• Binck Beleggersbarometer

Vertrouwen belegger weer een stapje omlaag

Twijfels over koersontwikkeling ABN

De aanhoudende koersschommelingen op de Nederlandse en internationale beurzen doet het vertrouwen van Nederlandse particuliere beleggers geen goed.

Hoewel per saldo nog altijd licht positief zet de sinds de zomer ingezette dalende trend van het beleggersvertrouwen ook in oktober door.

Dat blijkt uit de nieuwe BinckBank Beleggersbarometer van oktober.

Beleggers geven in oktober qua vertrouwen in de beurs een +3,2 (op een schaal van -10 tot +10), ofwel 0,2 punten lager dan een maand eerder. Begin dit jaar lag het sentiment nog duidelijk boven de 4.

Ook in oktober het populairste aandeel Shell. Opvallend is verder dat beleggers niet goed weten wat ze aan moeten met het aandeel ABN AMRO, nadat duidelijk werd dat justitie een onderzoek is gestart rondom witwassen. De bank staat deze maand met stip bovenaan de lijst met bij voorkeur te verkopen aandelen, maar volgt na Shell ook als nummer twee als het gaat om aandelen die men bij voorkeur zou willen aanschaffen.

Sentiment blijft langzaam dalen

Met een daling van het vertrouwen naar +3,2 zet de langzaam dalende trend van het vertrouwen in oktober verder door.

Het vertrouwen is ligt daarmee ook duidelijk lager dan het niveau van eerder dit jaar. Op een schaal van -10 tot +10 blijft het overgrote deel van particuliere beleggers echter per saldo positief over de markt.


Voorzichtige stijging AEX verwacht

Ondanks het afgenomen vertrouwen verwachten beleggers dat de beurs zich nog steeds licht positief blijft ontwikkelen, zo blijkt ook uit de verwachtingen voor de komende maand en tot het eind van het jaar. Verwacht wordt dat de AEX eind december een bescheiden 0,6% hoger is dan nu.


Ook de komende drie maanden op een – weliswaar bescheiden - positief rendement van gemiddeld 0,2% gerekend.


Verdeeldheid rondom ABN AMRO

Elke maand wordt onder Nederlandse beleggers gepeild welke AEX- en AMX-aandelen men het liefst zou willen aanschaffen, of juist zou willen verkopen.

Deze maand gaat Shell aan kop, maar valt vooral ABN AMRO op. Het aandeel wordt door veel beleggers getipt als koopkans, maar een nog grotere groep zou het bedrijf bij voorkeur in de verkoop doen.


Energie en tech populairst

Onder sectoren is het al maanden stuivertje wisselen bij het bepalen van de meest populaire belegging. In oktober staan de energie- en techsector samen op de eerste plaats, nipt voor de medische sector.


De volgende BinckBank Beleggersbarometer verschijnt begin november 2019.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?