• Vakantiegeld

Wat te doen met je vakantiegeld?

            DIT IS EEN RECLAME-UITING

Elk jaar in mei ontvangen we vakantiegeld. Uit onderzoek van budgetinstituut Nibud – om precies te zijn de jaarlijkse Vakantiegeldenquête – blijkt dat 46 procent van de respondenten het vakantiegeld ook daadwerkelijk besteedt aan een zomervakantie. Maar het vakantiegeld kun je natuurlijk ook aan andere zaken uitgeven, bijvoorbeeld schulden aflossen, sparen of beleggen.

Maar wat nu te doen met je vakantiegeld? Schulden aflossen?

Sta je rood op je betaalrekening of staat er nog een creditcardschuld open? Aflossen van dergelijke schulden is écht de overweging waard. Voor beide geldt namelijk dat het een dure vorm van geld lenen van de bank of creditcardmaatschappij is. De rentes die je moet betalen over het negatieve saldo verschillen per financiële instelling. Gemiddeld liggen ze tussen de 8 tot 14 procent op jaarbasis.

Extra aflossen op je hypotheek is een andere mogelijkheid om je vakantiegeld te besteden. Wanneer je extra aflost neemt je hypotheekschuld af, waardoor je over een lager leenbedrag hypotheekrente betaalt. Omdat de hypotheekrente die je betaalt doorgaans hoger is dan de spaarrente die je momenteel krijgt, is het voordeliger om met het vakantiegeld je hypotheek af te lossen dan om het te sparen. Controleer wel even hoe groot het bedrag is dat je boetevrij mag aflossen. Veel hypotheekaanbieders werken namelijk met een maximumbedrag per jaar.

Sparen?

Ondanks de lage spaarrente zet 36% van de ondervraagden het geld toch op een spaarrekening. Dat is slim als je financiële buffers nog niet zo groot zijn. Zo’n buffer zorgt er namelijk voor dat je bij onverwachte uitgaven niet direct financieel in het nauw komt. Verwacht je een grote uitgave? Ook dan is het verstandig het vakantiegeld te parkeren op een spaarrekening. Hoe laag de spaarrente ook is, het levert nog altijd meer op dan wanneer je het geld op je betaalrekening laat staan. Nieuwsgierig hoe groot jouw buffer ongeveer moet zijn? Het Nibud heeft hiervoor een leuke tool ontwikkeld, de bufferberekenaar

Of liever beleggen!

Heb je geen dure schulden openstaan en voldoende financiële buffers om onverwachte uitgaven te dekken? Dan kun je er ook voor kiezen (een deel van) je vakantiegeld te beleggen. Wie mij volgt, weet dat ik een portefeuille heb die ik beleg als een voetbalcoach. Op een andere rekening spreid ik mijn beleggingen in de tijd. Elke maand koop ik middels een ETF een mandje met aandelen. Dat vind ik wel zo makkelijk: brede spreiding, lage kosten én aandacht voor dividend in een transactie. Let wel op dat beleggen meer risico’s (zoals koersrisico en marktrisico) met zich mee brengt dan wanneer je gaat sparen.

Een keer per jaar doe ik een extra aankoop als mijn vakantiegeld is gestort. Een belangrijk deel gebruik ik daadwerkelijk voor de vakantie met ons gezin, maar ik benut altijd een stukje van mijn vakantiegeld voor dit jaarlijks instapmoment. Met als doel? Algemene vermogensgroei.

Ben je nog geen klant bij BinckBank en is de beurs een bestemming voor een deel van je vakantiegeld? Kijk dan hoe wij je kunnen helpen met deze 10 vragen!

Beleggen kent risico’s. Je inleg kan minder waard worden.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?