• Binck Beleggersbarometer

Vertrouwen beleggers ondanks scherpe val positief

Medische sector favoriet door coronacrisis

Het vertrouwen van particuliere beleggers is door de coronacrisis in april op een dieptepunt beland. Maar ondanks alle onzekerheid blijven beleggers per saldo licht positief gestemd over de financiële markten.

In de maand april is vertrouwen van beleggers met een +1,4 (op een schaal van -10 tot +10) fors lager dan de piek van 4,8 punten die in januari nog werd gemeten. Vooral ten opzichte van maart daalde de stemming flink.

Dat blijkt uit de nieuwe BinckBank Beleggersbarometer van april, waarin beleggende klanten hun oordeel over het beursklimaat geven.

Uit eerder onderzoek deze maand bleek ook al dat de meeste particuliere beleggers verwachten dat de beurzen later dit jaar een herstel zullen laten zien.

Opvallend is verder in deze coronatijden dat beleggers op dit moment de medische sector met afstand wordt gezien als meest aantrekkelijke sector om in te investeren.

Het in maart fors gedaalde maar recent flink herstelde Shell is in april met afstand het favoriete aandeel van beleggers, gevolgd door ING en AholdDelhaize. Air France KLM blijft het minst gewild.


Optimisten zijn pessimisten nipt de baas

Met een daling van het vertrouwen naar +1,4 (op een schaal van -10 tot +10) zijn er nog net iets meer beleggers positief dan negatief over de beurs. Wel is sprake van de grootst gemeten daling – 2 volle punten - in een maand tijd. Ook is sinds de piek begin 2018 sprake van een geleidelijke daling van het sentiment.

tabel 1
tabel 2


AEX later weer in de plus

De meeste beleggers verwachten nog niet dat de AEX in april alweer een plus gaat laten zien en voorzien zelfs een daling van 2,2 procent. Op de langere termijn overheerst echter alweer het optimisme en wordt – in de komende drie maanden - gemiddeld op een plus van 0,9 procent gerekend.

tabel 3


Shell veruit favoriet in april

Shell, dat medio maart fors inzakte maar daarna scherp herstelde, is met afstand het favoriete aandeel (door 18,4% genoemd) van beleggers. Air France KLM blijft het minst favoriete aandeel, met ABN Amro als duidelijke tweede.

tabel 4 tabel 5


Medische sector nu veruit populairst

Waar de coronacrisis naast economische ook medische vragen oproept valt op dat de medische sector deze maand met afstand de favoriete sector is onder particuliere beleggers. Opvallend is verder dat consumptiegoederen en telecom deze maand veel vaker worden genoemd.

tabel 6De volgende BinckBank Beleggersbarometer verschijnt begin mei 2020.


Disclaimer: BinckBank peilt maandelijks in de landen waar het actief is het beleggerssentiment onder haar klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?