• Binck Beleggersbarometer

Vertrouwen belegger flink gedaald

ASML en ING met afstand favoriete aandelen

Het vertrouwen van particuliere beleggers is door de slecht verlopen decembermaand flink gedaald, maar desondanks is nog steeds een meerderheid voorzichtig positief over de vooruitzichten van de beurs.

Dat blijkt uit de nieuwe editie van de BinckBank Beleggersbarometer.

Het voor beleggers ongunstige einde van 2018 zorgde ervoor dat de beleggersbarometer in januari is gedaald tot +2,7 (op een schaal van - 10 tot +10), ofwel het laagste punt in twee jaar tijd.

De meeste beleggers verwachten dat de AEX de komende maanden toch weer licht kan gaan stijgen. ASML en ING zijn daarbij op dit moment met afstand de favoriete aandelen. Altice en Arcelor Mittal voeren de lijst met bij voorkeur te verkopen effecten aan.

Opvallend, alhoewel niet echt verrassend, is de forse tik voor de technologiesector. Waar deze sector de afgelopen maanden favoriet was onder beleggers is deze nu weggezakt naar plek vijf. De energie- en medische sector zijn nu het meest gewild.

Sentiment naar laagste punt in twee jaar

De dalende trend van het beurssentiment is al een aantal maanden duidelijk zichtbaar, waardoor de piek van 6,2 die een jaar geleden werd bereikt inmiddels ver weg lijkt. Naast de lagere score van +2,7 in Nederland is ook in Frankrijk (+3,9) en België (+3,1) sprake van een daling, maar zijn beleggers nog wel iets positiever.

Vertrouwen in de financiële markt

Toch positieve vooruitblik voor AEX

Het minder grote optimisme is ook zichtbaar bij de verwachtingen die beleggers hebben voor de komende maand. Gemiddeld wordt op een stijging van 0,8 procent voor de AEX gerekend (in december was dit 1,3 procent).

Ontwikkeling AEX tot einde van de maand

Wat verder vooruitkijkend zijn beleggers een fractie positiever. De komende drie maanden wordt een toename van 1,2 procent (maar iets minder dan de 1,4 procent in december) voor de AEX voorzien.

Ontwikkeling AEX einde drie maanden

ASML en ING samen aan kop

Elke maand wordt onder Nederlandse beleggers gepeild welke AEX- en AMX-aandelen men het liefst zou willen aanschaffen, of juist zou willen verkopen.

Deze maand zijn ASML en ING met afstand favoriet. Altice voert daarentegen de lijst aan van aandelen die beleggers het liefst zouden verkopen.

Favoriete aandelen voor aankoop en verkoop

Techsector uit de gratie

De forse koerstik die met name techaandelen in december kregen is ook terug te zien bij de keuze van de favoriete sectoren van beleggers. Waar tech begin december nog de lijst aanvoerde is de sector nu weggezakt naar plek vijf. Energie en Pharma zijn momenteel duidelijk meer in trek.

Voorkeurssectoren

De volgende BinckBank Beleggersbarometer verschijnt begin februari 2019.
De hele Barometer is ook in PDF-vorm te downloaden. 

Disclaimer:
BinckBank peilt maandelijks in de landen waar het actief is het beleggerssentiment onder haar klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?