“We waren cowboys en verdienden geen cent”

Optiebeurs 40 jaar geleden van start

Op 4 april 1978 is het exact 40 jaar geleden dat in Amsterdam de handel in opties van start ging. Een primeur voor Nederland én voor Europa. Handelaar Sem van Berkel en vloerdirecteur Ulf Doornbos, waren er vanaf het eerste uur bij en kwamen bij Binck hun verhaal vertellen: “Het is een wonder dat het toch nog een succes werd”.

(lees hier ook het artikel: Opties na 40 jaar nog steeds populair)

Niemand geloofde erin?
Van Berkel: “In Amerika was het begonnen, maar in Europa geloofde niemand erin. Niemand zag ons staan. We waren cowboys. Maar we waren wel de eerste, dus werden ook in de gaten gehouden. De Fransen en Duitsers zagen er niets in, maar de Britten wel. We kregen ook veel tegenwerking en gingen elke dag naar huis met het idee dat de volgende dag de deurwaarder op de stoep kon staan”.

Die eerste jaren waren echt moeilijk?
Doornbos: “Slechts een paar honderd contracten per dag gingen er soms om. De putoptie bestond ook nog helemaal niet en bovendien ging het in die jaren ook slecht met de economie. En het distributiekanaal deugde ook van geen kant.”

Het was ook een bont gezelschap?
Van Berkel: “Het was iets nieuws en niemand had natuurlijk ervaring. Er was ook geen personeel te krijgen. Er werd zelfs geworven onder dienstplichtige militairen. Marktlui, stukadoors en schilders. Die mensen zag je de eerste jaren op de vloer. In stofjas met stropdas. Maar wel allemaal handige jongens”Maar toch werd doorgezet?
Doornbos: “Optiebeurs-voorman en ex-minister Tjerk Westerterp zette alles op alles. Trok iedere dag het land in, terwijl hij in feite nog niets eens wist wat een calloptie was. Maar hij zorgde wel voor publiciteitsstunts en wist zelfs mensen als Johan Cruyff en André Hazes voor zijn karretje te spannen.”

Wanneer begon het echt te lopen?
Doornbos: “Dat duurde tot begin jaren tachtig, toen het ook economisch weer vooruitging. Ik weet nog goed dat Akzo in 1983 met gunstige kwartaalcijfers kwam en de optiehandel losbarstte. Daarna ging het hard omhoog.

En de handel veranderde ook definitief?
Van Berkel: “Het was de tijd van enkele legendarische marketmakers, zoals de Amerikaan Jim Beck die met gympen aan het verschil maakte. Maar het explodeerde pas echt toen de econometristen kwamen en de theoretische waarde van de optie veel belangrijker werd. Iedereen ging sommetjes maken en handelen. Daarna is het nooit meer gestopt.”

Noot:
Sem van Berkel en Ulf Doornbos spreken in dit artikel op persoonlijke titel en niet namens Binck. Sem was betrokken bij de oprichting van de Amsterdamse Optiebeurs en is als market-maker, trader en bankier een ervaren beleggingsspecialist. Ulf was van 1979 tot 1998 operationeel directeur van de Amsterdamse optiebeurs.

Ook beleggen bij Binck?

Beleggen doet u bij BinckBank. Of u het graag zelf doet of wilt laten doen, bij BinckBank bent u aan het juiste adres.

Nu u hier toch bent...

Zoals u kan zien maken we u graag wijzer met nieuws, inspiratie en kansen.
Wilt u weten wat BinckBank u nog meer te bieden heeft?