• Binck Beleggersbarometer

Vertrouwen belegger in opgaande lijn

Het vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers in de financiële markten is in november duidelijk gestegen ten opzichte van een maand eerder.

Waar de beurzen vanaf half oktober herstelden van de dalingen in de weken daardoor, laat ook het vertrouwen weer een opgaande lijn zien. Inmiddels is de hoogste stand sinds maart bereikt.

Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Binck Beleggersbarometer.

Terwijl het vertrouwen van particuliere beleggers in oktober op een 3,8 stond (duidelijk positief op een schaal van -10 tot +10) is deze in november tot 4,4 gestegen.

Daarmee wordt de na de zomer ingezette stijgende lijn voortgezet, al is het vertrouwen nog behoorlijk verwijderd van de piek van 6,2 die begin dit jaar werd bereikt.

ASR en ING zijn momenteel de favoriete aandelen – binnen de AEX en AMX - onder beleggers, terwijl Air France-KLM de lijst met bij voorkeur te verkopen aandelen aanvoert.

De technologie heeft na een korte terugval de eerste plek als meest aantrekkelijke sector om in te investeren weer terug veroverd, gevolgd door de energie- en pharma-sector.

Beurssentiment minder positief dan in september

Hoewel het vertrouwen nog duidelijk verwijderd is van de piek van 6,2 begin dit jaar (op een schaal van -10 tot +10) is sinds de dip – met een score van 3,0 - die deze zomer werd bereikt wel duidelijk sprake van een opgaande lijn. Met een 4,4 is sprake van de hoogste stand sinds maart.

Het gestegen vertrouwen is ook zichtbaar bij de verwachtingen die beleggers hebben voor de komende maand. Gemiddeld wordt op een stijging van 2,5 procent voor de AEX gerekend (in oktober was dit 0,5 procent).

Wat verder vooruitkijkend zijn beleggers zelfs nog iets positiever. De komende drie maanden wordt een toename van 3,2 procent (1,2 procent in oktober) voor de AEX voorzien.

RELX en ASR favoriet

Elke maand wordt onder Nederlandse beleggers gepeild welke AEX- en AMX-aandelen men het liefst zou willen aanschaffen, of juist zou willen verkopen.

Deze maand zijn ASR en ING de favoriete aandelen voor aankoop. Air France-KLM voert de lijst met bij voorkeur te verkopen aandelen aan.

Techsector terug op een

Kijkend naar verschillende sectoren is de techsector, na een korte terugval, opnieuw de favoriete sector om in te investeren, gevolgd door de energie- en pharmasector.

De volgende Binck Beleggersbarometer verschijnt begin december.

Disclaimer:

BinckBank peilt maandelijks in de landen waar het actief is het beleggerssentiment onder haar klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat BinckBank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan BinckBank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?