueren hebben wij er in een eerder stadium reeds voor gezorgd dat wij met onze systemen goed voorbereid zijn op zeer drukke handelsdagen. Daarnaast hebben wij aanvullende maatregelen genomen om de capaciteit bij de verwerking van uw orders nog verder te vergroten. Ook hebben wij onze Klantenservice & Orderdesk opgeschaald om uw vele e-mails en telefoontjes toch zo snel als mogelijk te beantwoorden.

Wat betekent het coronavirus voor BinckBank zelf?

Net als veel andere bedrijven heeft BinckBank maatregelen moeten nemen die er voor zorgen dat onze medewerkers worden beschermd en de verspreiding van het coronavirus in Nederland zo veel mogelijk wordt afgeremd. Dit betekent dat op dit moment het overgrote deel van onze collega’s vanuit huis werkt.

Raakt de coronacrisis de bank ook financieel?

Sinds de overname door Saxo Bank vorig jaar is BinckBank niet langer beursgenoteerd. Hoewel een groeiend aantal bedrijven door de coronacrisis geraakt wordt in haar bedrijfsvoering kan BinckBank als online bank gelukkig gewoon doordraaien. En is het op dit moment zelfs extra druk. Wellicht ten overvloede kunnen wij u melden dat BinckBank een financieel zeer gezonde bank is met een sterke kapitaalpositie en zeer gezonde financiële ratio’s. Bovendien zijn op basis van de Wet op het financieel toezicht (Wft) de effecten die u zelf bezit gescheiden van het vermogen van de bank. Meer financiële informatie over onze bank kunt u hier vinden.

Waar kan ik terecht met mijn andere vragen?

Uiteraard kunt u altijd onze Klantenservice & Orderdesk via e-mail of telefoon benaderen met uw overige of meer specifieke vragen. Besef daarbij wel dat wij het momenteel erg druk hebben, waardoor u mogelijk langer op een antwoord zult moeten wachten dan u van ons gewend bent. Daarom vragen wij u ook vriendelijk om ons alleen met dringende vragen te benaderen. Alvast onze excuses voor het mogelijke ongemak.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?