• Lijstjes

De beleggingsronde van Frankrijk

Investeren in Frankijk: de kopmannen en klimgeiten van de Parijse beurs

Zoals u wellicht weet zijn we bij BinckBank niet alleen gek op beleggen, maar ook op wielrennen. Een goed moment dus om - nu de Tour de France alsnog losbarst - ook eens met een beleggersbril naar Frankrijk en de beurs van Parijs te kijken.

Op welke manieren kun je investeren in Frankrijk? En welke bekende en andere interessante bedrijven zijn daar genoteerd? Want bij de combinatie beleggen en Frankrijk denkt u wellicht niet automatisch aan Airbus of Danone, maar eerder aan een investering in een tweede huisje of op te knappen boerderij.

 

De weg naar Parijs

Daarmee wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat de beurs van Parijs, na die van Londen, de grootste van Europa is. En bovendien samen met die van Amsterdam tot de Euronext-familie behoort.

Net als bij de Tour komen ook alle economische wegen in Frankrijk uit in Parijs. En is er een heel peloton aan bekende beursgenoteerde bedrijven en Franse merken, die we ook in ons dagelijkse Nederlandse leven vaak dagelijks tegenkomen.

De twee bekendste voor Nederlandse beleggers zijn – vanwege hun Nederlandse link en notering op het Damrak – Air France KLM en Unibail Rodamco. ‘Franse’ aandelen waarin veel Nederlandse beleggers reeds via Euronext Amsterdam investeren en we daarom hier niet verder bespreken.

Maar de Franse beurs en haar bekende index CAC 40 – spreek uit ‘kakarante’ – tellen uiteraard nog meer gerenommeerde namen. Aan de hand van handelsgedrag van BinckBank-beleggers maken we een ronde door Frankrijk.

Overigens betekent dit niet dat we deze aandelen automatisch ook aanbevelen als investering. Daarvoor geldt zoals altijd dat u zich vooral ook eerst zelf goed moet verdiepen in een bedrijf waarin u overweegt te investeren.


Klimmen vanuit het dal

Terwijl er weinig beleggers zijn die tot dusver tevreden terug kunnen kijken op het beursjaar 2020, is ook de Franse beurs duidelijk nog niet bekomen van de coronaklap. Hoewel ook in Parijs de koersen de afgelopen maanden zijn aangetrokken zal het nog verder bergop moeten om de verliezen weg te werken. Al met al staat de CAC 40 nog altijd zo’n 15 procent lager ten opzichte van het begin van het jaar. Een twee keer zo grote min als de AEX dus en uiteraard vallen de Fransen nog meer uit de toon wanneer gekeken wordt naar de Amerikaanse indices, die de verliezen geheel zijn ingelopen of zelfs weer in de plus staan.

De verklaring is voor een belangrijk deel terug te voeren op tot nu toe veel sterker door corona geraakte Franse economie en de – mede daardoor - forse klap van meer dan 30 procent voor een aantal zwaargewichten van de Franse index. Met beursgigant Total – goed voor een weging van bijna 8 procent – als grootste negatieve factor.

Maar wellicht maakt dit de Franse beurs voor u wel interessant en ziet u de komende maanden juist kans op een sterker herstel. Daarbij hangt natuurlijk veel af van hoe de coronacrisis zich verder ontwikkelt en of andere zwaar getroffen CAC 40-fondsen als Airbus, Accor, LVMH en de banksector alsnog kunnen herstellen.


Kopmannen en jong talent

Zoals gezegd is Euronext Paris is de thuisbasis van vele bekende bedrijven van verzekeraar Axa tot grote automerken als Peugeot en Renault.  En wat te denken van luxegigant LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) en beauty-reus L’Oreal.

Fondsen waarvan er, net als elders in de wereld momenteel, velen turbulente tijden doormaken, maar die ook door BinckBank-beleggers sinds jaar en dag worden gevonden. Hieronder een top-10 op basis van belegd vermogen:

 1. Total
 2. Danone
 3. Sanofi
 4. LVMH
 5. L'Oreal
 6. Orange
 7. Novacyt
 8. Airbus
 9. Axa
 10. Engie


Kijkend naar de actuele omzetten en de recente transacties van Nederlandse beleggers zijn, naast bovenstaande vaste waarden, echter ook de nodige nieuwelingen zichtbaar.

Behalve coronabelofte Novacyt, dat ook in de transactielijstjes op kop gaat, duiken ook andere jonge bedrijven uit onder meer de biotechnologie- en energiesector in de top-10 op. Zoals Biophytis, Groupe DBT en McPhy Energy. Stuk voor stuk bedrijven die recent een flink aantal nieuwe Nederlandse Binck-beleggers trokken.


Klimgeiten en bezemwagen

Al bent u wellicht nog meer geïnteresseerd in hoe de verschillende Franse aandelen presteren. Niet alleen de sprinters van de dag, maar bedrijven die dit jaar met succes zijn gedemarreerd en de Franse beurs juist outperformen.

Hieronder de top-5 van de CAC 40 sinds 1 januari 2020:

 1. Teleperformance (+18%)
 2. Worldline (+17%)
 3. Schneider (+13%)
 4. Air Liquide (+11%)
 5. L’Oreal (+6%)


En ook de vijf belangrijkste achterblijvers:

 1. Unibail-Rodamco(*) (70%)
 2. Société Générale (-54%)
 3. Airbus (-45%)
 4. Accor (-44%)
 5. Renault (-41%)

(*) Unibail-Rodamco is zowel onderdeel van de AEX als van de CAC 40


Bonificaties en tussensprintjes

Uiteindelijk bent u uiteraard benieuwd hoe een bedrijf op de langere termijn presteert en hoe dat zich vertaalt in de toekomstige koersontwikkeling.

Maar, zeker in deze roerige tijden, is het ook fijn wanneer bedrijven regelmatig dividend uitkeren. Hoewel – net als elders – ook bij veel Franse concerns de winstuitkeringen onder druk staan, is een aantal van hen nog altijd goed voor een degelijk dividendrendement.

Hieronder de top-5 van de CAC 40 van medio augustus:

 1. Total (8,05%)
 2. Orange (5,08%)
 3. Solvay (5,07%)
 4. Axa (4,21%)
 5. Danone (3,72%)

Bron: https://www.dividendyields.org/cac40-best-dividend-stocks/

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Investeren in het peloton

Beleggers die ondanks de mindere periode die (ook) de Franse beurs doormaakt toch vertrouwen hebben in de Franse economie en het bedrijfsleven kunnen er uiteraard ook voor kiezen om breder en goed gespreid in het land te investeren.

Dat kan bijvoorbeeld via een ETF die de Franse markt volgt – stayeren, zo je wilt - of een op het Franse bedrijfsleven gericht beleggingsfonds. Een aantal BinckBank-beleggers doet dit reeds en kijkend naar hun portefeuilles zijn dit eind augustus de populairste ‘Franse’ ETF’s en fondsen:

 1. Amundi ETF CAC 40 LU1681046931
 2. Lyxor UCITS ETF CAC 40 FR0007052782
 3. Amundi ETF MSCI France FR0010655704
 4. Fidelity France Fund LU0318940185
 5. Lyxor ETF CAC Mid 60 FR0011041334


Zitvlees en uithoudingsvermogen

Uiteraard geldt - net als bij andere beleggingen - ook wanneer u wilt investeren in Frankrijk dat u eerst het parcours verkent en u goed inleest over de bedrijven en de vooruitzichten voor de Franse economie. En net als bij wielrennen geldt dat zitvlees en uithoudingsvermogen belangrijk zijn om uiteindelijk een optimaal rendement te behalen.

Iets dat wellicht dit jaar en daarna ook voor beleggen in Frankrijk opgaat, maar zeker voor de renners in de Tour de France. En natuurlijk voor de coureurs die eind september starten in de 4e BinckBank Tour, waaronder het ook door onze bank gesponsorde Team Sunweb. Het laatste nieuws over de BinckBank Tour 2020 vindt u hier.

Zowel op de weg als op de beurs wensen wij u mooie koersen!


Koerskenners

Ook zo gek op koersen, op de beurs én op de fiets? In onze video-serie Koerskenners testen we de kennis van BEAT-renners Laurine Van Riessen en Jan Willem van Schip en Team Sunweb-renners Nils Eekhoff en Cees Bol. U kunt de video's hier bekijken:


Videoserie: De Koerskenners

Beleggen kent risico’s, uw geld kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?