Wat verandert er voor mij als ik met pensioen ga?

Bent u klaar voor een positieve verandering bij uw pensioen?

Natuurlijk wilt u er na uw pensioen ook lekker bijzitten en niet op een houtje hoeven bijten. Verandering bij pensioen gebeurt sowieso. Dus zorg dat u zorgeloos, leuke dingen blijft doen. Zonder dat er veel voor u verandert. “Ach, mijn pensioen is nog zó ver weg, dat komt later wel”. Een veel gehoorde reactie. Begrijpelijk, maar ook precies de reden om nú al inzicht te krijgen in uw pensioensituatie. Uw inkomen verandert na uw pensioen en daar moet u slim mee om gaan. Ver voor het einde van uw loopbaan heeft u namelijk nog de tijd om écht invloed te hebben op uw inkomen van later.

Wat kan ik doen voor meer pensioen?

Goede vraag, want u wilt later natuurlijk niet een van die gepensioneerden zijn met een (veel) te laag pensioen. Eén van de opties is om extra geld in te leggen voor méér pensioen. En de belastingdienst biedt ook nog eens ruimte om dit op een fiscaal aantrekkelijke manier te doen. Maar er zijn meer tips!

Heeft u geen zin in verandering bij pensioen?

Met de volgende 5 tips worden uw golden years nog mooier.

  1. Eigen huis met een kleine (of geen) hypotheek en geen schulden
  2. Als uw vaste lasten laag zijn, dan houdt u meer geld over voor leuke dingen. Huur en hypotheek vormen op dit moment de grootste woonlast voor Nederlanders. Als u straks niet meer werkt, maar wel met een forse huur of hypotheek zit opgescheept, dan moet u wellicht verhuizen. Zorg er dus voor dat u met uw pensioen niet met hoge lasten zit opgescheept. Probeer daarom uw hypotheek zoveel mogelijk af te lossen, zonder dat het ten koste gaat van uw laatste spaargeld natuurlijk.

  3. Uw individuele pensioenpot
  4. Wist u dat 75% van Nederlanders een pensioengat heeft? Dat is niet leuk, want ook na uw pensioen wilt u er warmpjes bijzitten. Bijna iedereen is wel eens van baan gewisseld of heeft misschien even zonder werk gezeten. Zelfs een sabbatical of een leaseauto kan al invloed hebben. Een negatieve verandering bij het gaan met pensioen is te voorkomen. Want gelukkig geeft de overheid de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk extra pensioen op te bouwen. Heeft u een pensioengat? Check het op mijnpensioenoverzicht.nl en indien u nog fiscale ruimte hebt maak er gebruik van nu het nog kan. Dit kan bijvoorbeeld met pensioenbeleggen. Uw fiscale behandeling is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden en kan in de toekomst aan wijzigingen onderhevig zijn.

  5. Begin zo vroeg mogelijk met sparen en beleggen
  6. Heel cliché maar wie spaart (of belegt) die heeft wat. Nederlanders zijn een heel zuinig en spaarzaam volkje. Als u vroeg begint (of voor uw kinderen) dan heeft uw geld veel meer tijd om te groeien. Dit geldt voor sparen én beleggen. Door het rente-op-rente effect groeit geld exponentieel. Helaas voor spaarders is de spaarrente nu uitzonderlijk laag. Dat maakt beleggen extra interessant. Maar beleggen brengt ook meer risico met zich mee dan sparen. Met beleggen kan je inleg minder waard worden. Sparen is minder risicovol.

  7. Maak een realistisch overzicht van inkomsten en uitgaven
  8. Natuurlijk wilt u elk jaar 3 keer op vakantie, uit eten, een stedentripje en heerlijk blijven uitgaan. Maar dat moet wel binnen uw budget passen. Wees realistisch als het gaat over uw inkomsten en bovenal in uw uitgaven. Zet op een rij wat u denkt nodig te hebben en wat uw financiële middelen zijn. U weet hoeveel u heeft. Daar moet u het mee doen. Gelukkig is het mogelijk om te besparen op uw uitgaven, zonder dat u al te veel inlevert op uw levensstandaard.

  9. Denk na over alternatieve inkomsten
  10. Een eigen huis, een plek onder de zon. En altijd iemand op Airbnb aan wie u uw huis kunt verhuren. De bedragen die u hiermee kunt verdienen zijn niet mis. Zo fors dat u er zelfs voor kunt overwinteren, onder de zon. Verder heeft u tijdens uw pensioen natuurlijk alle tijd van de wereld. Tijd die u kunt besteden aan wat dingetjes verkopen op marktplaats of het verbouwen van groente. U kunt ook klussen in uw huis. En natuurlijk is oppassen op kinderen uit de buurt of bijles geven ook een optie. U kunt het zo gek niet bedenken of mensen zijn bereid om ervoor te betalen.

Beleggen brengt risico's met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.

Meer informatie over de specifieke productrisico's kunt u lezen op de productpagina's op www.binck.nl.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?