• Actualiteit

Vrouwelijke belegger maakt eigen keuze op beurs

Sterkere focus op medisch, gezond én lekker

Vrouwelijke beleggers maken op de beurs andere keuzes dan mannen. Ze handelen minder frequent, zijn minder actief met derivaten en kiezen bewust voor bepaalde aandelen. En behalen vaak ook een beter rendement.

Hoewel de meeste particuliere beleggers nog altijd man zijn, blijken wel degelijk ook veel vrouwen actief op de beurs. “Er bestaat nog steeds het beeld dat dit een mannending is. Maar een kwart van onze beleggende klanten is vrouw”, aldus directeur Saskia Klep van BinckBank Nederland.

BinckBank bekeek de afgelopen ruim 200.000 portefeuilles van mannen en vrouwen en ontdekte daarin een aantal treffende verschillen.

Hieronder kunt u meer lezen over typische vrouwen- en mannenaandelen, plus de verschillen in beleggingsgedrag en de gevolgen die dit kan hebben voor het uiteindelijke rendement.

Bier en voetbal versus chocola en beauty

Net als mannen investeren ook vrouwen een groot deel van hun vermogen in de grotere AEX-bedrijven, met bij beide Royal Dutch Shell als grootste belegging. Maar wel valt op dat fondsen als Unilever, DSM en Philips relatief meer vrouwelijke investeringen tellen, terwijl onder andere ING, Aegon en Galapagos juist meer mannelijke aandelen zijn.

Bij een klein deel van de bedrijven waarin belegd kan worden is het verschil zelfs opmerkelijk groot en is in een aantal gevallen sprake van een – gewogen – afwijking van meer dan 100 procent.

Zo scoren bij mannen fondsen als Ajax en bierconcern AB Inbev hoog, evenals autonamen als Volkswagen, NIO en Ferrari. Bij vrouwelijke beleggers zijn medische namen als Novartis en Astra Zenica, maar ook de chocolade van Mondelez en de bevat artikelen van L’Oreal juist weer populairder.

Hieronder twee keer tien bekende fondsen op basis van een analyse van de 500 populairste beleggingen onder BinckBank-klanten.

Populair bij vrouwen Populair bij mannen
Accell AB InBev
Adidas AFC Ajax
Adobe Beter Bed
Astrazeneca Ferrari
Grandvision IEX Group
L’Oreal Just Eat Take Away
McDonalds Microsoft
Mondelez NIO
Novartis Sonos
SnowWorld Volkswagen
Bron: BinckBank (selectie aandelen met >100% overexposure), mei 2020

Minder transacties en voorzichtiger

In een eerder BinckBank-onderzoek bekeken we ook het handelsgedrag van mannelijke en vrouwelijke BinckBank-klanten. Daaruit bleek onder meer dat vrouwelijke beleggers duidelijk minder actief zijn op de beurs dan hun mannelijke evenknie en minder regelmatig handelen. Gemiddeld leggen mannen jaarlijks ruim een kwart meer orders in.

Vrouwen zijn daarnaast voorzichtiger beleggers, zo bleek uit hun beleggingsprofiel bij BinckBank. Een groter deel van de vrouwelijke beleggers is te kwalificeren als voorzichtige/defensieve belegger, terwijl mannelijke beleggers vaker een (zeer) speculatief profiel hebben.

Maar is vrouw ook betere belegger dan man?

Grote vraag blijft uiteraard of vrouwen met hun iets defensievere portefeuilles en minder actieve handelsstijl uiteindelijk ook een gunstiger rendement behalen op hun beleggingen. Of lopen ze juist koerswinsten mis?

Iets dat op basis van continu wisselende portefeuilles en kosten die worden gemaakt voor de aan- en verkoop lastig te meten is. Wel hebben verschillende wetenschappers hier studies naar gedaan, waaruit doorgaans naar voren komt dat vrouwen door hun andere beleggingsgedrag gemiddeld net iets meer rendement behalen.

Een recent en veel aangehaald onderzoek is afkomstig van de Britse Warwick University[i]. Volgens deze studie, waarbij over drie jaar bijna drieduizend portefeuilles werden bekeken, behalen vrouwen jaarlijks gemiddeld 1,8 procent meer rendement dan mannen. Het verschil werd onder meer veroorzaakt doordat mannen vaker speculatieve aandelen kiezen en vrouwen vaak een langere beleggingshorizon hebben.


Beleggen brengt risico met zich mee, uw inleg kan minder waard worden.

Onderzoek Warwick University

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?