• Beursgangen & Emissies

Gaat Tony's Chocolonely naar de beurs?

Bittere ernst of zoethoudertje voor beleggers?

Verschijnt er na het verdwijnen van CSM en Van Melle straks opnieuw een echte snoep- en chocoladefabrikant op het Damrak?

Vol trots kondigde het hippe chocolademerk Tony's Chocolonely vandaag aan dat een beursgang serieus wordt onderzocht.

En...trok datzelfde nieuws een paar uur later weer in. De beursgang, zo grapte het bedrijf, is niets meer en minder dan de opening van een winkel in de Beurs van Berlage.

 

IPO en prospectus

In de markt werd al na een paar uur getwijfeld aan het bericht. Een grap werd - naar even later bleek terecht - niet uitgesloten, maar ondertussen schreven media uitvoerig over een ophanden zijnde IPO en prospectus. 

Want ook na het vermeende beursnieuws vragen beleggers en analisten zich natuurlijk af of het bedrijf een interessante investering kan zijn. Wat kan een verkoper van chocoladerepen aan de beleggingsportefeuille toevoegen? Koerswinsten waarvan het water je in de mond loopt, of toch een reeks bittere teleurstellingen?

Ondertussen groeit het twaalf jaar geleden door makers van TV-programma ‘Keuringsdienst van Waarde’ opgerichte chocolademerk, dat als doel heeft het slaafvrij maken van de chocolade-industrie, keihard door.  Volgens het bedrijf zelf is de omzet sinds 2011 zelfs verdertigvoudigd[1].

Hot chocolate

Maar in algemene zin valt natuurlijk al wel het een en ander te zeggen over beleggingen in producenten van chocoladerepen en andere cacao-lekkernijen.

Hoe ‘hot’ een chocoladebelegging is kan bijvoorbeeld worden beïnvloed door:

- De discussie over chocolade versus gezondheid/overgewicht

- De gevoeligheid voor schommelingen in consumentenbestedingen als gevolg van de stand van de economie

De ontwikkeling van en afhankelijkheid van de cacaoprijs

Plus voor het ‘eerlijke’ Tony's Chocolonely geldt daarbij ook:

De morele discussie en populariteit van maatschappelijk verantwoord geproduceerde chocolade

Eten of gegeten worden

Daarnaast speelt het onderwerp ‘overnamekandidaat’ de laatste tijd ook regelmatig in de voedingssector, waar het steeds meer lijkt op: eten of gegeten worden.

Van Melle en CSM verdwenen van de beurs en zelfs giganten als Heineken en Unilever lijken niet veilig voor de met miljarden strooiende internationale giganten.  Ook Refresco werd na de beursgang direct in dat hokje geduwd, maar verraste onlangs zelf met een grote overname.

Of ook Tony's Chocolonely na een beursgang voer voor discussie zal zijn hangt uiteraard ook af van de omvang van de IPO zelf, zeker wanneer eerst een minderheid naar de beurs gebracht zal worden.

Belegger smelt voor mooie merken

Duidelijk is wel dat – vooral jonge – beleggers veel affiniteit hebben met hippe en aansprekende merken. Van BMW tot Tesla en van Apple tot Adidas. Voeding- en snoepconcerns weten beleggers daarbij sinds jaar en dag ook goed te vinden.

Kijkend naar de beleggingen van Binck-beleggers in snoepgoed en chocolade is Nestlé met afstand het grootste snoep/chocoladeconcern waarin geïnvesteerd wordt.

Qua belegd vermogen gaat het het Zwitserse bedrijf daarbij zelfs concerns als Facebook en Microsoft nog vooraf. Oreo-fabrikant Mondelez is goede tweede. 

Hieronder de chocolade top-5 van Nederlandse particuliere beleggers:

  1. Nestlé
  2. Mondelez
  3. General Mills
  4. Lindt
  5. Hershey’s

Bron: data BinckBank sept 2017

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?