No categories have been created yet.
Ronald Veerman , 25 september, 2018
DIT IS EEN RECLAME-UITING
Veel beleggers vinden het leuk om zelf een beleggingsportefeuille van individuele effecten op te bouwen. En deze – vaak ook het financiële nieuws volgend – door regelmatig te handelen verder te optimaliseren.
Maar niet iedereen heeft daar zin in óf tijd voor. Beleggingsfondsen zijn daardoor sinds jaar en dag een mooi alternatief om zonder veel moeite toch gespreid te beleggen en zelf - via de keuze van sectoren of regio’s – toch eigen accenten aan te leggen.
Maar welke beleggingsfondsen moet je daarbij kiezen? Een mooie mix die past bij de eigen investerings- en risicoafweging is gewenst. En liefst natuurlijk ook met lage kosten en een mooi jaarlijks rendement.
Binck Fundcoach-beleggers kunnen op dit moment kiezen uit zo’n 750 verschillende beleggingsfondsen. Maar daar zomaar het beste beleggingsfonds uitpikken kan best een uitdaging zijn. Mooie rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar ook individuele beleggingsvoorkeuren spelen een rol.
Wilt men bijvoorbeeld in Azië investeren of juist niet? Wilt men een hoger of lager risico? Of wilt men duurzaam of fiscaal vriendelijk beleggen? Het ‘beste beleggingsfonds’ kan daardoor dus voor iedereen een andere zijn.
Zoveel beleggers, zoveel voorkeuren dus. Daarom helpt BinckBank je graag op weg met de Fondsvergelijker, een handige zoekrobot waarmee je alle, via Fundcoach aangeboden, beleggingsfondsen (en ook ETF’s) op tientallen manieren met elkaar kunt vergelijken en die je helpen bij de investeringskeuze.
Zo kun je niet alleen ranglijsten op meerdere criteria (onder andere rendement, risico en kosten) samenstellen, maar bijvoorbeeld ook twee fondsen waar je tussen twijfelt uitgebreid naast elkaar bekijken en wegen.
De Fondsvergelijker zie je direct bovenaan in het scherm staan wanneer je bent ingelogd in Binck Fundcoach.
Zelf aan de slag gaan met de Fondsvergelijker geeft mooie overzichten, maar hieronder hebben we zelf al een paar lijstjes van beleggingsfondsen voor je samengesteld op basis van een aantal bekend klinkende criteria.
Daarnaast hebben we ook gekeken welke beleggingsfondsen op dit moment in trek zijn bij andere Binck Fundcoach klanten, door onder andere te kijken naar belegd vermogen en aantal rekeninghouders.
Hieronder vindt je de lijstjes, waarbij ook is gekeken naar kosten, rendement en categorie. Het gaat hier niet om beleggingsadviezen maar om voorbeelden hoe je de verschillende fondsen volgens zelf te bepalen criteria kunt rangschikken en vergelijken.
Let wel op dat het in dit artikel om een momentopname (stand eind augustus) gaat. In de Fondsvergelijker vindt je voor veel criteria een dagelijks bijgewerkt actueel beeld en kun je veel uitgebreider zoeken en vergelijken.
Criterium: belegd vermogen Binck Fundcoach-klanten
Behalve het inhoudelijk vergelijken van beleggingsfondsen via de Fondsvergelijker kunnen we bij BinckBank ook zien welke fondsen het populairst zijn bij Fundcoach-beleggers. Bijvoorbeeld door te kijken in welke fondsen het meeste geld is belegd.
Top 10 (stand per eind augustus 2018):
Criterium: aantal beleggende Binck Fundcoach-klanten
Daarnaast is ook een ranglijst te maken op basis van het aantal Fundcoach-beleggers dat stukken in bepaalde beleggingsfondsen in portefeuille heeft.
Criterium: aantal transacties Binck-klanten 2018 (jan t/m aug)
In de omzetcijfers van BinckBank kunnen we bovendien zien in welke beleggingsfondsen Fundcoach-klanten dit jaar het meest hebben gehandeld.
Top 10:
Uiteraard wordt ook veel gekeken naar de behaalde rendementen. Hieronder de fondsen die het hoogste rendement over de afgelopen twaalf maanden behaalden.
De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Criterium: rendement over afgelopen 5 jaar
Hetzelfde kan worden gedaan kijkend naar de afgelopen vijf jaar. Hieronder de fondsen die het hoogste rendement over die periode behaalden.
Criterium: Laagste risico (1) volgens risicometer AFM, gerangschikt op bruto rendement van de afgelopen 12 maanden.
Voor andere beleggers kan juist de hoogte van het risico belangrijk zijn. Volgens de risicometer van de AFM kunnen beleggingsfondsen in zeven categorieën vallen. Van 1 (kleinst) tot 7 (grootst). De risicometer baseert het risico op de volatiliteit van het rendement van de beleggingen in een risicoprofiel. De risicometer heeft vooral tot doel de consument meer houvast te geven bij het vergelijken van de grote hoeveelheid profielnamen die door marktpartijen worden gebruikt. Op dit moment vallen drie aangeboden beleggingsfondsen in de laagste risicocategorie.
Top 3:
Criterium: obligatiefondsen met hoogste bruto rendement afgelopen 5 jaar.
Risicomijdende beleggers kiezen vaak ook voor obligaties, al hangt daarbij natuurlijk ook veel af van de looptijd en de gekozen regio en/of valuta. Hieronder de obligatiefondsen die over het afgelopen vijf jaar het hoogste rendement behaalden.
Criterium: Vijf wereldbollen Morningstar Sustainability Index en bruto rendement afgelopen vijf jaar.
Voor andere beleggers kunnen risico en rendement juist weer bijzaak vormen en gaat het vooral om hoe duurzaam een belegging is. Binck Fundcoach maakt daarbij sinds vorig jaar gebruik van de zogenaamde Morningstar Sustainability Index, waarbij beleggingsfondsen maximaal vijfwereldbollen kunnen verdienen op het gebied van duurzaamheid van hun beleggingen. Hieronder een top 10 van de hoogst beoordeelde duurzame fondsen op basis van rendement over de afgelopen vijf jaar.
Top 10 op basis van bruto rendement laatste vijf jaar:
Criterium: Kosten per jaar max 0,25 procent:
Wanneer je belegt in beleggingsfondsen zijn daar ook altijd vaste jaarlijkse kosten aan verbonden, zoals een beheervergoeding. Deze kosten lopen echter nogal uiteen en kunnen soms tot meer dan 2 procent oplopen. Zijn lopende kosten voor jou belangrijk, dan kan je dus ook deze vergelijken. Hieronder elf fondsen – alfabetisch - met bruto lopende kosten van maximaal 0,25 procent per jaar.
Top 11 alfabetische volgorde max 0,25 procent:
Criterium: Vallend onder belastingkorting groene beleggingen
Daarnaast zijn er ook bepaalde beleggingen die de Belastingdienst aanmerkt als groene beleggingen en waarvoor een gunstig fiscaal regime geldt. Dergelijke beleggingen zijn tot 57.845 euro (2018) vrijgesteld van belastingheffing in Box 3. Daarnaast geldt tot het vrijgestelde bedrag een heffingskorting in Box 1 van 0,7 procent. Via Binck Fundcoach zijn twee fiscaal vriendelijke beleggingsfondsen beschikbaar:
Meer info over de fiscale regeling vindt men hier.
Bovenstaande is slechts een kleine selectie van lijstjes en vergelijkingen. En zoals gezegd een momentopname.
Maar wellicht wil je nog wel veel dieper zoeken. Bijvoorbeeld naar duurzame Aziatische fondsen met een laag risico en een hoog rendement. Of naar Europese obligatiefondsen met lage jaarlijkse kosten.
Dat kan allemaal via de Fondsvergelijker. Neem er zeker dus eens een kijkje voordat je een nieuwe investering doet of mutatie in je Fundcoach-portefeuille aanbrengt. Uiteraard raden wij je daarbij aan ook alle overige beschikbare informatie, zoals de Essentiële beleggersinformatie, over het fonds goed door te lezen. Dit is te vinden door naar de desbetreffende pagina van het fonds te gaan en vervolgens op de tab Documenten te klikken.
Zelf fondsen vergelijken? Klik hier.
Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.
Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen. Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?